BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFinans dünyasının saatli bombası: Brexit görüşmeleri----

Finans dünyasının saatli bombası: Brexit görüşmeleri

Finans dünyasının saatli bombası: Brexit görüşmeleri
25 Ağustos 2020 - 14:08 www.finansgundem.com

İngiltere ve Avrupa Birliği’nin mali hizmetler sektörünü düzene sokacak bir anlaşmaya ulaşabilmesi için sadece 130 günü kaldı. Fakat finansal denetim firması EY’nin anketine göre finans firmaları anlaşmasız Brexit’e halen hazır değil

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs salgının ortaya çıkışıyla birlikte Londra finans merkezi devleri İngiltere’nin anlaşmasız Avrupa Birliği’nden çıkışı hazırlıkları için geç kalmaya başladılar.

Dört büyük finansal denetim firmasından birisi olan Ernst & Young’ın (EY) Financial News’te yer alan temmuz ayı araştırmasına göre, İngiltere'nin AB ile gelecekte bir ticaret anlaşması kabul etmek için sadece 130 günü olmasına rağmen bankalar, varlık yöneticileri, sigorta şirketleri ve fintech firmaları da dahil olmak üzere Londra'nın en büyük finans şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin yaklaşık %94 anlaşmasız Brexit durumunda işletmelerini "operasyonel kalmak" için halen çalışmaları gerektiğini belirtiyor.

Anlaşmasız Brexit’in en kötü senaryosuna göre Londra firmaları bir gecede Avrupa pazarlarına erişimlerini kaybedebilir ve kendilerini Londra'dan AB müşterilerine hizmet veremez halde bulabilir. Ankete katılan 138 firmanın dörtte biri, bu duruma hazırlanmak için yapacak "önemli" miktarda çalışma gerektiğini belirtiyor.

EY'nin İngiltere'deki Finansal Hizmetler Ortağı John Liver, Brexit belirsizliğinin artık "Kent genelinde artan endişelere yol açtığını" söyledi. Finans uzmanı, anlaşmasız çıkış planlarını henüz tamamlamamış firmaları için durumun "giderek daha kritik hale geldiğini" söyledi.

Brexit müzakerelerinin son turu 21 Ağustos'ta sona ererken, her iki taraf da anlaşma sağlama yolunda "sınırlı ilerleme" kaydedildiğini söyledi. Bir önceki müzakere turu Temmuz ayında sona ererken, her iki tarafın da anlaşmasız Brexit’in en büyük olasılık olduğu yönünde uyarısına yer verdi.

EY tarafından ankete katılan Londra'nın en büyük finansal hizmetler şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin dörtte üçü, elde edilen herhangi bir anlaşmanın finansal hizmetlere atıfta bulunamayacağına inanıyor.

Finans sektörünün umutları suya düştü

Londra Finans merkezi yöneticileri, İngiltere'nin AB'nin mevcut çerçevesinde üye olmayan devletler için geliştirilmiş bir versiyonuna dayalı finansal hizmetler prosedürünü içeren Brexit anlaşması arayışında başarılı olmasını ummuştu. Bu anlaşmada düzenleyicilerin mali kuralları kısmen eşit düzeyde uygulaması bekleniyordu.

Ancak AB Baş Müzakerecisi Michel Barnier'in İngiltere'yi artık üye devlet olmayı seçmesine rağmen "olabildiğince çok tek pazar avantajını korumaya çalışmakla" suçladığı Haziran ayı açıklamasıyla bu umutlar suya düştü.

Brexit görüşmeleri anlaşmadan uzakta

Finans firmaları hazırlıklı olmalı

AB Mali Hizmetler Sorumlusu Valdis Dombrovskis Ağustos ayında Londra firmalarının herhangi bir denklik kararının büyük olasılıkla 2020 yılı sonundan önce alınmayacağını açıkladı. Dombrovskis bu duumun İngiliz finans firmalarının ülkeler bazında belirlenen karmaşık erişim anlaşmalarında ilerlemek zorunda kalacakları anlamına geleceğini belirtti.

İngilizlerin tepkisi büyük

Londra Borsası'nın Eski CEO'su Xavier Rolet Financial News’e verdiği demeçte kötü hazırlanmış firmaların son dakika değişikliği, uzatma veya bunun gibi olası geçici anlaşmalara güvenmeyi beklememesi gerektiğini söyledi.

Rolet röportajında AB’nin bugüne kadarki ekonomi politikalarını da eleştirerek, "Şunu unutmamalılar: AB Brexit'i her zaman siyasi bir meydan okuma olarak gördü ve değerlendirdi. AB'nin sicili, ekonomik rekabet gücünün ve hesap verebilirliğin endişelerinin en üst noktasında yer almadığını gösteriyor" ifadelerine yer verdi. Eski Londra Borsası CEO’su söz konusu durum AB’ye kısa vadede zarar verse bile Avrupa Birliği’nin nihai konumunun nüfuz sahibi devletlerin çıkarlarına hizmet edeceği konusunda iş dünyasını uyardı.

Brexit görüşmelerinde kamyon krizi

 

Finans devleri iki arada bir derede

 

Brexit sonrası İngiltere'den AB ülkelerine göç hızlandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)