BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOpenAI’da taht oyunları: Çalışanlar kazan kaldırdı----

OpenAI’da taht oyunları: Çalışanlar kazan kaldırdı

OpenAI’da taht oyunları: Çalışanlar kazan kaldırdı
21 Kasım 2023 - 18:00 www.finansgundem.com

CEO Sam Altman’ın kovulmasının ardından ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’da sular durulmuyor. Şirketin çalışanlarının neredeyse tamamı yönetim kurulu istifa etmezse Microsoft’a gececekleri tehdidinde bulundu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman’ın görevden alınması yapay zeka devinde büyük bir krize yol açtı. Bloomberg’ün haberine göre şirketin neredeyse tüm çalışanları mevcut yönetim kurulu istifa etmediği takdirde şirketin en büyük yatırımcısı Microsoft’a katılma tehdidinde bulunuyor. Yapay zeka devinin geleceği ise her geçen gün daha belirsiz hale geliyor.

Habere göre OpenAI’ın 770 çalışanının 700’den fazlası OpenAI yönetim kuruluna hitaben bir mektup gönderdi. Mektupta, misyonlarına ve çalışanları için yeterli yetkinliğe, muhakemeye ve özene sahip olmayan insanlar için çalışmayacakları mesajı yer aldı. Çalışanların adeta isyan bayrağını açtığı mektupta yönetim kurulunun her üyesinin istifa etmesi ve Altman’ın eski pozisyonuna getirilmesi istendi. Aksi takdirde tüm çalışanların Microsoft’ta geçeceği tehdidi yapıldı. Mektupta yazılım devinin, “tüm OpenAI çalışanları için pozisyonları olduğuna dair güvence verdiği” de belirtildi.

Çalışanlar OpenAI yönetim kurulunu olağanüstü bir kitlesel göçle tehdit etti. OpenAI yönetim kurulu ise yatırımcılarından üst düzey yöneticilerine kadar tüm çevrelerden gelen çağrılara meydan okuyor. Görevinden alınan Sam Altman ile yönetim kurulu arasında yapay zekanın ne kadar hızla geliştirileceği ve para kazandıracağı konusunda anlaşmazlıklar bulunduğu biliniyor.

Bloomberg haberine göre geçici CEO olarak seçilen Mira Murati, Operasyon Direktörü Brad Lightcap ve Baş Strateji Sorumlusu Jason Kwon gibi üst düzey yöneticiler pazar gecesine kadar Altman’ı şirkete geri getirmek için yönetim kurulu ile müzakere etti. Ancak yönetim kurulu bunun yerine yeni bir ismi, Twitch CEO’su Emmett Shear’ı lider olarak atadı. Microsoft ise Altman’ı ve OpenAI’ın eş kurucusu Greg Brockman’ı yapay zeka ekibinde işe aldı. Tartışmalara aşina olan haber kaynağı özel bilgileri paylaşırken isminin gizli kalmasını talep etti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, OpenAI’daki kaos yapay zeka dünyasını yeniden şekillendirebilir. Bir yıl önce yayınlanan ve son derece popüler hale gelen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT küresel çapta bir yapay zeka çılgınlığını başlatmıştı. Altman’ın liderliğindeki OpenAI yeni teknolojinin işletmelere ve tüketicilere dağıtılmasında başrol oynadı. Şirket ayrıca yapay zekaya dair endişelerle başa çıkabilmek için düzenleyici kurumlarla birlikte çalıştı.

OpenAI krizi, yapay zeka alanındaki diğer teknoloji şirketlerinin yetenekli çalışanları kadrosuna katması için adeta bir av sezonu başlatabilir. Salesforce CEO’su Marc Benioff pazartesi günü yaptığı açıklamada OpenAI’dan istifa eden çalışanları derhal işe almayı teklif etti. Benioff, X'te yaptığı bir paylaşımda, Salesforce'un OpenAI'den ayrılan herhangi bir çalışana eş düzeyde tazminat sağlayacağını söyledi.

Mektubu imzalayan birçok çalışan ve yönetici arasında, cuma günü geçici CEO olarak atanan OpenAI'nin Baş Teknoloji Sorumlusu Murati ve yönetim kurulunun eylemlerinde etkili olarak görülen OpenAI kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi Ilya Sutskever de vardı.

