BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknoloji'Influencer’ların yeni altın yumurtlayan tavuğu: Friend.tech----

'Influencer’ların yeni altın yumurtlayan tavuğu: Friend.tech

'Influencer’ların yeni altın yumurtlayan tavuğu: Friend.tech
23 Ağustos 2023 - 12:18 www.finansgundem.com

'Influencer’lar gelirlerine yenisini ekliyor. Friend.tech uygulaması, 'influencer’ların takipçi sayılarından para kazanmasını sağlıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü isimler ve influencer’lar, yıllardır sosyal medya takipçilerinin sayısı üzerinden kâr elde etmek için marka ortaklıklarından ürün satışlarına kadar her yolu deniyor. Friend.tech uygulaması ise influencer’ların bu hedeflerine kolaylıkla ulaşmasını sağlıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Web3 uygulaması Friend.tech, influencer’ların takipçi sayılarından kelimenin tam anlamıyla para kazanmasını sağlıyor.

Takipçi sayısı üzerinden gelir

Fortune’dan Marco Quiroz-Gutierrez’in haberine göre, bu ayın başlarında kapalı beta sürümünde başlatılan bir Web3 uygulaması olan Friend.tech, daha doğrudan bir yaklaşıma sahip: "Influencer’ların hayranlarına ‘anahtar’ ya da bir başka deyişle 'hisse' satmasına olanak tanıyor ve hayranlar daha sonra ilgili influncer’ın X bağlantılı hesabına doğrudan mesaj gönderebiliyor."

Uygulamayı kullanmaya başlamak için potansiyel ‘anahtar’ satın alıcıların öncelikle en az 0,01 Ether yatırması gerekiyor. Bir influencer’ın ilk anahtarının maliyeti ise 0 Ether ve hisse sayısı arttıkça fiyatlar da artıyor. Bu nedenle alıcılar erken giriş yapmaya teşvik ediliyor.

Uygulama, her işlem için yüzde 10'luk bir ücret alıyor. Bunun yarısı influencer’a diğer yarısı ise platforma gidiyor ancak anahtar fiyatları arttıkça, influencer’ların ücretlerini aldığı fiyatlandırma modelinin yayılması da artıyor ve bu da onların topluluklarının boyutunu artırmaya teşvik edildiği anlamına geliyor.

67,4 milyon dolarlık hacim

Platform şimdiden oyun fenomeni Ricky "FaZe Banks" Bengston ve NBA oyuncusu Grayson Allen gibi büyük isimlerin ilgisini çekmiş durumda. Bengston da dahil olmak üzere en iyi kullanıcıların halihazırda platformdan yüzbinlerce dolar kazanmış oldukları bildiriliyor.

Uygulama, Coinbase'in Base katman-2 blok zincirinde 10 Ağustos'taki beta lansmanından bu yana 1,76 milyon işlemde toplam 67,4 milyon dolarlık bir hacim kaydetmiş durumda. Son 24 saat içinde 1,68 milyon dolarlık ücretle Etherum blockchainin diğer tüm blockchain'leri geride bıraktığı aktarılıyor.

Gizlilik ve güvenlik endişeleri

Uygulama, son günlerde Circle kurucusu Jeremy Allaire ve Messari CEO'su Ryan Selkis dahil olmak üzere kripto dünyasının önde gelen kişilerinden de destek alıyor. Ancak artan popülaritesine rağmen, uygulama hala ‘henüz tamamlanmamış bir iş’ olma niteliği taşıyor.

Eski adıyla Twitter olan X'teki sayfasına göre, kullanıma sunulduğu gün, aşırı kullanıcı yükü nedeniyle uygulama kapanma sorunları yaşadı. Ayrıca Friend.tech, X üzerinden yaptığı paylaşımla, satın almalarda kullanılan ‘hisse’ (shares) kelimesi yerine bundan böyle ‘anahtar’ (key) kelimesinin kullanılacağını açıkladı. Paylaşımda, “Arkadaşlarınızın sohbet odalarının kilidini açmak için kullanılan uygulama içi öğeler olarak ‘keys’ teriminin amaca daha uygun olduğunu düşünüyoruz” denildi. Bazıları ise, isim değişikliğinin, yakın zamanda kripto sektörüne baskı yapan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile herhangi bir komplikasyondan kaçınma girişimi olduğunu öne sürdü.

Yine de bazı kişiler, uygulamanın iş modeli ve gizliliğe yaklaşımı noktasında bazı endişelere sahip. Bazı kripto araştırmacıları, X üzerinden yaptıkları paylaşımda, bunun tartışmalı kişiliklerin veya olumsuz kişilerin bu alanda diğerlerinden daha fazla kazanmasına yol açabileceğini ifade ediyor.

Bir diğer büyük şikayet ise Friend.tech'in web sitesinde bir gizlilik politikasının bulunmaması. Bunun yerine ‘Çok yakında!" (Coming soon!) yazan bir yer tutucu mesajı bulunuyor. Uygulamanın kurucu ekibinin '@0xRacer' ve '@shrimppepe' gibi çevrimiçi takma adlara sahip olması da endişelere yol açıyor.

Uzun ömürlü olacak mı?

Uygulamanın hızlı yükselişi, zincirdeki işlemlerde halihazırda bir artış görmüş olan Coinbase'in Base blockchain'i için bulunmaz bir nimet işlevi görüyor. Ethereum üzerine kurulu bir katman-2 blok zinciri olan Base, bu ayın başlarında piyasaya sürüldü ve kullanıcıları ve geliştiricileri cezbetmeyi başardı. Coinbase, zinciri, marka ortaklıklarını, NFT dönüştürmelerini ve yeni Base geliştiricilerine verilen bağışları içeren 'Onchain Summer' adlı üç hafta süren bir kampanyayla tanıtıyor.

Friend.tech, sosyal medyayı deneyen kripto geliştiricilerin en son versiyonu olma özelliği taşıyor. Ancak Columbia Business School profesörü Omid Malekan'a göre uygulamanın ömrü kısa olabilir. Malekan, uygulamanın eğlenceli ve yenilikçi görünmesine rağmen henüz kimsenin ‘merkezi olmayan sosyal ağlar’ için doğru modeli bulamadığını söylüyor ve ekliyor: “Bunun sürdürülebilir olduğuna inanmıyorum ve bu heyecan kısmen, fiyatların durması ve mevzuatta daha fazla netlik beklenmesi nedeniyle sektördeki can sıkıntısının bir göstergesi.”

Fransa'da influencerlara ticari denetim yasalaştı

 

Anne ve babalara sosyal medya uyarısı

 

Sosyal medya fenomeninin hediye dağıtımında arbede

 

Vegan beslenen sosyal medya fenomeni 'açlıktan' öldü

 

ABD'de bankaların sosyal medya korkusu

 

'Influencer'lar tarafından yapılan reklamlara yakın takip

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)