BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC’nin 'yeşil' reklamına yasak geldi----

HSBC’nin 'yeşil' reklamına yasak geldi

HSBC’nin 'yeşil' reklamına yasak geldi
19 Ekim 2022 - 11:15 www.finansgundem.com

İngiliz bankası HSBC’nin çevre sorumluluğunu vurgulayan reklamlarına ‘tüketiciyi yanılttığı’ gerekçesiyle yasak geldi. ASA bankanın fosil yakıt finansmanı gibi çevre karşıtı işlerinden bahsetmemesini gerekçe gösterdi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ

İngiltere'nin reklam gözetim kurumu, ASA, HSBC’nin doğa dostu kimliğini vurguladığı bir dizi reklamını yasakladı. Kurumun gerekçesi ise bankanın fosil yakıt projelerini finanse ettiğinden ve ormansızlaşma ile bağlantılarından bahsetmemesi ve reklamların tüketiciyi yanlış yönlendirmesi.

Karar, finans sektörü için bir emsal teşkil ediyor. Zira kurum ilk kez çevresel sorumluluğa sahip olduğu imajını vurgulamak amacıyla yanlış veya eksik bilgi yayan bir reklamı yasaklamış oldu.

Financial Times’ın haberine göre İngiltere Reklam Standartları Kurumu (ASA) çarşamba günü yaptığı açıklamada, HSBC'nin ağaç dikimi ve net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma planlarını teşvik eden reklamları artık yürütemeyeceğini duyurdu.

Açıklamada "çevreye faydalı çalışmaları hakkında niteliksiz iddialarda bulunan" HSBC'nin, "karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarına önemli katkılarda bulunan işletmelerin finansmanında yer aldığını" ve tüketicilerin bu durumu anlamak zorunda olmadığı vurgulandı.

ASA raporunda, reklamların "maddi gerçekleri atladığı ve bu nedenle yanıltıcı olduğu" sonucuna varıldı.

Yasağa cevaben, HSBC İngiltere, finans sektörünün "düşük karbonlu ekonomiye geçişteki rolünü tebliğ etme sorumluluğu" olduğunu ve bankanın "bunu en iyi nasıl yapacağını değerlendireceğini" söyledi.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre kamuoyunda çevre sorumluluğu imajı yaratan ‘beyin yıkama’ kampanyalarına ilişkin endişeler yıl boyunca hem siyasilerin hem de düzenleyici kurumların gündemindeydi. Zira yeşil yatırımların popülerleşmesiyle birlikte birçok küresel şirket sürdürülebilirlik vaatlerine, sözlere ve reklamlara sığınır hale geldi.

Mayıs ayında Alman polisi çevresel hassasiyet konusunda yanlış bilgi yaydığı şüphesiyle dev varlık yöneticisi DWS’e baskın düzenlemişti. Temmuz ayında, İngiltere'nin rekabet ve piyasalar otoritesi, üç moda markasının sürdürülebilirlik iddialarıyla ilgili soruşturma başlattığını söyledi.

Kanada Rekabet Bürosu Ekim ayında yaptığı açıklamada, Royal Bank of Canada'nın (RBC) tüketicileri iklim değişikliği konusundaki eylemlerine olan bağlılığı konusunda yanıltıcı olup olmadığını araştırdığını açıkladı. RBC de dahil olmak üzere önde gelen Kanada bankaları, 2021'de katran kumlarından petrolün çıkarılmasına yönelik finansmanını iki katından fazla artırarak 16,8 milyar dolara çıkardı. Söz konusu işlem çevresel açıdan son derece kirletici bir şekilde gerçekleşiyor.

ASA, HSBC'nin çevre iddiaları içeren gelecekteki reklamlarının "yeterince nitelikli" olması ve sera gazı emisyonlarına katkısı hakkında "maddi bilgileri atlamaması" gerektiğini söyledi.

Yağmur Ormanları Eylem Ağı tarafından düzenlenen kampanya gruplarından oluşan bir koalisyon tarafından hazırlanan yıllık rapora göre, HSBC 2016 ve 2021 yılları arasında 100 milyar dolardan fazla fosil yakıt finansmanı sağladı.

Net Sıfır Bankacılık İttifakı varoluş krizinde

HSBC, Küresel Karbon Sıfır Finansal İttifakı'nın alt gruplarından biri olan ve üyelerinin portföylerini karbon yatırımlarından arındırmasını taahhüt eden Net Sıfır Bankacılık İttifakı'nın (Gfanz) imzacıları arasında yer alıyor. Gfanz’e yönelik incelemeler de son dönemde oldukça arttı. Bazı ABD’li bankalar üyelerin anlaşmayla ilgili hukuki risklerden endişe duyduklarını ve gruptan ayrılabileceklerini öne sürüyor.

Morningstar'ın Sürdürülebilirlik Araştırmalarının Küresel Direktörü Hortense Bioy, Gfanz'ın "varoluşsal bir krizden" geçtiğini ve üyelerin "hükümetlerin üzerine düşenleri yeterince yapmadığını hissettiğini" söyledi.

Net Sıfır Bankacılık İttifakı taahhüdü, "hükümetlerin Paris Anlaşması'nın ([iklim hedefleri) hedeflerine ulaşılmasını sağlamak için taahhütlerini yerine getireceği beklentisiyle” bankaların da kendi taahhütleri yerine getireceklerini belirtiyor.

HSBC’de iklim tartışmaları istifa getirdi

 

Deutsche Bank'ın ofisinde polis tarafından arama yapıldı

 

HSBC’nin ‘çevreci’ reklamına ceza geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)