BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiVeri merkezi kıtlığı yapay zeka coşkusunu öldürebilir----

Veri merkezi kıtlığı yapay zeka coşkusunu öldürebilir

Veri merkezi kıtlığı yapay zeka coşkusunu öldürebilir
25 Nisan 2024 - 16:58 www.finansgundem.com

ABD’de şirketlerin çipleri barındıracak yeterli veri merkezine sahip olmaması, yapay zeka çılgınlığını sona erdirebilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka coşkusu tehlike altında. ABD’de şirketler, çipleri stoklayacak yeterli veri merkezine sahip değil ve bu istifleme sürecinin yapay zeka çılgınlığına darbe vurması muhtemel gözüküyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknoloji yarışında hızın önemi yadsınamaz bir gerçek olsa da, söz konusu yapay zeka çılgınlığı olunca, hızın etkisinin olumsuza dönme riski bulunuyor.

Teknoloji yarışında ‘hız’ın tehlikesi

Northern Data Group CEO'su Aroosh Thillainathan’ın Fortune’da yer alan makalesine göre, teknolojideki başarı bir zamanlar hıza göre belirleniyordu. Hızlı hareket etmek, bir şeyleri kırmak ve yol boyunca öğrenmek. Hız hala önemli ve yavaş hareket edenler hızlı bir şekilde piyasadan eleniyor. Ancak yapay zekanın potansiyelini gerçekleştirme yarışı, bu yaklaşımın çıkmaza girdiği bir örnek olma riski taşıyor.

Tüketicinin benimsemesindeki heyecan ve hız, eşi benzeri görülmemiş bir düzeye çıkmış durumda. 2006 yılında Twitter'ın bir milyon kullanıcıya ulaşması neredeyse iki yıl sürdü. 2010 yılında Instagram'da bu süreç iki buçuk ay sürdü. ChatGPT için bu yalnızca 5 gün sürdü ve uygulama iki ay içinde 100 milyon kullanıcıya ulaştı.

‘Ne yapılabilir’den ‘Nasıl yapıyoruz’a…

Yapay zeka çılgınlığı teknoloji endüstrisinin daha sessiz köşelerini de altüst ediyor. Dünya çapında 40.000'den fazla şirket artık yapay zeka ve hızlandırılmış bilgi işlem için Nvidia çiplerini kullanıyor ve çipleri satın almak için bekleme listesi 52 haftaya kadar çıkıyor. AMD ve Intel'in rakip donanımları piyasaya sürmeye hazır olması ve Microsoft ile Google'ın bu yıl altyapıya milyarlarca dolarlık yatırım yapacağını duyuran şirketlerden sadece birkaçı olması nedeniyle, yapay zeka ürünleri geliştirme yarışı vites değiştiriyor. Odak noktası da ‘ne yapılabilir’den ‘bunu nasıl yapıyoruz’a kayıyor.

Bu, ‘Yapay zekayı şimdi satın alın, işe yarayıp yaramadığını daha sonra anlayın’ modu, sürdürülebilir yapay zeka inovasyonunu tehlikeye atabilecek zihniyetin ta kendisi olarak öne çıkıyor. Arz ve talep sorunu bağırıyor ve bu çip üretimindeki tek darboğaz değil. Donanımı desteklemek için ihtiyaç duyulan altyapının tasarlanması ve geliştirilmesi gerekiyor. Oysa olan biten su tesisatına yatırım yapmadan muslukları açmaya benziyor. Bu olmadan yapay zeka endüstrisi, kendisini yıllar öncesine götürebilecek yanlış bir başlangıç yapma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Yapım aşamasında olan bir piyasa

Veri merkezleri ‘nasıl’ sorusunun muhatabıdır ve son 10 yıldaki birçok teknolojik heyecan döngüsünde de öyle olmuştur. Basitçe söylemek gerekirse, veri merkezleri, çip satışlarının gösterdiği ölçekte üretken yapay zekayı güçlendirme gereksinimlerini karşılamaya yetecek kadar yüksek sayıda değil. Altyapı henüz hazır olmadan, yüksek performanslı bilgi işlem çağına giriliyor. Tedarik sorununun özü de burada yatıyor. Yapay zeka vaadinde heyecan verici olan şey onun sınırsız olanakları ancak donanım arzı iyileşse bile, onu barındıracak gerekli altyapının kıtlığı ilerlemeyi sınırlayacak gibi duruyor.

