BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÖzel sermaye fonları piramit şemasına mı döndü?----

Özel sermaye fonları piramit şemasına mı döndü?

Özel sermaye fonları piramit şemasına mı döndü?
21 Eylül 2022 - 16:38 www.finansgundem.com

Düşük sermayeli şirketlerin büyümek için umut bağladığı özel sermaye yatırım fonları Danimarka’nın en büyük fon yöneticilerinden birine göre şirketlerin bir elden diğerine satıldığı “piramit şemalarına” benzer hale geldi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Danimarka’nın en büyük emeklilik fonunun baş yöneticisi özel yatırım firmalarını piramit şeması olarak adlandırdı. Financial Times’ın haberine göre ATP’nin Baş Yatırım Sorumlusu Mikkel Svenstrup satın alma şirketlerinin giderek daha fazla birbirlerine şirket sattığını ve bu durumun işletmeler için iyi olmadığını söyledi.

Svenstrup geçen yıl ATP'nin yatırım yaptığı özel sermaye yatırım fonları tarafından portföy şirketlerinin satışlarına dikkat çekti. Fon yöneticisi şirketlerin yüzde 80'inden fazlasının ya başka bir satın alma grubuna ya da bir özel sermaye grubunun kontrol ettiği iki farklı fon arasında geçtiği "devam fonu" anlaşmaları olduğu için endişeliydi.

Ünlü fon yöneticisi, “Biz büyük bir fon yatırımcısıyız, yüzlerce fonumuz ve binlerce portföy şirketimiz var. Bu yapılanlar işletmeler için iyi değil. Bu potansiyel olarak, ‘potansiyel olarak’ diyorum, bir piramit şemasının başlangıcıdır. Heskes birbirlerine satış yapıyor. Bankalar bunlar için kredi sağlıyor. Ben bu endişeleri paylaşıyorum” dedi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ATP özel sermaye piyasalarındaki büyük yatırımcılar arasında sayılıyor. PitchBook verilerine göre 119 milyar dolarlık varlığı yönetimi altında bulunduran fon şirketi 147 satın alma fonuna parasını bağlamış durumda.

Svenstrup’ın söyatırımcıların fonlarına nakit akıtması nedeniyle son yıllarda özel sermaye endüstrisinin "aşırı büyümesinin bir noktada duracağını” ve bunun "sadece bir an meselesi" olduğunu da sözlerine ekledi.

Ünlü fon yöneticisinin endişeleri daha önce Avrupa’nın en büyük fon yöneticisi olan Amundi Varlık Yönetimi’nin Baş Yatırım Sorumlusu Vincent Mortier tarafından haziran ayında seslendirilmişti. Mortier özel sermaye yatırım sektörünün bazı birimlerinin “piramit şeması gibi göründüğünü” belirtmişti.

Svenstrup açıklamasında, “Özel sermaye piyasasının uçurumdan aşağı düşeceğini düşünmüyorum. Sadece potansiyel olarak düşük getirilere ve yüksek maliyetlere maruz kalacağız” dedi. ATP Baş Yatırım Sorumlusu sektörün bazı şirketleri bir adımdan diğerine götürmede ve sonunda halka arz edilmesinin veya bazı uzun vadeli sahiplerin sahip olmasında kilit itici güç sorumluluğunu alarak işletmeler için önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

ATP yöneticisi ayrıca para taahhüt ettiği özel sermaye gruplarının sayısını azalttığını da açıkladı. Svenstrup, “Açıkçası çok dikkatli bir şekilde davranıyoruz. Köprü finansmanını, kaldıraçlı fonları kullanarak getiri rakamlarını değiştirenleri şirket içi gelirleri manipüle etmek için yapılan tüm bu hileleri göz önünde bulunduruyoruz” dedi.

Avrupa’nın kasasından Ponzi uyarısı

 

Bitcoin bir ‘ponzi’ tuzağı mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)