BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriHong Kong bankacılığında fintek depremi----

Hong Kong bankacılığında fintek depremi

Hong Kong bankacılığında fintek depremi
24 Şubat 2022 - 17:22 www.finansgundem.com

Sekiz dijital bankadan oluşan grup, mobil oyunlar ve yüksek faiz oranlarıyla birlikte müşteri çekmeye çalışıyor. Dijital kredi kurumlarının yükselişi, Hong Kong’un bankacılık sektöründe deprem etkisi yaratıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dijital bankalardan oluşan bir grup, Hong Kong’da geleneksel bankalardan pazar payı almak için mücadele veriyor. Asya’nın finans merkezindeki dijital bankalar, daha yüksek güvenlik vaat eden numarasız kredi kartları ve nakit ödülü veren mobil oyunlarla müşteri çekmeye çalışıyor. Büyük oranda büyük bankalar ve diğer kurumlar tarafından desteklenen sekiz dijital kredi kurumu, yalnızca online ya da akıllı telefonlar üzerinden faaliyet gösteriyor.

Bu şirketler Asya’nın bankacılık sektörünün oldukça hareketli olduğu şehirlerinde, agresif bir şekilde büyüme kaydediyor. Bunun sonucunda diğer geleneksel bankalar da müşterilerine dijital hizmetler sunmaya yöneliyor. Hong Kong’da yaşayan 39 yaşındaki Kate Leung, bir hukuk şirketinde hukuki çeviriler yapıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre Leung geçtiğimiz yıl hesap sayısı açısından şehrin en büyük dijital kredi kurumu ZA Bank’ta hesap açarak, yüksek faiz oranlarından ve gerçek zamanlı ödeme özelliğinden faydalanmak istedi.

Leung’a ZA Bank’ı tavsiye eden arkadaşı ise bedava yemek kazandı. Leung, bankanın mobil uygulamasındaki oyun benzeri özellikleri beğendiğini ifade etti. PowerDraw isimli bir oyun, kullanıcılara harcama işlemlerinde %200 oranına kadar nakit ödül kazanma şansı sağlıyor. Analistler ise oyun arayüzlerinin kullanıcıların ilgisini çektiğini, bunun da bu yeni nesil bankaların öne çıkmasına yardım ettiğini söyledi.

Grup HSBC, Bank of China ve Standard Chartered gibi dev bankaların da bulunduğu şehirde 150’nin üzerinde geleneksel bankayla rekabet ediyor. Hong Kong merkezli danışmanlık şirketi Quinlan & Associates CEO’su ve Hong Kong Fintek Birliği Başkanı Benjamin Quinlan “ekranda geçirdiğiniz süre ne kadar uzun olursa, müşterileriniz o kadar yüksek bağlılık gösteriyor” dedi. Devamında, “oyunlaştırma online bankacılık deneyimini daha çekici hale getirmenin yollarından bir tanesi” ifadesini kullandı.

Oyuna geç kalanlar

30 Eylül tarihine kadar sekiz dijital banka, 7,4 milyon kişinin yaşadığı şehirde 1,1 milyon müşteri hesabına ulaştı. Sekiz bankada toplam mevduatlar 3,08 milyar dolar oldu. Bu rakam ise şehirdeki toplam mevduatların %0,2’sini oluşturuyor. Aynı zamanda dijital bankalardaki ortalama mevduatların, geleneksel bankalardakinden daha küçük olma eğiliminde olduğunu da gösteriyor. Sekiz bankadan hiçbiri henüz karlılık göstermedi. Grubun toplam mevduatlarının üçte ikisinden fazlasını oluşturan ZA Bank ve Mox Bank, 2024 yılında karlılığa ulaşmayı hedefliyor.

Hong Kong dijital bankacılık rüzgarını geç yakaladı. Dijital bankacılığın geç benimsenmesinin nedenlerinden biri de şehirdeki bankacılık düzenlemelerinin, birçok evrak gerektirmesi ve yüzyüze işlemleri desteklemesi. Dijital bankaların bazı büyük çok uluslu şirketlerle de bağları var. Bu şirketler arasında önde gelen bankalar da bulunuyor. Mox, Standard Chartered ve online seyahat şirketi trip.com tarafından destekleniyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Ant Bank ise Jack Ma’nın Çinli fintek devi Ant Group’u tarafından destekleniyor. 500 binin üzerinde müşterisi bulunan ZA Bank’ı ise Çinli sigorta şirketi ZhongAn yönetiyor. WeLab gibi bazı dijital kredi kurumları, esnek krediler ve kullanıcıların yüksek faiz oranları kazanmasına imkan tanıyan birikim planları sunuyor. Çin’in akıllı telefon üreticisi Xiaomi tarafından desteklenen Airstar Bank ise yakın zamanda geleneksel bankaların sunduğu Faiz oranlarından çok daha yüksek bir oran sunmaya başladı.

Dijital bankaların bu tür yüksek faizleri sunabiliyor olmasının nedenlerinden bir tanesi de fiziki şubelerin getirdiği maliyetlerin olmaması. Mox Bank da müşterilerine yüksek güvenlik sağladığı söylenen numarasız bir kredi kartı sunuyor. Kart müşterilere eşi benzeri olmayan bir dijital kodla geliyor. Dijital bankalar çekiciliklerinin bir kısmının, akıllı telefon ve internet kullanan yeni jenerasyon tüketicilere hitap etmelerinden kaynaklandığını söylüyor.

Mox Bank CEO’su Barbaros Uygun, “bir banka hesabı açmak için gereken süreyi aylardan dakikalara düşürdük” dedi. Uygun kredi kartları için daha hızlı bir sistemin de, geleneksel bankaların muzdarip olduğu “başvuru yorgunluğunu” ortadan kaldırdığını ifade etti.

Kripto paralarda sert düşüş! Değer kayıpları hızlandı

 

Dev şirketler Rusya’da yaptırım dalgasına hazırlanıyor

 

Ukraynalı zenginlerin güvenli limanı: Kripto paralar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)