BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriMikro ödemelerin makro fırsatları----

Mikro ödemelerin makro fırsatları

Mikro ödemelerin makro fırsatları
17 Mayıs 2021 - 17:24 www.finansgundem.com

Mikro ödemeler hem tüketiciler hem de şirketler için büyük fırsatlar sunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnternette içerik sunan siteler üyelik sistemiyle çalışıyor. Ancak bu sitelerden tek bir içeriğe ulaşmak isteyen okuyucular aylık ya da haftalık üyelik satın almak istiyor. Bu durumda ise hem site para kazamıyor hem de okuyucu istediği içeriğe erişemiyor. Bu nedenle kesintisiz bir mikro ödeme alt yapısına ihtiyaç var ve bu sistem reklam üzerine değil, içerik üzerine kurulu olmalı. İnternet kullanıcıları bu sistem nedeniyle birçok farklı üyelik satın almak zorunda kalıyor ve bu sitelerin sunduğu içeriklerin oldukça az bir miktarını tüketiyor.

Başka bir deyişle kullanıcılar fazla sayıda siteye e-mail adreslerini, banka hesabı ya da kredi kartı bilgilerini vermek istemiyor. Bunun yerine küçük miktarlarda ödeme talep eden ve kullanıcıların istediği içeriğe erişim sağlamasına imkan tanıyan bir sistem getirilebilir. Bugün bir markete girdiğimizde bir sakız alıp kredi kartımızla temassız ödeme yapabiliyorken aynı kolaylıkla internet üzerinden alışveriş yapamıyoruz.

Ünlü girişim sermayedarı Marc Andreessen 2012 yılında New York’ta gerçekleşen Wired konferansında, ödemelerin internet tarayıcılarının içinde yer alması gerektiğini söylemişti. finansgundem.com'un derlemesine göre fintek şirketi Stripe’ın kurucusu dahi Collison kardeşler de internette etkili bir ödeme sisteminin bulunmamasının nedeninin, internetin herkese açık bir alandan, değeri 3 trilyon doların üzerinde beş şirketin kontrol ettiği bir alana dönüşmüş olması olduğunu ifade etti.

Birkaç yıl önce Mance Harmon Forbes’da kaleme aldığı yazıda, “bugünün iş modelleri tüketicileri korumak için tasarlanmadı” dedi ve geleneksel altyapıda mikro ödeme sistemini inşa etmenin sorunlarından bahsetti. Bu durum Financial Times gibi üyelik modeliyle çalışan siteler için önemli olduğu kadar, içeriklerini okuyucu ve dinleyicilerle buluşturmak isteyen içerik üreticileri için de oldukça önemli.

Ödeme altyapısına müdahale etmeden yeni yaklaşımlara yönelik bazı girişimler de oldu. İlgi çekici örneklerden biri Brave isimli internet tarayıcısının “Basic Attention Token” (BAT) isimli dijital parası oldu. İnternette gezinmeye devam ettiğiniz sürece, tarayıcı ziyaret ettiğiniz sitelerde geçirdiğiniz zamanı ve verdiğiniz dikkati izliyor ve aylık olarak BAT’ları ziyaret ettiğiniz sitelere ödüyor. Şimdilerde bazı start-up şirketleri de haber ve eğlence siteleri için benzer planlar yapıyor.

ABD’li Antropolojist Amber Case mikro ödemelerin içerik üreticilerin ve tüketicilerin web ekonomisine katılım sağlayabildiği “yeni bir finasal arayüz” olacağını söylüyor. Peki mikro ödeme altyapısı nasıl oluşturulabilir? Mevcut ödeme altyapısı bu sistem için uygun değilse ne yapılması gerekiyor? Bu sistemi ise Bitcoin ya da PayPal üzerinde kredi kartları çözmeyecek. Facebook’un piyasaya süreceği Diem Stablecoin’i ve Novi cüzdan gibi örnekler  çözüm sunma potansiyeli taşıyor.

Bankacılık sistemi enerji tüketimi Bitcoin'den fazla

 

Dijital bankadan robot yatırım danışmanı

 

Merkezi dijital para, finansal sistemi bozar mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)