BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman Sachs’ın kraliçesi----

Goldman Sachs’ın kraliçesi

Goldman Sachs’ın kraliçesi
19 Kasım 2020 - 13:24 www.finansgundem.com

ABD bankası Goldman Sachs’ın tecrübeli anlaşma uzmanı bankacısı Karen Cook yeniden sahneye çıktı. Cook’un pandeminin ortasındaki İngiltere’de 7,2 milyar sterlinlik dev satın alma anlaşmasında başrol oynadığı belirtiliyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sigorta şirketi RSA’in iki rakip İngiltere dışı şirketten gelen 7,2 milyar sterlinlik teklifi kabul etmesi İngiltere’nin Kovid-19 krizi sürecindeki en büyük anlaşmalarından birinin gerçekleşmesini sağladı. İngiliz sigorta şirketi bir yana bu anlaşma Goldman Sachs’ın son yıllarda sessiz kalan anlaşma uzmanı bankacısı Karin Cook’un yıldızını parlattı.

Financial News’in haberine göre Goldman Sachs’ın Yatırım Bankacılığı Eş Başkanı Karen Cook İngiliz sigorta şirketinin satın alınmasında kritik rol oynadı. Cook 1990’larda ve 2000’lerde Londra finansının önemli figürlerinden birisiydi. İngiliz çikolata firması Cadbury’nin 2011 yılında Kraft’a satılmasında anlaşmayı yürüten Cook 2014 yılında da Astra Zeneca’nın Pfizer’dan gelen teklifi savuşturmasında yardımcı oldu.

Cook Goldman Sachs’ın Avrupa operasyonlarının başkanlığını yürütmesiyle önceki görevlerinden geri adım atarak önemli müşterileriyle ilişkilerini sürdürmeyi içeren bir role bürünmüştü ve bu nedenle de dev anlaşmalarda ismi nadiren geçiyordu.

Nadiren basına konuşan ve bu anlamda zor bir figür olan Cook eski tip bankacılardan olarak görülüyor. 2014 yılındaki Financial News (FN) profilinde Londra’nın önemli isimleri Goldman Sachs’ın ünlü ismine ilişkin "anlaşma bankacılarının işletme işletme dolaştığı yeni dünyada sadakat gibi eski moda değerleri taşıdığını" belirtiyor.

Cook Goldman Sachs sözcüsü aracılığıyla yorum yapmak istemediğini açıkladı.

Kendisiyle aynı dönemde başlayanların çoğu kendi butik işletmelerinde müşteri ilişkilerini paraya çevirmek için büyük kurumlardan ayrılsa da Karin Cook otuz yıldan fazla bir süredir Goldman Sachs’ta çalışıyor. Cook’un içerisinde bulunduğu RSA anlaşmasına katılan diğer isimler arasında Morgan Stanley’den ayrılan Simon Robey’in ve UBS’ten ayrılan Simon Warshaw’ın 2013 yılında ortaklaşa kurduğu butik finans firması Robey Warshaw’ın da adı geçiyor.

Altı yaşındaki bir çocuk annesi olan Cook geçtiğimiz yıllarda FN’in En Etkili 100 Kadını listesinde yıllarca yer aldı. Cook, 2013 yılında gerçekleşen Verizon’un Vodafone’la yaptığı 130 milyar dolarlık anlaşmada ve BG Group’un 2015 yılında Royal Dutch Shell’e 70 milyar dolara satılmasında da Warshaw’la birlikte çalışlmıştı.

Kardeşiyle birlikte Zaoui & Co butik firmasını kurmada önce 10 yıl boyunca Cook’la birlikte çalışan Yoël Zaoui finans uzmanı için 2014 yıında, “İngiltere’deki yönetim kurullarınca oldukça güvenilir bir insandır ve genel görüşün aksine dahi olsa kendi fikrini beyan etmekten çekinmez” ifadelerini kullanmıştı.

Tek çocuk olan Karin Cook doğma büyüme Londralı bir isim. Babası araba tamircisi olan Cook İngiltere Dışişleri Bakanlığında birkaç yıl çalıştıktan sonra buradaki görevini çok bürokratik ve yavaş bularak bankacılığı tercih etti. Manchester Üniversitesi’nde MBA yapan Cook ardından Chicago’daki First National Bank’e katıldı. 1988’de Schroders’e geçiş yaptı.

Anlaşma uzmanlarının Kovid-19 pandemisi nedeniyle eve kapanması büyük kapsamlı anlaşmaların gerçekleşmesini zorlaştırıyor. Veri araştırma şirketi Dealogic’e göre RSA’nın satılması İngiltere’de 2020 yılı için hedeflenen en büyük dördüncü anlaşma.

RSA anlaşmasıyla Kanadalı sigorta şirketi Intact ve Danimarkalı Tryg’den oluşan bir konsorsiyum İngiliz sigorta şirketini devralacak.

RSA anlaşmasının büyük olmasına rağmen çok sınırlı bir anlaşma bankacılığı ekibi tarafından yürütülüyor. Bank Of America’nın İngiltere ve İrlanda Birimi Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Eş Başkanı Matt Cannon ve kıdemli anlaşma bankacısı Tim Waddell de bu küçük ekibin içerisinde bulunuyor.

Anlaşmanın 2021 haziran sonunda tamamlanması bekleniyor.

E-ticaret sitesi Sberbank’a 1 milyar ödeyecek

 

Kredi kartı kullanımı vergi gelirlerini coşturdu

 

Fransa’da Black Friday korkusu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)