BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut alacaklar elini çabuk tutsun----

Konut alacaklar elini çabuk tutsun

Konut alacaklar elini çabuk tutsun
15 Ağustos 2013 - 09:33 www.finansgundem.com

Birkaç ay önce yüzde 0.60’larda olan ev kredisi faizleri yüzde 1’lere yaklaştı

Birkaç ay önce yüzde 0.60’larda olan ev kredisi faizleri yüzde 1’lere yaklaştı. Gelişmekte olan ülkelerde faizlerin yüksek seyretmesi nedeniyle, iç piyasada konut kredisinde benzer trend yaşanacağı belirtiliyor.
Milliyet'in haberine göre, Amerikan’ın para politikasını değiştirmesinden sonra Türkiye’de ticari ve bireysel kredilerde faiz artışı oldu. Daha önce piyasaların uygun koşullarda olmasının getirdiği marjla düşüş eğiliminde olan ev kredileri iki ay öncesine göre artış gösterdi. Aylık yüzde 0,70’lerin altında olan uzun vadeli konut kredisi faizleri komisyonlarla yüzde 1'i buluyor. Önümüzdeki dönemlerde konut kredisi faizlerinde düşüş değil artış seyrinin devam etmesi bekleniyor.
Konut kredisi uzmanları ihtiyaç için ev alacakların kredi kullanabileceğini ancak yatırım için ev alacakların eskisi gibi avanjlı durumda olmadığını ifade ediyor. Eskiden kira bedeliyle alınan kredilerin ödemesinin birbirini dengeleyebildiğini ifade eden Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, “Eskiden kira bedelleri 10 yılda eve ödenen parayı karşılarken şimdi bu zaman 16 yıla çıktı” dedi.
‘Faiz yükselir fiyat düşer’
Konut talebinin kesilmemesi için faiz oranları artış gösterdiğinde ev fiyatlarında düşüş olduğunu belirten uzmanlar, böylece piyasada denge oluşturulduğunu kaydettiler.
Konut fiyatlarında zaman zaman aşırı yükselme olduğunu ifade eden konut piyasası uzmanları, faizlerin arttığı dönemlerde ev alma ihtiyacı olan kişilerin proje bazında fiyatları incelemelerini öneriyor.
Genel olarak konut fiyatlarında dikkat çekici bir artış olmaza da proje bazında fiyat farkları olabileceği belirtiliyor.
‘İnşaatçılar alım fırsatı yaratıyor’
2013’ün ilk 6 ayında hızlı düşen konut kredisi faizlerinin temmuzda global faizde yaşanan yukarı hareketin etkisiyle yükseldiğini belirten Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, “Temmuz sonunda sektör ortalaması yüzde 0,78’e çıktı. Konut kredisi faizleri önümüzdeki dönemde yatay seyredecektir” dedi.
 Tözge, şöyle konuştu: “Oturma veya yatırım amaçlı ev almak isteyenlere piyasayı takip etmelerini öneririz. İnşaat firmalarının sundukları ödeme kolaylıkları ve pazarlama faaliyetleri yatırımcılara fırsatlar sunuyor. Konut kredilerinde sene başından beri düşen faizler kredi ile alım fırsatı yaratıyor.”
‘İhtiyacı olan alsın’
Türkiye’de konut kredilerinde balon oluştuğu görüşüne katılmadığını belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, konut kredilerinin gayri safi milli hasılanın yüzde 7’sini oluşturduğunu, bu oranın Avrupa’da yüzde 50 olduğunu söyledi.
Atay, “Amerika’da konut kredilerinin GSMH’ya oranı yüzde 85, Hollanda ve Kanada’da da yüzde 100’dür” dedi. Kentleşme projelerinin ve nüfus artışının devam ettiğini, kültürel değişimlerin yaşandığını ifade eden Murat Atay, “Türkiye’de yeni konuta olan talep devam edecek” dedi.
Faizlerin izlediği trendi göz önünde tutarak bu dönemde kredi kulllanmanın ev ihtiyaçı olan kişiler açısından uygun olduğunu kaydeden Atay, yatırım amaçlı hareket edenlere aynı öneride bulunmadı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat19 Ekim 2013 23:14

    Yıllar yılı at gibi çalıştım. şu anda rahmetli babamında kısmi desteği ile kuş yuvası gibi dairem olmuştu.Avrupada Adam bu çalışmayla villa alır.Bizde vergiler yüksel ednerji pahalı maaşlar cücük.halen yunanistanı ağalar örnekleme yapar.kiriz var diye bizde kral çıplak diyen bir baba yiğit daha çıjnadı.esas geçim zorluğu türkiyemde.devletin gözü vatandaşın cebinde

  • semih15 Ağustos 2013 16:41

    millete ev alacak para hala varmı ev fiyatlarının en az yüzde 20 düşmesi şart.

  • Halil15 Ağustos 2013 10:33

    Bankalar faiz oranları yükseltmeye başladı Konut ve İhtiyaç kredileri 0,60'lardan 1,1'e çıktı.