BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemWagner'den paravan şirketle elmas ihracatı----

Wagner'den paravan şirketle elmas ihracatı

Wagner'den paravan şirketle elmas ihracatı
02 Aralık 2022 - 17:15 www.finansgundem.com

Wagner'in, paravan şirketleri kullanarak Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Belçika'ya elmas ihracatı yaptığı iddia edildi.

Rusya merkezli bir özel askeri şirket olan Wagner’in, paravan şirketler kullanarak Orta Afrika Cumhuriyeti’nden elmas piyasasının merkezi olarak bilinen Belçika’ya ihracat yaptığı iddia edildi.

Belçika’nın De Standaard gazetesinde yer alan habere göre Wagner, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 2019’da “Diamville” isimli paravan bir şirket kurdu.

Diamville’in Wagner’in paravanı olduğu, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de elmas sektöründeki 5 kaynak tarafından teyit edildi. 2019 Kasım ayında Diamville, Belçika’ya 132 bin euroluk elmas getirdi.

Diamville, benzer şekilde Wagner için başka bir paravan işlevi gördüğünden şüphelenilen, yine Orta Afrika Cumhuriyeti merkezli kereste ihracatçısı şirket olan “Bois Rouge” ile aynı gün kuruldu.

Elmas piyasasının merkezi olarak bilinen Belçika’nın Antwerp kentindeki Dünya Elmas Merkezi (AWDC) ise Wagner’dan doğrudan ya da dolaylı olarak elmas alındığı iddialarını reddetti.

Avrupa Birliği, 13 Aralık 2021’de Wagner’i “işkence, yargısız, kısa yoldan veya keyfi infazlar ile öldürmeler dahil olmak üzere ciddi insan hakları ihlallerine karışması” gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı.

Kararda Grubun, Libya, Suriye, Ukrayna, Orta Afrika Cumhuriyeti ve ABD dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri bazı ülkelerde “şiddeti körüklemek, doğal kaynakları yağmalamak ve uluslararası insan hakları hukuku da dahil olmak üzere uluslararası hukuku ihlâl ederek sivilleri korkutmak için özel askeri ajanlar topladığı, eğittiği ve dünyanın dört bir yanındaki çatışma bölgelerine gönderdiği” belirtilmişti.

Wagner Grubu

Rusya merkezli özel bir askeri şirket olan Wagner'in, 2010'ların başında eski GRU Spetsnazı Yarbayı Dmitri Utkin tarafından kurulduğu düşünülmektedir. 2016 başlarında 1,000 kadar çalışanı olup Aralık 2017 tarihi itibarıyla 6.000'den fazla çalışanı bulunmaktadır. Rusya yasalarına göre özel askeri şirketlerin faaliyetleri yasak olduğundan şirket 2016 itibarıyla Arjantin'de kayıtlıydı.

Şirketin, özellikle Doğu Ukrayna ve Suriye başta olmak üzere dünyadaki diğer çatışma bölgelerinde yer alan bir paramiliter örgüt olduğu düşünülmektedir. Wagner Grubu, daha önce Blackwater olarak bilinen ABD merkezli güvenlik şirketi Academi ile de kıyaslanmakta olup Rusya'nın dış çıkarlarının savunulmasını sağlamak için Rus hükûmetine bağlı olduğundan şüphelenilmektedir.

Güney Afrika, Kraliçe'nin tacındaki elmasları geri istiyor!

 

Kaşıkçı Elması çalındı mı? Milli Saraylar'dan iddialara yanıt!

 

Elmastan daha değerli painite taşı ve tarihi eserler ile yakalandılar!

 

Dünyada nadir görülen pembe elmas, bugün açık artırmaya çıkıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)