BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSamsung'a çip darbesi----

Samsung'a çip darbesi

Samsung'a çip darbesi
07 Ekim 2022 - 14:57 www.finansgundem.com

Samsung, Eylül ayında sona eren dönemde faaliyet kârında düşüş olduğunu açıkladı. Bu durumun ana nedeni olarakta bilgisayar ve bellek çiplerinin satışlarındaki düşüşü gösterdi.

Samsung Electronics, küresel bilgisayar ve bellek çiplerindeki düşüşüne vurgu yaparak 2019’dan beri ilk kez şirket kârında düşüş yaşandığını duyurdu.

Samsung'un Cuma günü yapılan açıklamada faaliyet kârının Eylül ayında sona eren üç aylık dönemde yüzde 32 düşüşle 10,8 trilyon wona (7,7 milyar dolar) düştüğünü söyledi. Yapılan bu açıklamadan sonra Samsung hisseleri, Cuma günü Seul Borsası’nda yüzde 2 kadar düştü.

Düşük talep zorlu piyasaya işaret ediyor

Küresel çapta bellek çipi üreticileri, geçtiğimiz haftalarda bilgisayarlara ve akıllı telefonlara olan talebin beklenenden daha fazla zayıflamasının ardındani stokların arttığı ve veri merkezlerinin yanı sıra teknoloji sektöründen müşterilerinin siparişlerinin de kesilmesi nedeniyle daha zorlu bir piyasa yaşanacağı konusunda uyarılarda bulunmuşlardı.

Micron Technology ve Kioxia Holdings gibi şirketler arzı dengelemek ve fiyatların düşmesini engellemek amacıyla üretimde kesintiye gitmişlerdi.

Samsung’un sonuçlarını açıklamasından kısa süre önce ABD’li işlemci ve grafik kartı üreticisi Advanced Micro Devices şirketi de üçüncü çeyrek satış tahminlerini ıskalayarak kendi öngörülerinin 1 milyar dolar altında kalmıştı. AMD CEO’su Lisa Su konuyla ilgili, “Makroekonomik koşullar, beklenen bilgisayar talebinin altında kaldı ve önemli bir envanter düzeltmesine neden oldu” ifadelerini kullandı.

Kore istatistik verilerine göre, dünyanın en büyük iki bellek yongası üreticisine ev sahipliği yapan Güney Kore, Ağustos ayında dört yıldan uzun bir süredir ilk kez yonga üretiminde düşüş bildirdi. Samsung şirketlerinden SK Hynix Inc., son toplantılarında, gelecek yıl sermaye harcamalarında önemli bir düzeltmenin "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

Bilgisayar üreticileri mevcut stoklarını kullanıyor

Hafıza bellek piyasalarında yaşanan çöküş, Ukrayna işgalinden, yükselen enflasyon, doğalgaz fiyatları ve ABD’nin faiz artışlarına kadar uzanan bir dizi makroekonomik şokun ardından geldi. Tüketici Güveni hızla gerilerken bilgisayar üreticileri bellek siparişlerini azalttı ve mevcut stoklarını kullanmaya başladı.

Elektronik talebi bu yıl düşse de, Morgan Stanley bu haftanın başında yarı iletken sektörüne dair görünümü yükseltti ve bu da Samsung ve Hynix'in hisse fiyatlarını 2023'ün ikinci yarısında bir pazar toparlanması beklentisiyle yukarı taşıdı.

Yine de Samsung'un çip biriminin başındaki isim Kyung Kyehyun, bellek pazarının gelecek yıl boyunca bir toparlanma ivmesi yakalamasının pek mümkün olmadığını söyledi. Korea Economic Daily’nin haberine göre Kyung şirket içi bir etkinlikte çalışanlara Samsung’un bu yılın ikinci yarısında çip satışları için hedefini Nisan ayındaki tahminine kıyasla yüzde 32 azalttığını söyledi.

Samsung kredi kartı çıkardı

 

Samsung'dan 'Türkiye' hamlesi

 

Çip krizinde yeni fiyat artışları kapıda

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)