BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHSBC’de CFO krizinin sebebi liderlik hırsı mı?----

HSBC’de CFO krizinin sebebi liderlik hırsı mı?

HSBC’de CFO krizinin sebebi liderlik hırsı mı?
02 Kasım 2022 - 13:36 www.finansgundem.com

HSBC geçen hafta, CFO Ewen Stevenson’ın istifa haberiyle sarsıldı. İddialara göre Stevenson’ın istifasının en önemli sebebi CEO’luk taleplerinin yönetim kurulu tarafından kabul görmemesi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın varlıkları bakımından en büyük bankası HSBC’nin Baş Mali Sorumlusu (CFO) Ewen Stevenson geçtiğimiz hafta istifa ettiğini duyurmuştu. Financial News’in haberine göre bankadaki istifa depreminin ardında ise Stevenson’ın liderlik hırsı yatıyor.

Habere göre, 56 yaşındaki bankacı geçtiğimiz aylarda yönetim kuruluna HSBC’nin CEO’su olmak istediğini ve daha fazla bekleme isteğinin olmadığını söyledi. Yönetim kurulu ise değişikliğin zamanlaması ve Stevenson’ın göreve getirileceği konusunda bir güvence vermek istemedi. HSBC CEO’su Noel Quinn ise birkaç yıl daha görevde kalmayı planladığını belirtti.

Londra merkezli banka, geçen hafta Stevenson'ın yıl sonunda CFO olarak istifa edeceğini söyleyerek yatırımcıları şaşırtmıştı. Banka, yönetim kurulunu liderlik planlamasına odaklanarak yaptığı gözden geçirmenin ardından değişikliğe karar verdiğini belirtmişti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre CFO’nun ayrılmasının ardından HSBC'nin hisseleri %5 düşmüştü. Zira yatırımcılar ve analistler tarafından çok sevilen bir isim olan Stevenson çalkantılı bir dönemde bankadan ayrılıyor.

HSBC Avrupa’nın piyasa değeri açısından en büyük bankası. Londra merkezli banka kârının büyük çoğunluğunu Asya’dan kazanıyor ve Batı ile Çin arasındaki jeopolitik gerilimin tam ortasında bulunuyor.

Bankanın en büyük hissedarı olan Çin merkezli sigorta firması Ping An Insurance bu yılın başlarında Asya’daki hisselerini artırmak ve diğer bir görüşe göre bankayı ikiye bölmek için bir kampanya başlattı. Çinli hissedar bankanın İngiliz mali düzenleyicilerine daha az bağlı olmasını istiyor. HSBC yönetimi ise bu hamle karşısında dayanmaya çalıyor ve söz konusu kampanyanın bankanın dünyanın dört bir yanındaki bölgeleri birbirine bağlayan stratejisine zarar vereceğini dile getiriyor.

Ocak 2019’da NatWest’in (eski adıyla İskoçya Kraliyet Bankası) CFO’luk görevini bırakarak HSBC’de aynı göreve atanan Stevenson kariyerinin büyük bölümünü Credit Suisse'de finans şirketlerine danışmanlık yapan bir bankacı olarak geçirdi. Stevenson’ın ayrılışı HSBC’deki yönetim anlaşmazlığının son işareti niteliğinde.

HSBC, Yönetim Kurulu Başkanı Mark Tucker’ın 2017’de göreve gelmesinden bu yana üst düzey personelinde devamlılık sağlayamadı. 2018 yılında yeni CEO olarak John Flint’i atayan Tucker, bir önceki CFO’nun da ayrılmasını isteyen isim olmuştu. Eski CFO da bankanın baş yöneticisi olma arzusu taşıyordu.

2019'da Tucker, Flint'in bankanın stratejileri konusunda yeterince hızlı hareket etmediği gerekçesiyle Noel Quinn'i CEO olarak atadığını açıkladı. O zamandan bu yana HSBC’nin deneyimli yöneticileri ve bazı yönetim kurulu üyeleri bankadan ayrılıyor.

HSBC, 25 Ekim'de yayınladığı şirketin üçüncü çeyrek bilançosuyla birlikte Stevenson’ın ayrılışını da açıklamıştı.

Quinn, bilanço açıklamasında şirketin yaklaşık üç yıldır geniş bir yeniden yapılanmaya girdiğini ve şimdi CEO olarak kimin başarılı olacağını planlamaya başlamanın zamanı geldiğini söyledi. 60 yaşındaki Quinn, ne zaman istifa edebileceğini belirtmedi, ancak en az birkaç yıl daha görevinde kalmayı planladığını söyledi.

1 Ocak'tan itibaren HSBC’nin CFO’luk görevini yerine getirmek üzere kıdemli yatırım bankacısı Georges Elhedery'yi görevlendirdi. Elhedery CEO işi için en muhtemel aday olarak görülüyor.

Bilanço açıklaması sırasında Quinn, Stevenson'ın "portföyümüzü küresel olarak yeniden şekillendirmede, sermaye verimliliğimizi artırmada ve disiplinli maliyet yönetimini organizasyon genelinde yerleştirmede temel isimlerden biri olduğunu" söyledi.

Stevenson, HSBC'de geçirdiği zamandan gurur duyduğunu ve şirketin stratejisi konusunda kendisi ve Quinn arasında "kesinlikle sıfır anlaşmazlık" olduğunu söyledi.

HSBC'nin karı yüzde 42 düştü

 

HSBC’nin 'yeşil' reklamına yasak geldi

 

Moody's, 6 ülkenin bankacılık görünümlerini 'negatif'e indirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)