BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisLüks turizminde para mevzu değil----

Lüks turizminde para mevzu değil

Lüks turizminde para mevzu değil
02 Nisan 2024 - 17:45 www.finansgundem.com

Dünya genelinde orta ve düşük gelirliler için seyahat maliyetleri düşerken lüks turizmi tercih edenler içinse fiyatlar artıyor. Uzmanlara göre bu tablonun sebebi lüks tüketime yönelik talebin paradan bağımsız olarak yükselmesi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Turizm sektörü büyük oranda toparlandı. Ancak Kovid pandemisinin ardından yükselen lüks sektördeki yüksek fiyatlar normale dönmüyor. Üstelik fiyatlar her geçen gün daha fazla artıyor.

CNBC haberine göre lüks seyahat şirketi Virtuoso lüks otel fiyatlarının bu yıl ‘en yüksek seviyelere’ ulaştığını ve günlük fiyatların 2019’a göre ortalama %70 arttığını açıkladı. Haberde şirket temsilcisi, “Temmuz 2024, Temmuz 2019'a göre %85'lik bir fiyat artışına işaret ederek en yüksek oranla öne çıkıyor” açıklamasında bulundu.

Lüks tren yolculuklarının fiyatı da artıyor. Accor firmasının henüz başlamayan La Dolce Vita Orient-Express yolculuk fiyatları sadece 16 ayda %75 yükseldi. 2025’te İtalya’dan başlatılması planlanan trende bir gecelik yolculuğun başlangıç fiyatı 2022’nin sonlarındaki 2.000 eurodan geçen ay 3.500 euroya yükseldi.

İnternet sitesinde yapılan bir incelemeye göre, bir başka lüks Avrupa treni olan Belmond firmasının Venice Simplon-Orient-Express hattındaki gecelik fiyatlar da şubat ayındaki 3.530 sterlin başlangıç fiyatından mart ayında 7.060 sterlinlik başlangıç fiyatına kadar sıçradı.

Belmond konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Ancak Accor temsilcileri CNBC’deki açıklamasında fiyatlandırmanın ve planların sürekli olarak geliştiğini söyledi.

Para ‘mevzu değil’

Enflasyon ve artan maliyetler azaldıkça, lüks seyahat fiyatları sabit kalır. Atmostphere Research Group Başkanı Henry Harteveldt mevcut fiyat artışlarının nedeni olaraksa hâlâ yüksek oranlarda talep alınmasını gösterdi.

Harteveldt konuyla ilgili verdiği demeçte, "Bu gezginlerin bazıları için para neredeyse mevzu değil. Bu insanlar zengin ve ultra zengin gezginler. Onlar için gecelik 1000 euro, 1.000 dolar veya daha fazlası hiçbir şey değil” diyor.

Araştırma uzmanı zengin turistlerin lüks tren yolculukları gibi yeni ve farklı deneyimlere değer verdiğini söyledi:

“Özel bir şeyler istiyorlar. Bu şirketler de ellerinden geldiğince bu isteklere öncelik verecek.”

Para önemli olduğunda

Harteveldt, fiyat bilincine sahip gezginler için rekabetin bütçe ve orta ölçekli sektörlerdeki maliyetleri azaltacağını söyledi:

“Dünya gezegeninde yaşayan bizler içinse uygun uçak biletlerinin fiyatı düşüyor. Zira rekabet artıyor. Ekonomik ve orta ölçekli oteller otel sektöründe en hızlı büyüyen oteller arasında yer alıyor. Bu kategorideki otellerin sayısı arttıkça veya kapsamı genişledikçe daha düşük fiyatlandırmalar gelecektir.”

Lüks patlaması devam ediyor

Genel olarak, seyahat talebi güçlü olmaya devam ediyor, ancak anketler bazı gezginlerin maliyetlerin altında ezilmeye başladığını gösteriyor.

Ancak Oxford Economics’in bir alt şirketi olan Tourism Economics’in EMEA Genel Müdürü Dave Goodger’a göre bu tablo lüks seyahat sektörünü aynı düzeyde etkilemiyor. Turizm uzmanı lüks deneyimler için yukarı yönlü fiyat baskısının devam ettiğini söyledi. Goodger’a göre lüks turizm fiyatlarındaki yükseliş gezginlerin lüks deneyimler için para harcamaya daha hazır olmasına ve varlıklı kesimin harcamalarının güçlü kalmasına bağlı.

Lüks yat üretiminde rekor: Rıhtım, doldu taştı!

 

‘Sessiz lüks’ akımı zenginlerin tatil tercihi oldu

 

Zenginlerin lüks harcamalarında patlama

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)