BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası’ndan ilave sıkıştırma beklentisi----

Merkez Bankası’ndan ilave sıkıştırma beklentisi

Merkez Bankası’ndan ilave sıkıştırma beklentisi
12 Temmuz 2021 - 08:16 www.finansgundem.com

Merkez Bankasından Faiz indiriminin masada olmadığını düşünen analistler metinde 'ilave sıkılaştırma' beklentisinde

Merkez Bankası bu hafta yine kritik bir PPK için toplanıyor. Faiz indiriminin masada olmadığını düşünen analistler metinde 'ilave sıkılaştırma' beklentisinde. Faiz indirimi içinse tahminler üçüncü çeyrekten son çeyreğe çekildi.

Son yıllarda her Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı kritik önemde olarak görülüyor. Bu hafta çarşamba günü temmuz ayı PPK kararı açıklanacak.

Ayın başında kötü bir sürpriz yaparak beklentilerin çok üzerinde gelen haziran ayı enflasyonu ve üretici ile tüketici enflasyonu arasındaki farkın tarihi en yüksek seviyeye ulaşması sonrasında PPK'dan para politikasının sıkılığına dair sözlü yönlendirmenin artmasına yönelik beklentiler güçlendi.

Aylık yüzde 1,94 artan ve yıllık yüzde 17,53'e yükselen TÜFE, hem temmuz ayında elektrik ve doğalgaz zamlarının hem de yüzde 42,89'a çıkan Yİ-ÜFE nedeniyle baskı altında. Öncesinde üçüncü çeyrekte yüzde 19 seviyesindeki politika faizinde indirim bekleyen analistler veri sonrasında beklentilerini bu yılın son çeyreğine kaydırırken indirim beklemedikleri gibi indirim miktarında da düşüş yönünde revizyon gerçekleştirdiler.

Çarşamba günü yapılacak toplantıda Reuters'in anketine katılan analistler politika faizinde değişiklik beklemiyor. Ancak ilk faiz indiriminin ne zaman yapılacağına yönelik tahminlerde yılın son çeyreği ağırlığını arttırdı. Reuters anketine katılan 18 kurumun tamamı temmuz ayında politika faizinin sabit tutulmasını beklediğini açıkladı. Reuters'ın anketinde ilk faiz indiriminin ne zaman yapılacağı sorusuna yanıt veren ekonomistlerin sadece üçü ilk Faiz indirimini üçüncü çeyrekte beklerken, 11'i bunun son çeyrekte olacağını öngördü. Daha önce faiz indirimi öngören dört kurum ise artık bu yıl faizlerde bir değişiklik beklemediğini belirtti. Haziran ayında yapılan bir önceki ankette bu yıl indirim beklemeyen katılımcı bulunmuyordu.

Çarşamba gününün ardından ayın sonunda da Merkez Bankası bu yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu açıklayacak. İkinci raporda enflasyon beklentisi yüzde 12,2'ye yükseltilmişti. 29 Temmuz'da açıklanacak raporda tahminin artırılması bekleniyor. Beklentiler Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahminini yüzde 14-14,5 seviyesine çıkarması yönünde. Analistler bu yılsonu için tüketici enflasyonu beklentilerini haziran enflasyon verisi sonrası yüzde 16 seviyesinin üzerine çekti. Uluslararası kurumların da beklentileri veri sonrası güncellendi. JP Morgan analistleri, uygun koşullar oluşmadan yapılacak bir faiz indiriminin TL üzerinde değer kaybı baskısı yaratacağını, enflasyonda düşüş sürecine zarar vereceğini ve kısa dönem büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Raporda, "Haziran verisinden sonra ilk faiz indirimi beklentimizi eylül ayından ekim ayına öteliyoruz. Artık bu sene üç kere 100 baz puanlık faiz indirimi yerine aynı sayıda 50 baz puanlık faiz indirimi bekliyoruz" denildi.


Goldman Sachs da, veri sonrasında yılsonu enflasyon tahminini yüzde 15,5'ten 16'ya yükseltti. Ayrıca Merkez Bankası'nın dördüncü çeyrekte faizleri çok az indirebilme imkanı olacağını vurguladı. Citigroup ise enflasyon verisi sonrasında parasal gevşeme için koşulların giderek daha zor hale geldiğini ve kasım ya da aralıkta faiz indirimi beklemediklerini kaydetti. Barclays de TCMB'nin dördüncü çeyrekte 350 baz puanlık indirimi yerine 250 baz puanlık indirim yapmasını tahmin etti.

22 Temmuz euro için kritik gün

Çin Merkez Bankası: Para politikamızda değişiklik yok

Venezuela'da aylık enflasyon son 4 yılın en düşük seviyesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)