BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİki deneyimli ekonomistten çarpıcı değerlendirme----

İki deneyimli ekonomistten çarpıcı değerlendirme

İki deneyimli ekonomistten çarpıcı değerlendirme
25 Mart 2024 - 15:21 www.finansgundem.com

Mahfi Eğilmez, Türkiye’nin yüzde 67’lik enflasyon oranıyla dünya genelinde üçüncü sırada olduğunu ifade ederek, yüksek tüketim oranları ve artan enflasyonla mücadelede farklı politikaların denenmesi gerektiğini vurguladı.

Deneyimli ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez ve Prof. Dr. Işın Çelebi, 2024 Mart ayı ekonomisini değerlendirdi.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez, "Yıllık hane halkı tüketim oranımız yüzde 12.8 olarak açıklandı. Bu da tüketim artışımızın gelirimizden daha fazla olduğunu gösteriyor" dedi.

Kişi başı gelir sığınmacılarla birlikte hesaplanmalı

Ekonomim'in haberine göre, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez, "Kişi başı geliri hesaplarken sığınmacıları nüfusta yok saydığımız için nüfusumuz daha az görünüyor ve kişi başı gelir 13 bin 110 dolar olarak daha yüksek oluyor. Ama sığınmacıları dahil ederek hesapladığımda bu rakam 11 bin dolara düşüyor. Yıllık olarak hane halkı tüketim oranımız ise yüzde 12.8 olarak açıklandı. Bu da tüketim artışının gelirden daha fazla olduğunu gösterdi" dedi.

Türkiye yüzde 67 enflasyon oranı ile üçüncü sırada

Eğilmez, son açıklanan yüzde 67’lik enflasyon oranı ile Türkiye’nin, yüzde 254’lük Arjantin ve yüzde 177’i ile Lübnan’dan sonra üçüncü sırada geldiğini ifade etti. Enflasyonun yapışık hale geldiğine de değinen Eğilmez,"Sokaktaki vatandaş enflasyon ile ciddi mücadele olmadığını görünce iç tüketimini kısmıyor. Kredi kartı taksit sayıları kısıtlandı ama tüketimin önüne geçilemiyor. Maliye politikası gevşekse ve yarı sıkı para politikanız varsa önleyemezsiniz. Sokağın davranışı da fiyatları artırıyor. Sarmaldan çıkılamıyor” dedi.

Dr. Eğilmez: Farklı yöntemler denenebilir

Eğilmez, “Merkez Bankası, faizi yüzde 45 yerine bir anda yüzde 75’e çıkarabilir. Böylece sistemi önce bir sarsarsın ve oradan geriye gelirsin.

Böylece enflasyonun önüne geçerek önemli bir etki oluşturabilir. Bu şekilde farklı yöntemler denenebilir” dedi.

Prof. Dr. Çelebi: Tarımdaki büyüme oranı gelecek için ciddi bir tehlike

Prof. Dr. Işın Çelebi de 4.5’lik büyüme oranının hizmetler sektöründeki büyümeden kaynaklandığına işaret ederek tarımdaki büyümenin 0.5 ile gelecek için çok ciddi bir tehlike olduğunu ifade etti.

Erdoğan: Enflasyonun düşmeye başladığını göreceğiz

 

Venezuela’da enflasyon yüzde 363.7 geriledi

 

Mahfi Eğilmez: Faizin boşluğu doldurulamıyor

 

Ekonomist Mahfi Eğilmez: Mutsuz olan insanların sayısı artıyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.25 Mart 2024 17:04

    GEREĞİNDEN FAZLA ÜNİVERSİTE AÇILINCA MEZUNLARA İŞ/GÖREV VERİLEMEZ OLDU ÖĞRETMEN ADAYLARININ TAMAMI İŞ BULUNCAYA KADAR ÖĞRETMEN OKULLARI KAPATILMALIDIR 40 YIL SÜRELİĞİNE İMAM HATİP LİSELERİ İLAHİYAT FAKULTELERİ KAPATILMALIDIR (GÖREVLİLERİNİN %90 I EMEKLİ OLUNCAYA KADAR)