BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİşyerinde uzak durulması gereken 5 toksik karakter----

İşyerinde uzak durulması gereken 5 toksik karakter

İşyerinde uzak durulması gereken 5 toksik karakter
29 Mart 2023 - 18:08 www.finansgundem.com

Profesyonel dünyada kimsenin herkesin birbiriyle yüzde yüz uyum içerisinde olması beklenmez. Ancak ünlü CEO Matt Higgins’e göre 5 karakter özelliğine sahip çalışanlar işyerinin genel performansını etkileyecek derecede zararlı olabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya kötü karakterli insanlarla dolu bir yer ve bu insanlarla birlikte çalışmak bazen acı verici olabilir. Bu karakterleri erkenden tespit edebilmek oldukça önemlidir ancak bu gerçekten zorlu bir süreç olabilir.

Bir insanla ilk kez tanıştığınızda onu en iyi haliyle görürsünüz. Ancak yatırım firması RSE Ventures’ün CEO’su Matt Higgins CNBC’deki yazısında geçinmesi zor veya açıklayamadığı davranışlar sergileyen insanlarla karşılaştığında onlardan uzak durmayı tercih ettiğini belirtiyor.

Ünlü CEO 10 yıllık kariyerinde binlerce insanla birlikte çalıştığına dikkat çekti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Higgins birlikte çalıştığı insanlar arasında tekrar tekrar gördüğü beş tür toksik karaktere işaret ediyor. CEO bu insanlardan mümkün olduğunca kaçınmak gerektiğini de sözlerine ekledi:

1. Kısıtlayıcı karakterler

Kısıtlayıcı karakterler, bir başkası bir adım attığında ve bir grup başarısına katkıda bulunduğunda övgü duyamaz veya mutlu olamazlar. Güvensizlik veya tahakküm ihtiyacı hissederler.

Sahip olmadıkları becerilere sahip olan veya rahatsız oldukları aynı kendinden tiksinme halini paylaşmayan herkese kızarlar. Eğer kendinizi geliştiriyorsanız, sizi alaşağı etmeyi misyonları olarak görürler.

Bu tür insanlarla nasıl başa çıkılır: Kısıtlayıcı karakterler sesini çıkarmayan insanları sömürür. Ortaya koyduğunuz güçlü yeteneklerinize dikkat çekin. Beraber yaptıklarınızla olumlu sonuçlar elde edebileceğinizi gösterin.

2. Soyguncu karakterler

Her zaman için çok fazla yüzsüz ve aşırı değillerdir. Ancak soyguncu karakterlerin kısıtlayıcılardan farklı ek özellikleri saldırganlıklarıdır. Zayıflığınızdan faydalanırlar başarılı olduğunuz yönü alırlar ve kendi başarılarıymış gibi sahiplenirler.

Higgins kendi kariyerinde de yönetici pozisyonlarında çok fazla sayıda soyguncu karakterle karşılaştığını belirtiyor. CEO bu tür insanların yaratıcı insanların emeklerinden değer çıkarmak yerine o insanları sömürdüğünü belirtiyor. Higgins soyguncu karakterlerin diğer insanların eksikliklerine empatiyle yaklaşmak gerektiğini bir türlü anlayamadıklarını yazdı.

Bu tür insanlarla nasıl başa çıkılır: Başarılarınıza sahip çıkın ve zamanı geldiğinde ödül talep edin. Zira soyguncu karakterlerin, iddialı ve güçlü bir güven duygusu sergileyen birine zorbalık yapma olasılığı daha düşüktür.

3. Kurbanlar

Genellikle iyi performans gösteren insanlar minnettarlık duyarlar. Başarıyı hak ettiklerini düşünmezler. Bu nedenle başarı geldiğinde heyecanlanırlar ve minnettar olurlar.

Ancak kurban psikolojisindeki karakterler sürekli adaletsizlik içinde yaşadıklarını söylerler. Yollarındaki her tümseğin haksız yere hedeflerinden alıkoyulmalarının kanıtı olarak görürler.

Bu tür insanlarla nasıl başa çıkılır: Bir kurbanın temel argümanı, aşırı bir iş yüküyle yüklendikleri olabilir. Bu yüzden ona yardımcı olmak için gönüllü olun, ancak teklifinizin muhtemelen reddedileceğinizi bilin. Devamında ise ona yardım etmeye istekli olduğunuzu hatırlatın ve onunla birlikte diğer takım oyuncusu meslektaşlarınızı da çağırın.

4. Kendilerini feda edenler

Kendilerini feda edenler kurbanlara benzerler ancak gerçekten de çalışırlar. Ancak çalışmaları organizasyona getirdikleri psikolojik çöküşü haklı çıkaracak kadar iyi değildir.

Yapabildikleri kadar işi üstlenmeye çalışırlar. Ancak takımın geneline yardım etmeyi düşündükleri için değildir. Haksız yere başkalarının yükünü üstlenmeye zorlandığı anlatısını doğrulamak için bunu yaparlar.

Bu tür insanlarla nasıl başa çıkılır: Onları, bir amaç uğruna yapabilecekleri en büyük hizmetin, bireysel görevleri yerine getirebilecek en uygun insanlara yetki vermek olduğuna ikna edin. Her şeyi kendi başlarına yapmalarına izin vermeyin. Bunun yerine enerjilerini başkalarıyla paylaşmaları için onları teşvik edin.

5. Gaz lambaları

Gaz lambası (Gaslighter) olarak bilinen karakterler enerjilerini etraflarındaki herkesin zararına olacak şekilde gerçekliği yeniden yazmaya çalışarak harcarlar. Genellikle narsistik özelliklere sahiptirler.

Kısıtlayıcı, soyguncu, kurban ve kendini feda eden karakterlerin sahip olduğu tüm özelliklerin toplamına sahiptirler. İnsanları gözlerinin önünde neler olup bittiğini görmediklerine ikna etmeye çalışmak.

Bu tür insanlarla nasıl başa çıkılır: Kattıkları değer her ne ise o değeri sunmaları için korunaklı alanlar oluşturun, geri kalanını da görmezden gelin. Onların dünya görüşleriyle meşgul olmak için herhangi bir enerji harcamazsanız, tutuşturmaya çalıştıkları ateş asla yanmayacaktır.

Zihinsel yönden güçlü insanların 12 şaşırtıcı özelliği

 

Kurumsal şirketler nasıl işçi çıkarıyor?

 

ABD'li danışmanlık devinde işçi kıyımı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)