Yeni veri merkezleri oluşturmaya yönelik geliştirme zaman çizelgesi artık üç ila beş yıl arasına, hatta bazı durumlarda daha uzun süreye yayılmış durumda. İhtiyaç duydukları altyapının hazır olduğunu düşünerek yapay zeka pazarına girenler ise şokla karşı karşıya kalıyor. Kuzey Amerika'daki veri merkezi arzının büyük kısmının ise 2024'te çevrimiçi olacağı varsayılıyor.

Epoch AI'daki araştırmacılar, yapay zekanın hesaplama gücünün her altı ila 10 ayda bir ikiye katlandığını tahmin ediyor. Veri merkezi inşaatları artmasına rağmen bu seviyedeki talebin karşılanması küresel bir sorun haline geliyor. Yalnızca Avrupa'da, öngörülen talebi karşılamak için veri merkezleri hattının 2025 yılına kadar iki katından fazla artması gerekiyor. Yapay zeka ekonomisinin altyapı katmanı, endüstrinin başarısı için kritik öneme sahip. Avantaj sağlamak bir yana, yalnızca erişimi güvence altına alabilen veya buna göre yatırım yapabilenlerin hayatta kalacağı gözüküyor.

Fırsat gerçek olsa da…

Veri merkezi operatörleri fiyatlarını yüzde 30'a kadar artırdı ve bu artış devam edecek. Bazıları bu artışı karşılayabilecek paraya sahip, ancak birçok küçük oyuncu, karşılayabilecekleri fiyatlarla alan ve güç bulmakta zorlanacak.

Yine de yapay zeka bu konuda dijital varlık sektöründen ilham alabilir gözüküyor. Varlığa olan talep arttıkça talebi karşılama kapasitesi, başlangıçta belirgin olmayan, artan sayıda zorluktan etkileniyor. Kripto ve ekosistemi, çevik bir yaklaşımı koruyarak ve uzun ömür ve maliyet etkinliği sağlamak için operasyonel ve enerji verimliliğinin ve donanım optimizasyonunun önemine dair büyük bir anlayış geliştirerek bu sorunların büyük ölçüde üstesinden geldi.

Big Tech, yapay zekanın gelişiminin kontrolünü ele geçirmek için milyarlarca dolar yatırım yapıyor ve hızla ilerliyor. Bu gerçekten de tanıdık bir model. Ancak PWC’nin 2030 yılına kadar küresel ekonomide 30 trilyon doların üzerinde bir artış öngördüğü düşünüldüğünde fırsat gerçek olsa da, bunun nasıl gerçekleştirileceği yapay zeka pazarının sağlığını ve uzun ömürlülüğünü belirleyecek gibi duruyor.

Piyasa oyuncularının hırslarına rağmen yapay zekanın potansiyeli yalnızca onu desteklemek için gereken altyapı kapasitesi kadar büyük. Yapay zeka şu an için dengede olsa da, gelecek, hızlı hareket edip işleri bozma ya da inşa etme seçeneğiyle karşı karşıya kalınacağını gösteriyor.

AMD, Nvidia ve Intel ile rekabet edecek yapay zeka özellikle çiplerini tanıttı

 

Goldman CEO'su yapay zeka boğalarını heyecanlandırdı

 

Güney Kore ve ABD’den yapay zekada işbirliği

 

Intel, yeni yapay zeka çipini tanıttı

 

Amazon’dan yapay zeka şirketine 2,75 milyar dolarlık ek yatırım

 

NVIDIA CEO'su Huang: İnsan düzeyinde yapay zeka 5 yıl uzakta!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)