BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOpenAI krizinden alınması gereken 5 önemli ders----

OpenAI krizinden alınması gereken 5 önemli ders

OpenAI krizinden alınması gereken 5 önemli ders
22 Kasım 2023 - 18:29 www.finansgundem.com

OpenAI’daki yönetim krizi girişimciler için önemli mesajlar taşıyor. Uzmanlara göre cuma günü CEO Sam Altman’ın kovulmasıyla başlayan süreç başarısızca alınan yönetim kurulu kararlarının kötü sonuçlarına iyi bir örnek niteliğinde

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka devi OpenAI’daki beş gün süren yönetim krizi, şirket yönetimlerinde dikkat edilmesi gerek mesajları da beraberinde taşıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yaşanan tüm olağanüstü gelişmelere ve entrikalara rağmen kriz CEO Sam Altman’ın yönetim kurulunu yenerek şirkete çok daha güçlü bir şekilde geri dönmesiyle sonuçlanıyor.

Bununla birlikte Fortune’un haberine göre Center for Business Law’ın genel müdürü olan UC Law San Francisco misafir profesörü Evan Epstein, Altman’ın görevden alınması sürecinin teknoloji dünyasındaki kurumsal yönetimlerde ‘büyük bir uyandırma çağrısı’ oluşturduğunu söyledi.

Epstein, “Silikon Vadisinde insanlar genellikle yönetime odaklanmaz. Ancak kötü yönetim bir şirketi yok edebilir” ifadelerine yer verdi. Gerçekten de yapay zeka alanındaki en önemli şirketlerden biri olan OpenAI beş gün içerisinde yok olmanın eşiğinden döndü. Pazartesi günü şirketin çalışanlarının neredeyse tamamı yönetim kurulu istifa etmezse toplu olarak şirketten ayrılarak Microsoft’a geçecekleri tehdidinde bulundu.

Tüm bu entrikalı sürecin ardından yapay zeka krizinden alınması gereken dersler bulunuyor. Fortune haberinde OpenAI yönetiminde nelerin yanlış gittiğine dikkat çekildi:

Yönetim kurulu yapısı alışıldık biçimde değil

OpenAI yönetim kurulunun görevi, hissedarları korumak veya temsil etmek için değil, bir yapay zeka kıyametini önlemek için tasarlandı. Kurul, sorumlu ve güvenli bir yapay zeka geliştirmek amacıyla sekiz yıl önce kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başlatılan OpenAI’ın misyonlarını denetliyor.

Kâr amacı gütmeyen kuruluşun bu yapısı Microsoft'un bu yılın başlarında yaptığı 10 milyar dolar yatırımı da yönetiyor. Altman, firmayı sermaye piyasalarının potansiyel toksik erişiminden korumak için şirkette bu olağandışı yönetişim yapısını kurdu.

Bu yapı, büyük yatırımcıların ve risk sermayedarlarının şirketin yönetim kurulunda yer aldığı ve nasıl yönetildiği konusunda söz sahibi olduğu çoğu özel şirketin aksine, OpenAI'nin kilit yatırımcılarının yönetim kurulu düzeyinde hiçbir güce sahip olmadığı anlamına geliyor.

Habere göre şirket yönetimi uzmanları modelin işe yarayıp yaramayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Georgetown Üniversitesi McDonough İşletme Okulu Profesörü Jason Schloetzer konuyla ilgili yaptığı açıklamada “kâr amacı gütmeyen yapı, kuruluşun orijinal ve devam eden stratejisi göz önünde alındığında” bu yapının “mantıklı” olduğunu söyledi. Ancak profesör teknolojiden para kazanma baskısının çok büyük olduğunu ve başlangıçtaki stratejilerini terk etme ihtimallerinin yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Sam Altman’ı kovan yönetim kurulu küçük ve deneyimsizdi

Sam Altman ve yönetim kurulu başkanı Greg Brockman’ın yanı sıra OpenAI yönetim kurulunda şu isimler bulunuyordu: Şirket çalışanı ve baş bilim sorumlusu Ilya Sutskever, Quara CEO’su Adam D’Angelo, teknoloji girişimcisi Tasha McCauley, Walsh Dış Hizmet Okulu Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi'nde Strateji ve Temel Araştırma Hibeleri Direktörü Helen Toner. Geçmişte ise yönetim kurulunda Elon Musk ve LinkedIn’in yatırımcısı ve kurucu ortağı olan Reid Hoffman gibi deneyimli isimler de vardı. Ancak Altman’ın kovulması kararını alan yönetim kurulunda bu ağır top niteliğindeki isimler bulunmuyordu.

