BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÖzel sermaye şirketleri pandeminin kötü adamları olabilir----

Özel sermaye şirketleri pandeminin kötü adamları olabilir

Özel sermaye şirketleri pandeminin kötü adamları olabilir
25 Ağustos 2020 - 17:28 www.finansgundem.com

Özel sermaye şirketlerinin diğer herkes kadar yardıma ihtiyacı olduğu söyleniyor. Ancak bu iyi bir tavsiye mi?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel finansal krizin başı çeken kötü adamları olan tanımlanan bankalar, pandemi sürecinde daha fazla prestij kaybı yaşamamak için yeni darbeler almamaya çalışıyor. Bankaların yerine, İngiliz kamuoyunun gözünde değerini kaybetme riskini şimdilerde özel sermaye şirketleri yaşıyor.

Sektör, hükumetin korona virüs çıkış borçları konusunda kendi kalesine mükemmel bir gol attı. Kamuoyunun sektöre olan şüpheci yaklaşımı da göz önünde bulundurulduğunda, özel sermaye şirketlerinin vergi yardımı olarak görülebilecek herhangi bir şeyden uzak durması beklenirdi.

Eğer vergilerini düşük ödemek için yatırımlarında borç gösteren şirketler hükumetten yardım isteseydi Daily Mail tarafından rezil edilmeyi göze almış olacaklardı.

Ancak tam olarak da bunu yapıyorlar. Daha da kötüsü, sektör ağır borçları olan bazı şirketlerin destekten faydalanmasını engelleyen Avrupa Birliği yardım kurallarını ihlal etmek için hükumetle ortak çalışmalar yürütüyor.

Bu durumun beklenen bir sonucu olarak medyadan büyük tepki topladı. Daily Mail haberinde “şimdiye kadar başkalarının üzerinde zengin olan, ahlaki olarak iflas etmiş özel sermaye şirketlerinin şimdi hükumet desteğinden faydalanması iğrenç” dendi.

Hükumet tarafından bakıldığında, yardımın neden gerekli olduğu açıkça görülüyor. Özel sermaye şirketleri 800,000’den fazla insana istihdam sağlıyor ve bir çoğu pandemi dolayısıyla oldukça ağır darbeler alan sektörlerde faaliyet gösteriyor.

Eğer birkaç borç desteği, ekonomi düzelene kadar bu şirketlerin sağladığı istihdamı koruyacaksa durum bakanlar için çok da kötü gözükmemeli. Ne de olsa, teminatların hükumete bir masrafı yok. Elbette borçlar ödenemezse, kayıpların %80’i vergi mükelleflerinin cebinden çıkacak.

Tabii ki hazine buna çok da sıcak bakmıyor. Bazı komplo teorisyenleri, medyanın bu konuyla ilgili öfkesinin, hazineyi özel sermaye şirketlerine borç vermekten kurtaracağını söylüyor.

Ancak hükumetten aldığı borcu ödeyememek her özel sermaye şirketinin geleceği için çok da olumlu sonuçlar doğurmayacak ve hazine de bu gerçeğin oldukça farkında. İşte bu ikilem, özel sermaye şirketlerinin yardım istemesinin ardındaki neden.

McDermott Will & Emery’den Mark Fine, özel sermaye şirketlerinin diğer tüm seçenekleri tükendiğinde, ‘istihdamı sürdürmek için’ hükumet destekli borçlara yöneleceğini söyledi.

Sanayi liderleri bu konuda daha dikkatli ve borç planına erişim sağlanamadığı takdirde iş kaybı yaşanacağını söylemek istemiyorlar. Çünkü bu durumda hükumeti tehdit ettikleri algısını oluşturmuş olacaklar.

Yine de özel sermaye şirketlerinin kaynaklarının, bazı medya kuruluşlarının iddialarının aksine sınırsız olmadığını söylüyorlar. Bu şirketlerin sahip olduğu paranın büyük bir bölümü, yeni anlaşmalar için ayrılmış durumda ve mevcut yatırımlar için kullanılamaz.

İnanması zor olsa da birçok durumda şirketler hükumet desteği olmadan ayakta kalmakta güçlük çekiyorlar.

Bir başka gerçekse, hükumet teminatı altında olmayan sıradan banka kredilerinin bile bulunamayacağı durumlar yaşanacağı. Bu durumda alternatifler oldukça pahalı olacak. Böyle bir koşulda şirketler neden hükumet desteğinden faydalanmasın?

British Private Equity & Venture Capital Association’ın Genel Direktörü Michael Moore, bu şirketlerin yalnızca eşit muamele talebinde bulunduğunu söyledi. “Korona virüs pandemisinden önce kredi vermeye değer bulunan ve başarılı şirketler neden şimdi diğer şirketlerle aynı imkanlara erişemiyor?

Adalet duygusuyla yaklaşıldığında, özel sermaye şirketlerinin de aynı yardımı alması için güçlü bir argüman. Bunu kabul edip etmemekse başka bir mesele.

Piyasalar kısa vadede likiditeye odaklandı

 

Özel sermaye fonları saldırıya hazırlanıyor

 

Finans dünyasının saatli bombası: Brexit görüşmeleri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)