BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇip krizinde yeni fiyat artışları kapıda----

Çip krizinde yeni fiyat artışları kapıda

Çip krizinde yeni fiyat artışları kapıda
24 Mayıs 2022 - 16:30 www.finansgundem.com

TSMC, Samsung ve Intel gibi dev çip üreticileri yükselen maliyetler ve tedarik keizinden elde ettikleri piyasa gücü nedeniyle bu yıl ikinci kez fiyat artırmaya hazırlanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük çip üreticileri fiyatlarını yükseltmeye hazırlanıyor. Analistlere göre üretimi yarı iletkenlere dayanan ürünlerin fiyatları yakın zamanda daha pahalı hale gelebilir.

CNBC’nin haberine göre Tayvan Yarı İletken İmalat Şirketi(TSMC), Samsung ve Intel gibi dünyanın en büyük çip üreticileri fiyatlarını yükseltmeye hazırlanıyor. Amerikan yönetim danışmanlığı şirketi Bain’in Yarı İletken Analisti Peter Hanbury konuyla ilgili açıklamasında, “Üreticiler geçtiğimiz yıl fiyatları halihazırda %10 ila %20 arasında artırdı. Bu yıl daha küçük de olsa (%5-7 gibi) bir miktar daha fiyat artışı bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yarı iletken üreticilerinin fiyatları artırmalarının sebebi kısmen bunu yapabiliyor olmaları. Ancak bununla birlikte şirketlerin büyüyen operasyonlarını finanse etmeleri daha pahalı hale geliyor olabilir.

Hanbury fiyat artışlarına ilişkin, “Çip üretiminde kullanılan kimyasalların fiyatları %10-20 arttı. Benzer şekilde, yeni yarı iletken tesisleri inşa etmek için gereken işgücü de istihdam kıtlığı ve artan ücretlerden zarar gördü" açıklamasında bulundu.

Nikkei Asya’nın haberine göre, iş dünyası kulislerinde TSMC’nin müşterilerini bir yıldan az bir süre içinde ikinci kez fiyatları yükseltmeyi planladığı konusunda uyardığı belirtiliyor. TSMC sözcüsü CNBC'ye yaptığı açıklamada, şirketin fiyatlandırması hakkında yorum yapmadığını söyledi.

Bloomberg International’ın haberine göre sektörün bir diğer önemli ismi olan Samsung da çip üretim fiyatlarını %20’ye kadar yükseltmeye hazırlanıyor.

Hanbury konuyla ilgili açıklamasında "Yarı iletken çiplerde devam eden tedarik zinciri kıtlığı sayesinde üreticiler, müşterilerin arzı güvence altına almak konusunda zorlanmasıyla bu ticaretten prim talep edebiliyorlar" dedi. Analist yıl sonuna kadar belirli çiplerdeki sıkıntının hafiflemeye başlayacağını öngörüyor.

Fiyatlar enflasyonla birlikte yükseliyor

Forrester analisti Glenn O'Donnell, artan çip fiyatlarının mevcut ekonomik ortamda kimseyi şaşırtmaması gerektiğini söyledi. O'Donnell fiyatların yaklaşık %10-15 oranında veya kabaca enflasyona paralel olarak artmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Son iki yılda, korona virüs salgını küresel bir çip kıtlığını körüklemeye yardımcı oldu. Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre yoğunlaşan yaşam maliyeti krizine rağmen, çipleri ürünlerine entegre eden şirketler, artan maliyetleri tüketicilere yansıtmak zorunda kalabilir.

O'Donnell "Çip üreticileri, Ukrayna savaşıyla daha da şiddetlenen tedarik sorunlarıyla karşı karşıyalar ve arz kısıtlı kalırken talep yüksek kalıyor. Elektrik de dahil olmak üzere enerji fiyatları da can yakıyor. Çip yapımı muazzam miktarda elektrik gücü gerektirir” dedi.

Hanbury çipler için artan fiyatların, yarı iletken üreticilerinin müşterisi olan bütün firmalara daha fazla fiyat stresi katacağına dikkat çekti. Analiste göre mevcut ortamda müşteriler ya mevcut piyasa ortamını kabul edecek ve kârlılık oranını düşürecek ya da fiyat artışlarını kendi müşterilerine yansıtacak.

O'Donnell, bilgisayarların, arabaların, oyuncakların, tüketici elektroniğinin, ev aletlerinin ve diğer birçok ürünün fiyat artışlarıyla birlikte daha pahalı olmasını bekliyor.

Çip krizi, yerini lityum krizine bırakacak

 

Çip endüstrisinde kıtlığa karşı yatırım hedefi

 

Otomotivde yeni tehlike: Çip krizi bunun yanında hafif kalır!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)