25'ten fazla Silikon Vadisi şirketinin yönetim kurulunda yer alan risk sermayesi şirketi Playground Global'in ortağı Laurie Yoler, şirketlerin yönetim kurulunda her zaman için yetenekle deneyimin bir karışımının olması halinde daha iyi kararlar çıktığını söylüyor. Yoler son teknoloji şirketlerde bile uzman ekiplerin yanı sıra evrensel yönetim kaygılarıyla başa çıkabilmek için yönetim kurullarında deneyimli isimler bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Yönetim uzmanı, “Büyük ortaklarla nasıl başa çıkacaksınız? Çalışan sorunlarıyla nasıl başa çıkacaksınız? Bir CEO ve yönetim kurulu arasındaki gerçek bir iyi ilişki nasıl kurulur? Çıkar çatışmaları hakkında nasıl tartışmalar yapılır?” sorularını sorarak bu soruların sektörle ilgili hiçbir uzmanlık gerektirmese de deneyimli isimler gerektireceğine dikkat çekti.

 

Yönetim kurulu başkanı karara katılmıyordu

OpenAI Yönetim Kurulu Başkanı Greg Brockman Altman’ın kovulduğu yönetim kurulu toplantısına katılmadığı iddia ediliyor. Bu geleneksel bir kurumsal yönetim düzeni için duyulmamış bir şey. Epstein konuyla ilgili açıklamasında, “Bir dakika, başkan bunu bilmiyor muydu? Peki böyle bir toplantı nasıl yapılabiliyor?” sorusunu sorarak yönetimdeki garabete dikkat çekti.

Cuma günü öğleden sonra yapılan duyuru beceriksizce bir tercihti

Şirketlere dair önemli haberleri haftanın son iş gününe saklamak ve tepkileri en aza indirmeye çalışmak modası geçmiş bir PR yöntemi. Santa Clara Üniversitesi Leavey İşletme Okulu Yönetim Profesörü Jo-Ellen Pozner yöntemin bugünün 24 saatlik kesintisiz haber döngüsünde artık işe yaramadığına dikkat çekti.

Üstelik iki günlük ara OpenAI çalışanlarının böylesine görülmemiş bir liderlik değişikliğine karşı çıkması için ihtiyaç duyacakları zaman ve mekanı da sağladı. Profesör kararın sonucunda çalışanlara güven vermek için derinlemesine açıklamalar yapabilme fırsatın kalmadığını ve tüm bu gelişmelerin çalışanlara bir saçmalık gibi göründüğünü sözlerine ekledi.

Yönetim kurulu yatırımcıları haberdar etmedi

Her ne kadar OpenAI yönetim kurulunun karar almak için yatırımcılarına danışmak gibi bir sorumluluğu olmasa da yatırımcıların karara uymasını sağlayamamak büyük bir hataydı. Microsoft OpenAI’a toplamda 13 milyar dolar yatırdı. Diğer büyük yatırımcılar arasında Thrive, Khosla Ventures, Tiger Global, Andreesen Horowitz, Sequoia Capital ve K2 Global gibi büyük risk sermayedarları da bulunuyor.

Epstein, “Bu kâr amacı gütmeyen muazzam büyüklükte bir kuruluş ve hiçbir yatırımcının olanlardan haberi yok. Microsoft’un CEO’su arkanızda, en büyük yatırım firmaları arkanızda ve hepsi şaşırıyor. Bu yalnızca şirketin ne kadar az yönetişim bilgisine sahip olduğunu gösteriyor” diyerek yönetim kurulunun bu alandaki başarısızlığına dikkat çekti.

 

OpenAI’ın ve yapay zekanın geleceği değişti

Santa Clara Üniversitesi'nden Pozner, yönetim kurulunun Altman’ı kovarak aslında doğru kararı vermiş olabileceğini, ancak kararın kötü bir biçimde uygulamasıyla kendi hedeflerini baltaladıklarını söyledi.

Altman’ın riskli adımlarının yapay zekanın denetimsiz büyümesi ihtimaline yol açtığına dikkat çeken Pozner, “Kuruluşun misyonunu sürdürmesi açısından bakılırsa, yapay zekanın gidişatı üzerindeki kontrolün bırakılmasıyla bu misyon riske atılmış olabilir” ifadelerine yer verdi.

 

OpenAI'da CEO krizi çözüldü: Sam Altman geri dönecek!

 

OpenAI’da taht oyunları: Çalışanlar kazan kaldırdı

 

OpenAl, CEO’sunu neden kovdu? Elon Musk’tan uyarı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)