BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDev şirketler Rusya’da yaptırım dalgasına hazırlanıyor----

Dev şirketler Rusya’da yaptırım dalgasına hazırlanıyor

Dev şirketler Rusya’da yaptırım dalgasına hazırlanıyor
24 Şubat 2022 - 14:45 www.finansgundem.com

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da askeri operasyon açıklamasının ardından, iki ülkede de faaliyetleri bulunan dev şirketler yaptırım dalgasıyla karşı karşıya kalabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya ve Ukrayna’da operasyonları bulunan batılı şirketler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’ya yönelik askeri operasyon açıklaması yapmasının ardından yeni yaptırımların potansiyel etkilerine hazırlanıyor. BP, Exxon Mobil ve Shell gibi büyük petrol şirketlerinin Rusya’da büyük yatırımları bulunuyor. Aynı şekilde Carlsberg ve otomobil üreticisi Renault’un da dikkate değer faaliyetleri bu bölgede yer alıyor.

Çarşamba günü Jeep, Dodge ve Peugeot markalarının ardındaki şirket Stellantis CEO’su Carlos Tavares, şirketin batı yaptırımlarına karşı Rusya’da gerçekleşen üretimlerini sınırlandırmaya ya da başka bir bölgeye taşımaya hazırlandığını söyledi. Rusya ve Ukrayna ekonomilerinin boyutu ile bu bölgede faaliyet göstermenin zorlukları, emtia sektörü dışındaki çok uluslu şirketler için bu ülkelerde faaliyet gösterme konusunda engeller yaratıyor. Buna rağmen bazı batılı şirketler her iki ülkede de faaliyet gösteriyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre Citigroup ve JPMorgan gibi önde gelen bankalar da Rusya’da faaliyet gösteriyor. Yerel kredi kurumları ya da bireyler yaptırımlara maruz kaldığı takdirde bu bankaların, bu kişi ve kurumlarla ilişkilerini hızlı bir şekilde sonlandırması gerekecek. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre şimdiye kadar ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere’den gelen yaptırımlar kısıtlı gerçekleşti ve yalnızca birkaç küçük Rusya bankasını ve bireyini etkiledi. Borç hizmetleri ve uluslararası ödemeler ise duraklayabilir. Bu da bankaların ödenmemiş borçlarla karşılaşmasına ve zarar etmesine neden olabilir.

Citi ve JPMorgan’dan ise konuya ilişkin açıklama gelmedi. Fransa bankası Société Générale ve İtalya bankası UniCredit’in de Rusya’da operasyonları bulunuyor ve bu bankalar da Rusya’nın para biriminin değer kaybetmesi ve ekonomisinin zayıflamasıyla batık kredi oranlarında yükselişlerle karşı karşıya kalabilir.

Société Générale Sözcüsü bankanın Rusya’daki operasyonlarının, grubun toplam gelirlerinin yaklaşık %2’sini oluşturduğunu söyledi. UniCredit ise açıklama yapmadı. Ukrayna’da ArcelorMittal ülkenin en büyük çelik tesislerinden birini işletiyor ve 29 bin yerel çalışanı bulunuyor. Şirket üretim tesisini geliştirmek için 300 milyon dolarlık bir yatırım sürecinde. Buna rağmen bu ayın ilk günlerinde şirketten yapılan açıklamada, Ukrayna’da durumun kötüye gitmesi halinde acil durum planlarının devreye konacağı söylendi.

Danimarka’nın bira üreticisi Carlsberg’in de Ukrayna’da üç tesisi bulunuyor. Şirket aynı zamanda Ukrayna’nın en büyük bira üreticisi ve %32’lik pazar payına sahip. Dünyanın en büyük üçüncü bira üreticisi yakın zamanda yaptığı açıklamada, bir süredir acil durum planları üzerinde çalışıldığını söylese de, belirsizlikler nedeniyle detayları paylaşmadı. Ülkedeki satışların ise şirketin toplam gelirlerinin %10’unu oluşturduğu söylendi. Danone’nin Ukrayna’nın doğu ve kuzey bölgelerinde iki üretim tesisi bulunuyor.

British American Tobacco’nun da Ukrayna’da yaklaşık bin kişinin istihdam edildiği bir fabrikası var. İnşaat malzemeleri şirketi CRH’nin ülkede beş üretim tesisi bulunuyor ve ülkede 1999 yılından bu yana varlık gösteriyor. Her üç şirket de duruma yönelik açıklama yapmayı reddetti. Analistlere göre Rusya-Ukrayna geriliminden en çok etkilenen şirketler petrol ve doğalgaz alanında faaliyet gösteriyor ve şirketler arasında BP öne çıkıyor. Şirketin Rosneft Oil’de %19,75’lik hissesi var ve şirketin CEO’su Rus şirketinin yönetim kurulunda yer alıyor.

JPMorgan’ın tahminlerine göre BP’nin net varlık değerinin %9’u Rusya’yla ilişkili. Avrupa’da sektördeki ilişki ortalaması ise %5. Emtia grubu Glencore’un, alüminyum şirketi United Co. Rusal’ın hissedarı EN+ Group’ta %10,55’lik hissesi var. Geçtiğimiz hafta Glencore CEO’su Gary Nagle, şirketin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden fayda dahi görebileceğini açıkladı. CEO bu tür bir gelişmenin “bazı emtia piyasalarında sert bozulmalara yol açabileceğini ve bu noktada şirketin yükselişe geçebileceğini” söyledi.

Emtia sektörünün dışında, Fransa’nın otomobil üreticisi Renault da Rusya’yla yüksek seviyede ilişkisi bulunan şirketler arasında. Şirketin gelirlerinin %8’i Rusya’dan geliyor. Renault CEO’su Luca de Meo cuma günü analistlere yaptığı açıklamada, iki ülke arasında tansiyonun yükselmesinin, “yeni bir tedarik zinciri krizine” yol açabileceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Putin'e seslendi: Saldırıları acilen durdur

 

NATO'dan savaş açıklaması: Ek adım kararı!

 

Rusya Ukrayna'yı vuruyor! İşte savaşın acı görüntüleri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)