BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKrediye dönüşüm oranı son 10 yılın dibinde----

Krediye dönüşüm oranı son 10 yılın dibinde

Krediye dönüşüm oranı son 10 yılın dibinde
03 Ağustos 2023 - 03:27 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın sadeleşme adımları sonrası bankaların kredi iştahında yaşanan düşüş nedeniyle TL mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 100'ün altına inerek 2012'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan yönetiminde bankacılık sistemine yönelik sadeleşme adımları sonrası bankaların kredi arz iştahında düşüş sürüyor. Bankaların mevduatının krediye dönüşüm oranı 21 Temmuz haftası itibariyle yüzde 82,76 ile Kasım 2021’den sonraki en düşük seviyesine inmiş durumda. TL mevduatın krediye dönüşüm oranı ise yüzde 96,26 ile ilk kez yüzde 100’ün üzerine çıktığı 2012’den bu yana en düşük seviyeye indi. Yabancı para mevduatında da krediye dönüşüm oranı 2021 Temmuz’dan bu yana yüzde 100’ün altında.

Seçim öncesi ortaya konulan makroihtiyati tedbirler çerçevesinde ağır regülasyonlar TL mevduat yarışını hızlandırmış ve TL mevduat faizleri yüzde 45'lere dayanmıştı. Rasyonel politikalara ilişkin atılan adımlarla mevduat faizleri yüzde 25'lerin altına inerken ticari ve bireysel kredi faizlerinde yükseliş söz konusu. 

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberinde, uzmanların yükselen kredi faizlerinin bankacılık sektörünün kredi iştahını artırmada etkili olabileceğine dikkat çektiğine yer verildi. Ancak yükselen kredi faizlerine rağmen bankacılık sektöründe topladıkları mevduattan daha az kredi verme yaklaşımı hakim durumda. Son haftalarda mevduatın krediye dönüşüm oranındaki düşüş eğilimi de kredi arz iştahsızlığına ilişkin önemli bir göster.

TL mevduat ilk kez 7 trilyon lirayı aştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre 21 Temmuz haftası itibariyle bankacılık sektöründe toplam krediler bir önceki haftaya göre yüzde 1,14 artışla 10 trilyon 252 milyar 729 milyon liraya çıktı. Sektörde toplam mevduat ise yüzde 1,91 artışla 12 trilyon 387 milyar 987 milyon liraya çıktı. TL cinsi mevduat ise 82.5 milyar lira artarak 7 trilyon 42 milyar 145 milyon liraya yükseldi. TL kredilerde haftalık artış 35.3 milyar lira oldu ve kredi hacmi 6 trilyon 778 milyar 477 milyon lira oldu.

KKM hacmi 3 trilyon lirayı aştı

BDDK verileri 21 Temmuz itibariyle kur korumalı mevduat hacminin 3 trilyon 73 milyar 905 milyon liraya çıktığını ortaya koydu. Bu haftalık 111.63 milyar liralık artışa işaret etti. Merkez Bankası son Para Politikası Kurulu toplantısının ardından kur korumalı mevduat hesaplarına yönelik zorunlu karşılık oranlarında artışa gitti. Merkez Bankası miktarsal sıkılaştırma adımı kapsamındaki hamlesiyle KKM ödemeleri kaynaklı likidite fazlasını çekmeyi hedefledi. Sektör temsilcileri zorunlu karşılık artışının bankalar açısından yıllık karı yüzde 3-4 azaltacağını belirterek ama zaten düşük olan mevduat faizini çok etkilemeyeceğini vurguladı. KKM faizinin de bankalar yansıtmadığı sürece düşmeyeceğini söyleyen bankacılık kaynakları bankaların böyle bir niyetinin de bulunmadığını söyledi.

TL likidite fazlası devam ediyor

Öte yandan 18 Temmuz'da -191.2 milyar liraya kadar düşen net fonlama Merkez Bankası'nın hamleleri sonrasında 31 Temmuz itibariyle -46.55 milyar liraya kadar çıkmıştı. Ancak 1 Ağustos itibariyle yeniden -127.3 milyar liraya yükseldi. Bankacılık sektörü kaynakları halen daha TL likidite fazlasının devam ettiğini ve net fonlamanın ekside bulunduğunu dile getirdi.

TL mevduat faizlerinde ters köşe

 

Rusya'da kredilerde büyüme endişesi

 

BDDK, kredi kartıyla taksitli harcamalara sınırlama getirdi

 

Kredi kartı kullanımında yeni rekor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)