Sutskever, pazartesi günü X'te yaptığı bir paylaşımda, "Kurulun eylemlerine katıldığım için derin bir biçimde pişmanım. Asla OpenAI'ye zarar vermek niyetinde değildim. Birlikte inşa ettiğimiz her şeyi seviyorum ve şirketi yeniden birleştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım" ifadelerine yer verdi.

Altman, yönetim kurulu üyeleriyle, özellikle de şirketin baş bilim insanı Sutskever'le, üretken yapay zekanın ne kadar hızlı geliştirileceği, ürünlerin nasıl ticarileştirileceği ve topluma yönelik potansiyel zararların azaltılması için gereken adımlar konusunda anlaşmazlık yaşıyordu.

Strateji konusundaki çatlakların yanı sıra, yönetim kurulu üyeleri Altman'ın girişimcilik hırslarıyla da mücadele etti. Yatırım teklifi hakkında bilgisi olan bir kişiye göre, Altman, Nvidia tarafından üretilen işlemcilerle rekabet edecek bir AI çip girişimi oluşturmak için Orta Doğu devlet varlık fonlarından on milyarlarca dolar toplamak istiyordu. Altman, eski Apple tasarımcısı Jony Ive ile ortaklaşa olarak bir yapay zeka donanımı yapmayı tasarlıyordu. CEO yeni işletmeye yapılacak milyarlarca dolarlık yatırımı SoftBank Group Başkanı Masayoshi Son’la müzakere ediyordu.

Altman'ın kurucu ortağı olduğu şirketten kovulması, OpenAI'ı ve çalışanlarını bazı bilinmeyenlerle de baş başa bırakıyor. Yatırım firması Thrive Capital'in, OpenAI'a 86 milyar dolar değer biçecek bir yatırım anlaşmasına hazırlanıyordu. Ancak hafta sonu itibariyle henüz paranın ihalesini gerçekleştirmeyen firma Altman’ın ayrılışının eylemlerini etkileyeceğini açıkladı.

Bir diğer haber kaynağına göre bazı yatırımcılar OpenAI varlıklarının değerini sıfıra indirmeyi düşünüyorlar. Şirketin ek fon toplamasını zorlaştıracak bu potansiyel hamle, yönetim kuruluna istifa etmesi ve Altman'ı geri getirmesi için baskı yapmak için tasarlanmış gibi görünüyordu.

Çalışanların yayınladığı mektupta, Altman'ın kovulmasının OpenAI ekibi ve Microsoft için sürpriz olduğu belirtildi. Güçlü yatırımcılar, şirket liderleri ve dünyanın en büyük yazılım şirketinden oluşan bir koalisyon, hafta sonu Altman'ı eski pozisyonuna geri getirmeye çalıştı ancak sonuç alamadı.

Pazar günü geç saatlerde, şirketin dört kişilik yönetim kurulu Twitch'in kurucu ortağı ve eski CEO'su Shear'ı CEO olarak atadı. İsmi verilmeyen haber kaynaklarına göre üç gün içinde OpenAI'nin ikinci geçici CEO'su olan Shear, yapay zekanın yol açacağı tehditleri tanıması nedeniyle yönetim kurulu tarafından özellikle tercih edildi.

Mektubun yayınlanmasından önce, OpenAI'dan birçok çalışan X'te benzeri türde mesajlar paylaştı. "OpenAI, çalışanları olmadan hiçbir şey değildir" mesajlarının ortaklaşa olarak paylaşıldığı çalışan iletilerinin bir kısmına Altman kalp emojileriyle yanıt verdi.

Altman pazartesi günü X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Her zamankinden daha fazla birliğe, bağlılığa ve odaklanmaya sahibiz. Hepimiz bir şekilde birlikte çalışacağız ve bunun için çok heyecanlıyım. Tek bir ekip, tek bir görev” ifadelerini kullandı.

OpenAl, CEO’sunu neden kovdu? Elon Musk’tan uyarı!

 

İşte Altman'ın OpenAl'dan kovulma nedeni

 

OpenAI, CEO'su Sam Altman'ı kovdu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)