BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÖzel sermaye fonları saldırıya hazırlanıyor----

Özel sermaye fonları saldırıya hazırlanıyor

Özel sermaye fonları saldırıya hazırlanıyor
04 Haziran 2020 - 13:11 www.finansgundem.com

2008 Finansal Krizi’nin belki de tek kazananı olan özel sermaye fonları şimdi de korona virüs sürecindeki ekonomik çöküntüden yararlanmayı hedefliyorlar

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2007-2009 yılları arasındaki finansal krizde sermaye sahipleri oldukça zor bir süreçten geçti. Bankalar çok büyük riskler almak zorunda kaldı. Yıldız riskli fon yöneticileri kayıplar yaşadı. O tarihten itibaren finansal sistemde benzeri bir kriz görülmemişti. Düzenleyici kurallar nedeniyle bankaların eli kolu bağlanmış riskli fonların getirisi ise en iyi ihtimalle yatay seyretmişti.

Krizin tek kazananı onlar

The Economist’in haberine göre bu süreç içerisinde özel sermaye endüstrisi bir istisna olmayı başardı. 2007-09 krizi sırasında dağıtılan fonlar yıllık ortalama %18'lik bir getiri elde etti ve bu fonlar çok değerli hale geldi. Üniversite burslarından kamu emeklilik fonlarına kadar birçok yatırımcı paralarını özel sermaye yöneticilerine yönlendirdi. En büyük özel sermaye firmaları ise emlak ve kredi piyasasında satın almalar gerçekleştirdi ve Wall Street’te önemli bir seviyeye geldi. Yönetimleri altındaki varlıklar 4 trilyon dolardan daha fazla arttı. ABD’de özel sermayeler tarafından işletilen 8.000 firma gayrisafi yurtiçi hasılanın %5’ini ve işgücü piyasasında da benzer bir payını oluşturuyor.

Şimdi başka bir vahşi durgunluk süreci tüm hızıyla devam ederken özel sermayelerin performansının nasıl olacağı yatırımcılar ve ekonomi için önemli bir soru olarak ortaya çıkıyor. Kaldıraçlı şirketler ve borç enstrümanları özel sermayeler için savunmasızdır ve yöneticiler yatırımlarını bu yolla aktarır. Bu süreç içerisindeyse özel sermaye fonları yeni anlaşmalar için yaklaşık 1,6 trilyon dolar biriktirmiş durumdalar. Özel sermaye piyasası için önemli olansa yatırımlara olan darbenin yeterince güçlü olup olmayacağı ve anlaşmaların kriz sürecinde yeterince kârlı bir hale gelip gelmeyeceği.

Şartlar olgunlaşıyor

2020’nin ilk çeyreğinde büyük özel sermaye firmaları Apollo, Blackstone, Carlyle ve kkr portföylerinde 90 milyar dolarlık kayıp açıkladı. Bu kayıp büyük görünebilir fakat fon yöneticilerinin yönetimi altındaki varlıkların toplam sayısının sadece %7’si anlamına geliyor. Bu düşüş erken dönemlerde bir endişeye sebep olsa da hissedarlar fonların görünüşünün oldukça iyi olduğunu belirtiyor.

Birçok özel sermaye yöneticisi kazançlarını satın aldıkları şirketlerin borçlarını ödemek için kullanır. Finansal Kriz sonrası yıllarda yapılan anlaşmalara bakıldığında sadece toplam borcunun şirketlerin işletme kârının 6 katından fazla olmayanlara satın alma işlemlerinin yapıldığı görülüyor. Danışmanlık şirketi Bain&Company’ye göre 2019 yılına gelindiğindeyse anlaşmaların dörtte üçü altı kat üzerinde kaldıraçlıydı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'e göre, yılın ilk çeyreğinde temerrüde düşüren 18 çöp olarak değerlendirilen firmanın yarısından fazlası özel sermaye şirketlerine ait. Moody’s çöp şirketlerin temerrüde düşme oranının 2021 yılında üç kat artarak %14’e yükseleceğini belirtiyor.

Saldırmaya hazırlanıyorlar

Yatırımların iflas etmesi özel sermaye şirketleri için olumsuz bir faktör. Fakat satın alma fırsatları bunu telafi edip edilebilemediğini göreceğiz. Apollo’nun Kurucusu Leon Black Özel sermaye yöneticilerinin çoğunluğu artan kredi fırsatlarından ve fiyatlardaki aşırı düşüşten yararlanmak istediğini belirtiyor. Black’e göre piyasada inanılmaz bir fırsat söz konusu. Ancak geleneksel satın almaların hacmi Mart ayında keskin bir şekilde düştü ve o tarihten bu yana sadece birkaç firma alım yaptı. Yıllardır özel sermaye baronları kenarda sakladıkları para yığınlarıyla övünüyorlar herhangi bir düşüş sırasında harcamayı bekliyorlardı. Şimdiyse saldırı zamanı.

Piyasaları akbabalar sardı

 

AB'de perakende satışlar nisanda sert düştü

 

Borsa İstanbul'dan küçük yatırımcılara uyarılar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)