BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKadın çalışanlar LinkedIn tacizcilerinden rahatsız----

Kadın çalışanlar LinkedIn tacizcilerinden rahatsız

Kadın çalışanlar LinkedIn tacizcilerinden rahatsız
05 Eylül 2023 - 16:42 www.finansgundem.com

Profesyonel sosyal medya platformu LinkedIn bile kadın çalışanların tacize uğradığı alanlardan biri haline geldi. Üst düzey yöneticiler kendilerine gelen yüzlerce müstehcen taciz mesajı olduğunu belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Herkesin profesyonel ağını geliştirmeye çalıştığı, iş teklifleri önerdiği veya iş dünyası alanında tavsiyeler bulunduğu bir sosyal medya platformu olan LinkedIn aynı zamanda yabancıların sohbet yoluyla kendilerini tanıtabildiği bir yer. Ancak platformun amacı dışında kullanımı özellikle kadın çalışanları zor durumda bırakıyor.

Fortune’un haberine göre kadın çalışanların gelen kutuları profesyonellerle romantik ilişki kurmak isteyen erkeklerden gelen istenmeyen mesajlarla dolup taşıyor. Haberde pazarlama ajansı Klowt’un Kurucusu Amelia Sordell LinkedIn’den gelen rahatsız edici bir taciz mesajını paylaştı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre mesajda tacizcisinin ahlak sınırlarını ciddi derecede aştığı görülüyor. Kullanıcılar türde uygunsuz mesajlarla kendilerine ulaşan birçok kadın çalışanın olduğunu belirtiliyor. Üstelik bu tür mesajların sıklığı şaşırtıcı olmaktan çok uzakta. Araştırmalar kadınların %90’ından fazlasının platformda en azından bir kez istenmeyen mesaj veya romantik yaklaşıma maruz kaldığını gösteriyor.

Habere göre, Sordell’in platformda 140 bin takipçisi bulunuyor. Her hafta bu istenmeyen mesajlarla uğraşmaksa CEO için bu önemli takipçi sayısının bir yan ürünü haline gelmiş.

Metin yazarlığı şirketi Katie Lingo’nun Genel Müdürü Katie Taylor-Thompson 2020 yılında gelen “aşırı açık saçık” mesaj sayısında pik yaşandığını fark ettiğini söyledi. Genel müdür bu dönemi “pisliklerin en yoğun dönemi” olarak tanımladı.

Fortune’un görüştüğü kadınların çoğu pandemiye gelene kadar bu yana zaman zaman uygunsuz mesajlar aldıklarını söyledi. Bununla birlikte kısıtlamalar dönemlerinde ise tacizlerin sayısı daha da kötüleşmiş.

Taylor-Thompson bu fenomeni açıklamak için şu teoriyi dile getiriyor: “Dışarı çıkıp sokaktaki kadınları taciz edemezlerdi. Belki de profesyonel bir fotoğraf çekimim olduğu için ben de eskisinden daha iyi görünüyordum.”

Fortune’un konuştuğu diğer kadınlar da uygulamadaki istenmeyen etkileşimlerde artış olduğunu bildiriyor. Pandemi sonrası hayat normale dönse de ne yazık ki bu istenmeyen etkileşimlerin azaldığına dair herhangi bir işaret yok.

Taylor-Thompson bu mesajlar tarafından taciz edildiğini veya istismar edildiğini hissetmediği konusunda ısrar ediyor. Ancak genel müdür kadınları bu şekilde hedef alan bireyler olduğu için rahatsızlık ve hayal kırıklığı duyduğunu da sözlerine ekliyor.

Genel müdür bir ekran bariyeri sayesinde istenmeyen ilgiden dolayı çoğu zaman fiziksel tehdit altında hissetmediğini sözlerine ekledi.

Taciz mesajlarının altında ne tür tehlikeler yatıyor?

Sordell ve Taylor-Thompson çeşitli kaynaklardan aldıkları bu taciz mesajlarına karşı daha endişesiz bir tavır sergiliyor. Ancak bazı önde gelen profesyonellerse özel mesajlar üzerinden kurdukları iletişim nedeniyle gerçek anlamda korkuyu hissettiler.

Bu tür mesajların arkasındaki kişilerin genç yaştaki ‘şakacı’ bireyler, spam robotları veya henüz #metoo hareketinden habersiz olan bölgelerde yaşayan bireyler olduğunu varsaymak cazip geliyor olabilir. Ancak gerçekse oldukça farklı.

Haberin başında belirtilen Sordell’e gelen taciz mesajını gönderen kişi eski bir NHS (İngiltere Devlet Sağlık Hizmetleri) finans birimi çalışanı. Taylor-Thompson ise Sony’de çalışan eski bir profesyonel tarafından taciz edilmiş.

Her iki vakada da mesajlar işverenlere bildirildi ve hem NHS hem de Sony’nin harekete geçtiği bildirildi.

