BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSessiz lüks akımı şekil değiştirdi----

Sessiz lüks akımı şekil değiştirdi

Sessiz lüks akımı şekil değiştirdi
03 Nisan 2024 - 18:32 www.finansgundem.com

Zenginlerin gösterişsiz ancak servet eden kıyafetleri olarak bilinen ‘sessiz lüks’ akımı halka iniyor. Uzmanlar sürdürülebilirlik ve enflasyon endişeleriyle birlikte hızlı moda yerine uzun süre dayanabilecek ürünlerin tercih edilmesini tavsiye ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gösterişsiz gözüken aşırı pahalı ürünlerin zenginler arasında popülerleşmesiyle ‘sessiz lüks’ akımı bir süredir trend haline geldi. Amerikalı oyuncu ve iş insanı Gwyneth Paltrow’un kış tatilinde karıştığı bir kaza sonucu geçen yılın mart ayında katıldığı bir davada tercih ettiği görünüm akımın bir tezahürü niteliğindeydi. ABD’de geçimini maaştan maaşa sürdürebilenlerin sayısı her geçen gün artarken Paltrow’un ‘sade’ kıyafetlerinin ve aksesuarlarının fiyatı dudak uçuklatıyordu.

Yeni yılın başlangıcında ise ‘gürültülü bütçeleme’ akımı ortaya çıktı. Tüketiciler ürünlerini ünlüleri ve ucu bucağı olmayan satın alma davranışlarını taklit etmek yerine mali durumlarını kontrol altına almayı ve bütçeleri için kararlar almayı teşvik etti.

Ancak uzmanlar ‘sessiz lüks’ akımının hala canlı ve iyi durumda olduğunu söylüyor. Ancak akım şimdilerde klasik bir görünümü ve yaşam tarzını vurgulayan mesajla ‘eski para’ akımı şeklinde isim değiştir.

‘Eski para stili’ nedir?

CNBC’nin haberine göre, internet moda blog sitesi Parisian Gentleman’ın Editörü ve YouTube’da ‘Sartorial Talks’un sunucu Sonya Glyn, “Eski para stiline ve akımın giymesi kolay klasik, tanıdık ve rahatlatıcı kıyafetlerine aşığız” diyor.

Glyn'e göre, sessiz lüks akımındaki klasik ve hatta İtalyan mafyası dönemindeki kıyafetlerin mevcut ekonomik iklime yansıtılması haline eski para estetiği deniliyor.

Kovid pandemisinin ardından Amerikalıların mali koşulları oldukça ilginç bir değişim gösterdi. En zenginlerin daha fazla servet edinirken, orta ve düşük geliri olanlarınsa ekonomik durumunun kötüleşti. ABD ekonomisi K şeklinde bir toparlanmaya sahne oldu.

Dolayısıyla eski refah dönemlerinin aksine ‘sessiz lüks’ akımında varlıklı kesimin kıyafetleri ve hayat tarzı geniş çapta hissedilen cesur renk paletlerinden ve gösterişli logolardan uzaklaştı.

Glyn sessiz lüks trendini tanımlarken, “Sağduyu ve züppeliğin bir kombinasyonuydu” diyor.

Akım doğal donları veya tamamen tek renkli görünümlü kıyafet ve aksesuarları içeriyordu. Diğer bir deyişle kolayca kopyalana bilen bir formüle sahipti.

Sessiz lüks akımı neden ortadan kaybolmuyor?

New York Üniversitesi Stern İşletme Okulu Pazarlama Profesörü ve Moda ve Lüks Programı Direktörü Thomaï Serdari'ye göre, özellikle genç yetişkinler birden fazla sezonda hayatta kalabilecek parçalar satın alma konusunda daha bilinçli hale geliyor.

Hızlı moda akımının en önemli antitezi olarak kıyafet üretiminin ve ucuz plastik elyafların çevreye zararı gösterilir. Birçok kullanıcı sera gazı emisyonunu azaltmak için sadece bir yıl giyecekleri kıyafetlerden uzaklaşmaya çalışıyor.

Serdari, "Sessiz lüksün biraz daha uzun süre kalıcı olmasına imkan sağlayan yeni zihniyet bu" diyor.

Glyn, bütçe bilincine sahip tüketicilerin bile ikinci el vintage giyim ve aksesuar alışverişi yaparak bu trende uygun görünümü elde edebileceğini söyledi. Moda uzmanı "Ana fikir, kalıcı olabilecek şeyleri satın almak" açıklamasında bulundu.

Glyn bu akımın hala sessiz lüks içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini zira üst kalite ve gösterişsiz ürünlerin satın alındığını sözlerine ekledi.

Life Planning Partners’ın Kurucusu Yeminli Mali Müşavir Carolyn McClanahan bu türden bir sessiz lüksün ‘gecikmiş’ olduğunu belirtiyor. Finans uzmanına göre enflasyon birçok insanı gergin hissettirirken ‘komşuya ayak uydurma’ zihniyetinden de uzaklaşmanın zamanı geldi.

McClanahan, “Çok daha uzun süre dayanabilecek kaliteli şeyler bulun. Bu daha sonra atılacak şeylere para harcamaktan iyidir” diyor.

‘Sessiz lüks’ akımı zenginlerin tatil tercihi oldu

 

Sosyal medyada yeni trend tutumluluk

 

Z kuşağı e-posta odaklı işlerden uzaklaşıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)