BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSentetik elmas geldi tekel tahtından oldu----

Sentetik elmas geldi tekel tahtından oldu

Sentetik elmas geldi tekel tahtından oldu
05 Eylül 2023 - 18:39 www.finansgundem.com

Doğal elmas pazarının tek hakimi olan De Beers, laboratuvarda üretilen elmasın yüksek kalite ve düşük maliyetiyle yarışamıyor. Dev tekel elmas fiyatlarını %40’ın üzerinde düşürmek zorunda kaldı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en popüler hama elmas türlerinden birinin değeri Amerikalıların laboratuvarda üretilen elmaslarla yapılmış nişan yüzüklerini tercih etmesiyle adeta serbest düşüşe geçti.

Pandemi sonrasında tüketicilerin tekrar seyahat ve deneyimlere odaklanan harcamalar yapmasıyla ve ekonomideki ters rüzgarların etkisiyle lüks harcamalara olan talep son dönemde zayıfladı. Ancak Bloomberg’ün haberine göre, ABD’de popüler olan ve evlilik tekliflerinde nişan yüzüğü olarak veya evlilik yüzüğü olarak kullanılan iki karatlık seçkin işlenebilir elmas fiyatları ise farklı bir sebepten dolayı çok daha sert bir fiyat düşüşüyle karşı karşıya.

Sektör uzmanlarına göre, fiyatlardaki sert düşüşün en önemli sebebi laboratuvarda üretilen elmas taşlar. Zira sentetik elmas endüstrisi özellikle de yüksek fiyatlara duyarlı olan tüketici kategorisine ağırlık verdi. Sektör şimdilerde ise emeklerinin karşılığını alıyor.

Fiyatlardaki düşüş nişan yüzüklerinin olağanüstü bir indirime gitmesi anlamına gelmiyor. Zira değişimin sektöre olan etkisi kuyumculardan birkaç adım uzakta madencilerin dünyası olan ham elmas piyasasıyla sınırlı kalıyor

Bununla birlikte elmas sanayinin en önemli ürünlerinden birinin fiyatındaki sert düşüş hızla piyasayı da sarsıyor. Şimdiyse asıl soru doğal elmaslara olan talebin kalıcı olarak düşüp düşmediği ve laboratuvarda yetiştirilen mücevherlerin lüks tüketimin en favori pazarı olan Asya’ya hakim olup olmayacağı.

Sektör lideri De Beers fiyatlardaki zayıflığın korona virüs kapanmaları sırasında fiyatların aşırı yükselmesinin ardından talepte oluşan doğal düşüşten kaynaklandığını iddia ediyor. Üstelik doğal elmas üreticisine göre daha ucuz nişan yüzükleri özellikle savunmasız bir konumda. Firma sentetik taşların piyasaya bir miktar nüfuz ettiğini kabul etse de bunu bir yapısal değişim olarak görmüyor.

De Beers’in Elmas Ticareti İşletmesi Başkanı Paul Rowley, “Bir miktar yamyamlık gerçekleşti. Bu ciddi anlamda yaşandı ve kimsenin bunu reddedebileceğini düşünmüyoruz. Ancak biz asıl sorunun makroekonomik olduğunu görüyoruz” dedi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, laboratuvarda üretilen elmaslar mikrodalga odasında birkaç hafta içerisinde üretilen ve fizik bilimi açısından doğada bulunanla aynı özellikleri taşıyan taşlardır. Sentetik taşlar uzun zamandır doğal madencilik sanayii açısından varoluşsal bir tehdit olarak görülüyor. Laboratuvar üretimini savunanlarsa elmas madenciliğine bağlı çevresel ve sosyal olumsuzluklar yaşanmadan sentetik elmasların daha ucuz bir alternatif ortaya çıkarabileceğine inanıyor.

Son on yılın büyük bir bölümünde sektörün geneli için önemli bir risk oluşmamıştı. Sentetik elmaslar lüks pazarın daha küçük bir segmentini karşılıyordu ve sınırlı bir ilerleme kaydedebiliyordu. Ancak son dönemde tablonun değiştiği görülüyor. Zira laboratuvarda üretilen mücevherler ABD’deki düğün pazarında çok daha büyük bir pay almaya başladı.

De Beers zayıflayan talebe karşı 2 ve 4 karatlık ham elmasları bünyesinde bulunan ‘seçkin işlenebilir’ elmas pazarında fiyatları agresif bir şekilde düşürerek yanıt verdi. Firma bu pazardaki fiyatlarını geçen yıl %40 oranında düşürdü ve fiyatlardaki düşüş sadece temmuz ayında %15’ten fazlaydı.

Bir zamanların tekeli olan De Beers ham elmas pazarında hâlâ önemli bir güce sahip. Şirket değerli taşlarını her yıl toplamda 10 kez satışa çıkarıyor. Alıcılarsa genellikle firmanın önerdiği fiyatı ve miktarları kabul etmek zorunda kalıyor.

Yatırımcılarsa De Beers’in son çare olarak sert fiyat indirimlerine başvurduğunu ve bu referans ürünlerdeki fiyat düşüşlerinin spekülatif balonların çöküşü dışında görülmemiş büyüklükte olduğunu söyledi.

Haziran 2022’de De Beers seçik işlenebilir elmaslarda bir karat için yaklaşık 1.400 dolar talep ediyordu. Temmuz ayında ise şirketin talep ettiği miktar karat başına 850 dolara düştü. Düşüşün daha da devam edebileceği öngörülüyor. Şirketin önerdiği elmaslar hâlâ ‘ikincil’ olarak görülen sentetik elmas piyasasından %10 daha pahalı.

De Beers elmas fiyatlandırması hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Laboratuvarda yeni bir elmas türü üretildi

 

BM güçleri Orta Afrika'dan elmas kaçırıyor

 

Wagner'den paravan şirketle elmas ihracatı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)