BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman’ın hedefi Charles Schwab olmak----

Goldman’ın hedefi Charles Schwab olmak

Goldman’ın hedefi Charles Schwab olmak
10 Mayıs 2024 - 17:43 www.finansgundem.com

Goldman Sachs ABD’nin en büyük yatırım firması Charles Schwab’a gözünü dikti. yatırım bankacılığı stratejisini değiştiren Goldman, orta vadede ‘Schwab’ın tamamlayıcısı’ olmayı hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Baş Operasyon Sorumlusu John Waldron, Wall Street devinin yeni yatırım firmasını ayakta tutmak konusunda kararlı olduklarını açıkladı. Barron’s’un haberine göre Waldron yatırım danışmanlığı alanının girilmesi zor bir pazar olduğunu kabul ediyor. Ancak bir gün ABD’nin en büyük yatırım firması olan rakipleri Charles Schwab ile aynı pozisyonda olmak istediklerini de gizlemiyor.

Waldron perşembe günü yapılan yatırım danışmanları toplantısında, “Beş ila 10 yıl içinde Schwab’ın görüldüğü gibi görülmek istiyoruz. Bize güveniliyor ve sizin için birçok şey yapıyoruz. Firmanızı yönetmeyi düşündüğünüzde bizim de bir parçası olmamız gerektiğini istemelisiniz” ifadelerine yer verdi.

COO’nun konuştuğu danışmanların çoğunluğu Schwab’ı adeta vasileri olarak görüyor. Goldman, Schwab’ın sektördeki liderliğini överken dev firmanın yerini almak da istemiyor. Waldron, “Schwab’ın tamamlayıcısı olabiliriz” ifadelerine yer veriyor.

Goldman yatırım firmasıyla, müşteri varlıklarını koruyabilir, kredi sağlayabilir, alternatif yatırımlara erişim sağlayabilir ve danışmanlar için çok daha fazlasını yapabilir. Yatırım firmasıyla ilgili stratejilerinin ayrıntılarına da yer veren Waldron, vizyonlarının "yerleşik, güvenilir ve önemli" olmak olduğunu söyledi. COO diğer Goldman yöneticileriyle birlikte, bu hedeflerine ulaşmak için bir iş birimi sattıklarını da hatırlattı.

Schwab, ilk çeyreğin sonu itibariyle toplam 9,1 trilyon dolarlık müşteri varlığına sahipti. Bu rakam, finans deviyle çalışan perakende yatırımcılar ve danışmanlar arasında bölündü. Goldman ise bankayla birlikte çalışan yatırım danışmanlığı müşterilerinin sayısını veya birimdeki müşteri varlıklarını açıklamıyor.

Barron’s’un haberine göre Goldman’ın vizyonunu gerçeğe dönüştürmesi kolay olmayacak. Zira yatırım danışmanları genellikle müşteri hesaplarını bir firmadan diğerine taşımaktan kaçınırlar. Bunun en önemli sebebi ise belgeleme süreçlerinin yoğun bir iş yükü gerektirmesidir.

Ancak Goldman yöneticileri, kısmen şirketin yetenekleri ve 2019'da United Capital'i ve 2020'de Folio Financial'ı satın almasından bu yana öğrendikleri dersler nedeniyle pazar payı kazanma yeteneklerinden eminler.

Folio, Goldman’ın yatırım bankacılığı firmasının temellerini oluşturuyor. Wall Street devi geçen yıl büyük bir ulusal yatırım danışmanlığı firması olan United Capital’ı da Creative Planning’e sattı.

Hedef yatırım danışmanlarının yerini almak değil yatırım firması olmak

Waldron, Goldman'ın yaklaşık yedi yıl önce yatırım danışmanlığı sektöründe nasıl daha fazla büyüyeceğini düşünmeye başladıklarını ve bu sürecin satın alımlara yol açtığını söyledi. Ancak Goldman, United Capital'i yönetmenin beklenenden daha zor olduğunu söyledi. COO, ABD’nin en büyük bankalarından biri olduklarını hatırlatarak, "Küçük işletmelerle işimizi daha pahalı hale getiriyoruz zira sıkı bir şekilde denetleniyoruz" dedi.

Goldman, kendi yatırım danışmanlığı işletmesini yürütmeleri halinde yeterli ölçeği sağlamak için ek satın alımlar yapmaları gerekeceğini söyledi. Waldron açıklamasında, “Goldman Sachs’ın bunu yapması zor. Zira her satın alımda ne yaptığımızı gidip FED’e sormamız gerekiyor” dedi. Şirket yöneticileri bu noktada Goldman’ın güçlü yönlerine odaklanmayı savunuyor: Yatırım danışmanlarına daha iyi hizmet vererek perakende yatırımcı segmentine ulaşmak.

Goldman Sachs Servet ve Varlık Yönetimi Küresel Başkanı Marc Nachmann, “Yatırım danışmanlığı dünyasına bakış açımızı basitleştirdik. Artık bir yatırım danışmanlığı işletmemiz yok ve onlarla rekabet etmiyoruz. Yatırım danışmanlığı firmalarına hizmet ederek büyüyeceğiz” dedi.

Nachmann, Goldman'ın özel servet danışmanlarının son derece zengin müşterilere odaklandığını özellikle de United Capital’ın satışı sonrasında çoğu yatırım danışmanlığı firmasıyla doğrudan rekabet etmediklerini söyledi.

Goldman yöneticileri pazar payı kazanabilecekleri çeşitli fırsatlara da dikkat çekti. Kendi yatırım danışmanlığı firmalarını kurmak için ulusal aracı kurumlarından ayrılan danışmanlar ve başka bir vasi eklemek isteyen yatırım danışmanları için Goldman’ın hizmetleri bir alternatif olabilir.

Nachmann, "Müşteriler platform değiştirmesi, insanların farklı bir vasi seçmesi için en kolay zamandır. Zira dosyalama işlemlerini her halükarda yapmanız gerekir. İşletmemizi büyütmenin en kolay yolu da bu” dedi.

Goldman'ın yatırım bankacılığı sektörüne geçişi, yoğun bir konsolidasyon sürecini takip etti. 2020'de Schwab, en büyük iki yatırım bankasını birleştirerek TD Ameritrade'i satın aldı. Sektöre hakim olan firmalarınsa Schwab, Fidelity ve Bank of New York Mellon'ın Pershing firması olduğu biliniyor. Robo-danışman Betterment gibi bazı küçük şirketler, yönetim altında daha az miktarda varlığa sahip danışmanlara odaklanarak yatırım danışmanlığı müşterilerini almaya çalışıyor.

Goldman'ın sektörde pazar payı kazanma şansı olsa da, en azından yakın zamanda 1 numara olma ihtimali görülmüyor. Uzmanlara göre sektörün iki büyük firması Schwab ve Fidelity’nin yakın zamanda zirveyi kaptırabileceği düşünülmüyor.

Goldman Sachs'dan tarım dışı istihdam analizi

 

Goldman CEO'su yapay zeka boğalarını heyecanlandırdı

 

Goldman Sachs'ın ilk çeyrek bilançosu belli oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)