BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTL mevduat faizlerinde ters köşe----

TL mevduat faizlerinde ters köşe

TL mevduat faizlerinde ters köşe
01 Ağustos 2023 - 03:49 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın sadeleştirme adımlarının ardından mevduat faizlerinde gerileme sürüyor. Politika faizinde 900 baz puanlık yükseliş sonrası TL mevduat faizleri 1300 baz paunlık azalışla yüzde 25’in altını gördü.

Merkez Bankası, Gaye Erkan yönetiminde son iki Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarında 900 baz puanlık artış yaparak politika faizini yüzde 17,5'e yükseltti. Rasyonel politikalara dönüş mesajları veren Erkan, sadeleştirme adımları ve miktarsal sıkılaşma ile bir dizi düzenlemeye imza atmıştı. Haziran ayı PPK'sı öncesinde makroihtiyati tedbirler çerçevesinde bankacılık sistemine yönelik ağır regülasyonlar nedeniyle yüzde 37'leri aşan TL mevduat faizleri Erkan yönetiminde gerçekleştirilen söz konusu sadeleştirme adımları sonrası düşüş yaşamaya devam ediyor. Politika faizinde 900 baz puanlık artışa rağmen TL mevduat faizlerinde 1300 baz paunlık azalış söz konusu. Kredi faizlerinde ise mevduat faizlerinin aksine yükseliş söz konusu. 

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre haziran PPK’sı öncesinde yüzde 41,7 seviyesinde olan ihtiyaç kredi faizleri yüzde 48, yüzde 14,4 seviyesinde olan TL ticari kredi faizleri ise yüzde 24,8 seviyelerine çıktı

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan Enflasyon Raporu sunumunda da haziran PPK toplantısı öncesinde para politikası etkinliğini güçlendirilmesine ilişkin belirledikleri iki önemli başlıktan birinin piyasa faizleri ile politika faizi arasındaki farkın azaltılması olduğunu açıklamıştı. Erkan konuşmasında mevduat faizlerinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede bulunmasını da önemsediklerine de dikkat çekerek TL mevduatı özendirecek enstrümanlar üzerine çalıştıklarına de değinmişti.

Bankacılık sektörü yeni haftaya TL mevduat faizlerinde yine düşüşle başladı. Bankacılık sektörü kaynaklarından edinilen bilgiye göre kamu bankalarında TL mevduat hafta başı yüzde 30-31 seviyelerinden bağlanırken haftanın geri kalanında 30’un altına gerilemesi bekleniyor. Özel bankalarda ise yüzde 30’un altına geçen hafta inilmişti. Yine bankacılık sektörü kaynaklarından edinilen bilgiye göre haziran PPK’sı öncesinde en yüksek meblağ mevduatlara yüzde 37-40 seviyelerinde TL mevduat faizi uygulanırken geçen hafta bu oranlar yüzde 25’e indi. Yeni haftada ise TL mevduat faizi oranı yüzde 24’e kadar geriledi.

 Sektör kaynakları regülasyonlardaki sadeleşmeyle TL mevduat faizlerinde düşüşün kredi faizlerinde yükselişin yaşandığını ancak Başkan Erkan’ın da dikkat çektiği gibi TL mevduat faizinin dolarizasyonu artırıcı bir noktaya da düşmemesi gerektiğine işaret etti. Merkez Bankası’nın da yılsonu enflasyon tahminin yüzde 58’e çıkardığını hatırlatan kaynaklar Başkan Erkan’ın enflasyon raporunda söylediği TL tasarruf enstrümanlarını çeşitlendirecek çalışmanın ise bu konuda önem taşıdığını vurguladı.

Garanti BBVA’nın TL müşteri mevduatları, TL kredilerini aştı

 

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

 

Bankalar mevduat faizlerini daha ne kadar tutabilir?

 

TCMB'den uzun vadeli TL mevduatı teşviki

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)