Taylor-Thompson, “Bana mesaj atan insanların çoğu uzak yerlerde yaşıyor, bu yüzden bana fiziksel olarak yaklaşamayacaklarının farkındayım. Ancak, bu şahız İngiltere'de yaşıyordu ve konumumla ilgili bilgilere internet üzerinden kolayca erişilebilir. Evime gelmesi pek mümkün görünmese de potansiyel tehlikenin en ufak bir ipucu bile varsa, bunu ele almak önemlidir" açıklamasında bulundu.

Ne yazık ki sağlıklı yaşam konularına odaklanan internet sitesi Health Reporter’ın İletişim Başkan Yardımcısı Nadzeya Sankovich’in uygulamadaki profiline iltifat eden adamı bu kadar kolay engellemesinin ve unutmasının bir yolu yoktu. Zira beraber çalışıyorlardı.

Sankovich hiçbir zaman kurumsal şirket partilerinde küçük konuşmalar dışında bir etkileşimde bulunmamasına rağmen LinkedIn platformundaki profesyonel takipçiliğin karşı tarafa çizilen çizgiyi bulanıklaştırdığını ve tacizciyi cesaretlendirdiğini belirtiyor.

Üst düzey yönetici şimdiyse tacizcisiyle karşılaşmamak için ofisin ortak alanlarında alternatif yollar bulmak zorunda kaldığını söyledi. Sankovich, “Bunun gibi durumlar sizi gerçekten hayal kırıklığına uğratır ve küçük de olsa sürekli olarak bir endişe hissetmeye başlarsınız” dedi.

Kadınlar meseleyi kendi başlarına ele alıyor

LinkedIn istenmeyen romantik etkileşimin ve tacizin platformun kurallarını çiğnediğini belirtiyor. Platform sözcüsü bu tip bir içeriğe kesinlikle izin verilmediğini söyledi.

Sözcü ayrıcı kullanıcıların rahatsız edici içeriği görmeden önce tacizi durdurmaya yardımcı olan güvenlik özelliklerini de güçlendirdiklerini belirtiyor.

LinkedIn sözcüsü, “LinkedIn’de herhangi bir tacizle karşılaşırsanız ekibimizin sizi ve başkalarını korumaya yardımcı olabilmesi için lütfen bize bildirin” dedi.

Araştırmalar sosyal medyada kadınlara yönelik tacizin LinkedIn’den ibaret olmadığını da gösteriyor. Ancak LinkedIn’e özgü risk kadınların uygulamayı terk etmesi halinde platformdaki kadınların temsilinin azalması ihtimalidir.

Passport Photo Online’ın anketine göre kadınların yaklaşık %74’ü uygunsuz mesajlara maruz kalmaları nedeniyle LinkedIn’deki etkileşimlerini en az bir kere geri çevirdiklerini belirtiyor. Kadın profesyonellerin platformdaki varlığının azalması kadınların profesyonel ağ kurma, kişisel markalarını oluşturma ve işe alınma ihtimalleri zorlaşabilir.

Fortune’a erişen kadınların çoğu yakın zamanda platformu kullanmaktan çekinmediklerini bunun yerine inisiyatifi eline aldıklarını belirtti.

Sankovick meslektaşıyla ofiste şahsen yüzleştiğini, Sordell saldırgan kullanıcıları engellediğini ve LinkedIn’e bildirdiğini ve Taylor-Thompson ise tacizcileri sosyal medyada ifşa etmeye devam ettiğini belirtiyor.

Taylor-Thompson, “Uygunsuz davranışta bulunarak kendi gizlilik haklarınızı da ihlal ettiğinizi düşünüyorum” dedi.

Genel müdür uygulamayı bu tür insanların eline bırakmayı düşünen kadınlara şu tavsiyeyi verdi:

“Bu platformlar kariyerinizi inşa etmeniz için gerçekten yararlı olabilir. Benim için kesinlikle yararlı oldu. Bu sebeple lütfen birkaç çürük elmanın deneyiminizi mahvetmesine izin vermeyin.”

Sordell’in mesajları da benzer bir nitelik taşıyor:

“Ben LinkedIn’i seviyorum ve insanların aptalca mesajlarının işimi büyütmek için LinkedIn’de içerik yayınlamak stratejimden uzaklaşmama neden olmasına asla izin vermeyeceğim. Diğer insanların fikirlerinin ve eylemlerinin nasıl hissettiğinizi dikte etmesine izin verebilirsiniz veya insanların pislik olabileceğini ve sizin neşeyle yolunuza devam edebileceğiniz gerçeğini kabul edebilirsiniz.”

Z kuşağı ‘sağa kaydırarak’ iş arıyor

 

Tacizci fon yöneticisinin adını bile kazıyacaklar

 

OnlyFans tuzağından asıl parayı kim kazanıyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)