BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞemhani: Nükleer görüşmeler gittikçe karmaşıklaşıyor----

Şemhani: Nükleer görüşmeler gittikçe karmaşıklaşıyor

Şemhani: Nükleer görüşmeler gittikçe karmaşıklaşıyor
10 Mart 2022 - 12:06 www.finansgundem.com

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Viyana'daki görüşmeleri değerlendirdi. Şemhani, ABD'nin karar almasındaki gecikmenin nükleer görüşmeleri her geçen saat karmaşık hale getirdiğini söyledi.

Şemhani, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İran'ın ilkesel önerilerine karşın ABD'nin kabul edilemez önerileri ve yersiz iddialarla anlaşmayı oldubittiye getirme ısrarı, Washington yönetiminin taraflar için güçlü ve savunulabilir bir anlaşmaya varma iradesinin olmadığını gösteriyor. ABD'nin siyasi kararı olmadan Viyana görüşmeleri her saat daha karmaşık hale geliyor" dedi.

Nükleer müzakereler ve Rusya'nın isteği

İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan anlaşmanın ilki 2015'te, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve İran arasında imzalanmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018 yılında ülkesini tek taraflı olarak anlaşmadan çekme kararı sonrasında İran'a yönelik ekonomik yaptırımlar tekrar uygulamaya konulmuştu. Bunun üzerine Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerine aşamalı olarak geri dönmüştü. KOEP'in yürürlüğe konulmasına yönelik görüşmeler, Kasım 2021'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da tekrar başlamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 5 Mart'ta yaptığı açıklamada, "ABD'li meslektaşlarımızdan, (Ukrayna savaşı sonrası Rusya'ya yönelik başlatılan) yeni yaptırımların Rusya'nın İran'la ekonomik, ticaret, yatırım ve teknoloji transferinde özgürce iş birliği yapmamıza engel olmadığını içeren yazılı bir garanti istedik" ifadelerini kullanmıştı. Bu ifadeler İran'da Rusya'nın Viyana görüşmelerini olumsuz yönde etkileme çabaları olarak yorumlanmıştı.

Nükleer müzakerelerde Rusya'nın talebi sorun yarattı

'Nükleer görüşmelerde sonsuza kadar beklemeyeceğiz'

İran nükleer görüşmeler konusunda 'iyimser'

İran: Nükleer görüşmelerde geriye en zor konular kaldı

İsrail Başbakanı'ndan 'nükleer müzakereler' açıklaması

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)