BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatHane halklarının en büyük sorunu: Bütçe disiplini----

Hane halklarının en büyük sorunu: Bütçe disiplini

Hane halklarının en büyük sorunu: Bütçe disiplini
02 Mayıs 2023 - 15:54 www.finansgundem.com

Küresel çapta yükselen enflasyon nedeniyle hane halkları zor günler geçiriyor. Finans uzmanları ise harcamalar yükselirken sağlıklı bir nakit dengesi oluşturmanın anahtarı olarak bütçe disiplinini işaret ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nakit akışını en iyi şekilde yönetmek hane halkı finansmanının en önemli aynı zamanda da en zorlu unsurlarından biridir. Özellikle de dünya çapında yükselen enflasyon ve yükselen faiz oranları nedeniyle hane halkı bütçelerini daha da sarsıyor. CNBC’nin haberinde Yeminli Mali Müşavir Douglas Boneparth bütçe yönetiminde usta olmak için gereken bazı yeteneklere dikkat çekiyor.

Boneparth’a göre doğru bütçe yönetimi için iki yönlü bir bakış açısı gerekiyor: Yaşam tarzınızı finanse etmenin ne kadara mâl olduğunu bilmek ve sürekli nelerden kısılabileceğini ve bu ek kaynaklardan yatırım yapılabileceğini anlamak.

YMM konuyla ilgili açıklamasında, “Bu iki şeyi dengeleyebilmek tartışmasız tüm kişisel finans konularının en zor kısmıdır” ifadelerine yer verdi.

Finans uzmanı çoğu zaman insanların bu temel bilgiye sahip olmadan yatırım yapmak için fazla hızlı davrandığına dikkat çekti. Uzun vadeli hedefler için yatırım yapmak, bileşik yatırımların gücü nedeniyle önemli olsa da Boneparth "Yatırım yapmaya devam edemiyorsanız yatırım yapmak ne işe yarar?’ sorusunu soruyor. YMM nakit akışında disiplin oluşturulamaması durumunda yıllar boyunca dokunmamayı umduğunuz yatırımlara başvurmak zorunda kalacağınız öngörülemeyen bir yaşam tarzının ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Hane halkları nakit akışlarını idrak etmelerinin ardından ölçülebilir hedefleyebilir ve bu hedeflere göre bütçelerini ölçeklendirebilir. Boneparth acil durum nakit rezervi ve emeklilik birikimleri, uzun vadeli kredilere yapılacak ek ödemeler veya çocukların üniversite eğitimi için birikim yapmak gibi hedeflerin değerlendirilebileceğine dikkat çekiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre özellikle yükselen enflasyon nedeniyle dünya çapında hane halklarının gelirleri önemli ölçüde daraldı. Enflasyonu düşürmek için küresel merkez bankalarının gerçekleştirdiği faiz artışları ise özellikle mortgage kredilerinin ödemelerini daha pahalı hale getirdi.

Life Planning Partners’ın Kurucusu ve Baş Finans Sorumlusu Carolyn McClanahan finansal olarak gerilemiş hisseden hane halklarının herhangi bir “düşüncesiz harcama” yapıp yapmadıklarını tekrar incelemesi gerektiğini söyledi.

McClanahan konut ve ulaşım gibi hane halkı ihtiyaçlarına ne kadar harcandığının ve bu kategorideki harcamaların mümkün olduğunca nasıl uygun maliyetli hale getirilmesinin sağlanabileceğinin incelenmesini öneriyor. Finans uzmanı ihtiyaçlar dışında isteklere bağlı harcamaları da göz önünde bulundurmayı öneriyor.

Baş finans sorumlusu, spor salonu üyelikleri, Spotify ve Pandora gibi müzik platformları abonelikleri gibi düzenli harcamalardan ne kadarının kısılabileceğini belirlemek için bu harcamaları ikinci bir kategoriye taşımayı öneriyor.

Aylık sadece 5 dolar, 10 dolar veya 25 dolar olsa bile bu harcamalar McClanahan’a göre tasarruflara yönlendirilebilir. Baş Finans sorumlusu, “Bu birikimler çok çabuk büyür” hatırlatmasında da bulunuyor.

McClanahan tasarruf sahiplerinin birikim amaçlı mevduatlarını ideal olarak maaş çeklerinin bankaya yatmasından bir gün sonra otomatik olarak yönlendirmesini tavsiye ediyor. McClanahan, "Ekstra parayı hesabınızda görmezseniz, kaybetmezsiniz" dedi.

Küresel iflaslarda artış bekleniyor

 

JPMorgan batık banka krizinden kârlı çıktı

 

ABD'de tarihe geçen banka iflası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)