BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez Bankası'nda şok soygun!----

Merkez Bankası'nda şok soygun!

Merkez Bankası'nda şok soygun!
03 Ağustos 2014 - 07:48 www.finansgundem.com

Arnavutluk’ta son dört yıl boyunca ülkenin rezervinden sürekli para çalan Merkez Bankası çalışanları, 5 milyon euro’luk soygun yaptı

Arnavutluk Merkez Bankası’nın dokuz çalışanının karıştığı para çalma operasyonu, sahip olduğu ayrıntılarla şimdiden banka soygunları tarihine geçecek gibi duruyor. Arnavutluk’ta rezervleri elinde tutan Merkez Bankası’nın çalışanları tarafından soyulması ülkede şok etkisi yaratırken, bankacılık sistemine olan güvenin sarsılmasından endişe ediliyor.

Bankada varlık envanteri hesaplamaları sırasında ortaya çıkan kayıpla soygun fark edildi. Operasyon sonrasında suçunu itiraf eden banka çalışanları, Merkez Bankası’ndan dört yıl boyunca parça parça para çıkardıklarını ifade etti. Buna göre, dokuz banka çalışanının bankadan toplam 5 milyon euro’luk (713 milyon lek) soygun yaptığı belirlendi.

‘Hepsini kumarda yedim...’

Arnavutluk basınına yansıyan bilgilere göre, Adrian Bitraj, bankadan çaldığı parayı ‘kumarda kaybettiğini’ dile getirdi. 1993 yılından bu yana bankada çalışan Bitraj, dört yıldır bankanın  kaynaklarından para çaldığını söyledi. Bitraj, "Paraları giysilerimin içine saklayarak dışarı çıkarıyordum. Şefimin ‘yeni’ olması benim için avantajdı, bu sayede ne olduğunu anlamıyordu. 

Paraları aldığımda yerlerine, ağırlıklarını sağlamak için Kitaplar yerleştiriyordum” dedi. Öte yandan, savcılık soruşturmasında paranın yurtdışına çıkarıldığının tespit edildiği iddiaları da var.

Herkese gözaltı!

Polisin yaptığı operasyonla tutuklanan iki banka çalışanından Adrian Bitraj ile Mimoza Bruzia suçlarını itiraf etti. Polis soruşturmanın boyutunu sadece dokuz çalışanla sınırlı tutmuyor. Merkez Bankası’nın tüm transferleri ve tüm çalışanlar da  soruşturma kapsamına alındı.

Sıfır tolerans!

Merkez Bankası Başkanı Adrian Fullani, yaptığı açıklamada operasyonun tamamlanmadığını vurgulayarak, çalınan paranın ülkenin bankacılık sistemini etkileyecek boyutta olmadığını söyledi. Fullani, açıklamasında “Arnavutluk Merkez Bankası, hasarı onarmak ve güvenlik düzeyini artırmak için çalışmalarını derhal hızlandırdı” ifadelerini yaptı.

Meclis’te Finans Komitesi Başkanı olan Erjon Brace ise olayın hem ülkeyi hem de bankanın imajını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, bu tip olaylara sıfır tolerans tanınacağına dikkat çekti. Ülkenin para politikası ve finansal istikrarından sorumlu olan Merkez Bankası’nın yanı sıra ülkede bu yapılanmanın sorumluluğunda 16 özel Banka faaliyet gösteriyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)