BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisO banka hepsinden farklı olacak!----

O banka hepsinden farklı olacak!

O banka hepsinden farklı olacak!
25 Haziran 2013 - 07:22 www.finansgundem.com

Türkiye’ye gelecek İslam Kalkınma Bankası’na büyük dokunulmazlıklar verildi

Başbakan Yardımcısı Babacan, bankacıları “Camdan kalede oturuyorsunuz, kimseye taş atmayın, karşılığı kötü olur” diye uyarırken, yeni ofis açacak bankaya ayrıcalıklar tanındı.
Hükümet, Türkiye’de ofis kuracak, İslam Kalkınma Bankası’na (İKB), faaliyetlerine ve çalışanlarına önemli dokunulmazlıklar ile imtiyazlar verdi.
Vatan'dan Gülümhan Gülten'in haberine göre, 18 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren anlaşma metni, İKB’ye, çalışanlarına ve yöneticilerine tanınan ayrıcalıklar ile en geniş şekilde tanımlanmış dokunulmazlıkları içeriyor.
İKB’nin Türkiye açacağı ofis, binası, yönetimi, yönetimin ikametgahı, çalışanı, e-postalarıyla en üst düzey dokunulmazlığa sahip olacak. Buna göre, istedikleri yerde ofis açacaklar, polis müdahale edemeyecek, çalışanlar vergiden muaf tutulacak.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Gezi Parkı olayları sırasında bankacıların günlük siyasi tartışmaların içinde yer almaması gerektiğini belirterek, “Bankacılar olarak camdan bir kalede oturuyorsunuz, kimseye taş atmayacaksınız. Taş attığınızda karşılığı kötü olur” uyarısından sonra, İslam Kalkınma Bankası’na sağlanan dokunulmazlıklar, adeta bankaları kıskandıracak.
Vergiden muaf tutulacak
Anlaşma metnine göre, bankanın arşivleri ve genel olarak ona ait veya elindeki tüm belgelerin, nerede olursa olsun dokunulmaz olacağı kayıt altına alınıyor. Bu hükümle, bankanın evrak ve yazışmalarına başka hiçbir benzeri durum için geçerli olmayan bir dokunulmazlık sağlanıyor.
Bu durum, devlete ait arşiv, belge ve yazışmaların bile sahip olmadığı ayrıcalığı İKB’ye verdiği ve kozmik evrakın dahi hukuki denetime açık olduğu mevcut sistemde bankayı bundan muaf tuttuğu için Meclis’te büyük eleştiri almıştı.
Metindeki ilgili hüküm şöyle: “Bankanın arşivleri ve genel olarak ona ait tüm belgeler veya elindeki tüm belgeler nerede bulunuyor olursa olsun dokunulmaz olacaktır.”
Anlaşma metni ayrıca bankayı Türkiye’deki faaliyetlerinde her türlü vergiden süresiz olarak muaf tutuyor.
Abdullah Gül 8 yıl çalıştı
1974’te kurulan ve merkezi Cidde’de bulunan İslami Kalkınma Bankası’nın (İKB) 56 üyesi bulunuyor. Banka, üye ülkelerin ve Müslüman toplulukların ekonomik kalkınmasını destekliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1983-1991 arasında İKB’de ekonomist olarak çalışmıştı.
Polis bile giremeyecek
YÜRÜRLÜĞE giren anlaşma metnindeki şu hüküm büyük eleştirilere yol açtı: “Ülke ofisi mahalleri ve ofis başkanının ikametgahı, Türkiye Cumhuriyeti’nin neresinde olursa olsun, dokunulmazlık sahibi olacak, banka grubunun münhasır yetkisi ve kontrolünde olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin idari, adli, askeri veya polis herhangi bir görevlisi, temsilcisi veya Türkiye Cumhuriyeti dahilinde kamu otoritesi gücü kullanan başka bir kişi, banka grubunun veya ofis başkanının rıza göstereceği şartlarda verecekleri yetki veya rica beyanı olmaksızın, ofis mahallerine yetkilerini icra etmek üzere giremeyecek.”
Bu hükümle bankaya, uluslararası hukuk ve teamüllerde sadece diplomatik misyonlara tanınan düzeyde ve Banka gibi kurumlar için alışılmadık bir dokunulmazlık sağlandığı belirtiliyor.
İstanbul Finans Merkezi cezbetti
İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmad Mohamed Ali Al Madani, geçen yılın sonunda “İstanbul önemli bir finans merkezi olma yolunda ilerliyor; işbirliğini geliştirmek için İslam Kalkınma Bankası olarak en kısa zamanda İstanbul’da bir ofis açacağız” demişti. Al Madani, her zaman Türkiye’yi destekleyeceklerini kaydetmişti.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)