BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGenç milyonerler pahalı alışverişleri erteledi----

Genç milyonerler pahalı alışverişleri erteledi

Genç milyonerler pahalı alışverişleri erteledi
17 Haziran 2022 - 16:38 www.finansgundem.com

Enflasyon ve yükselen faiz oranları Y Kuşağı’na dahil milyonerlerin ev, otomobil, tatil gibi alışverişlerini ertelemesine sebep oldu.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Y Kuşağı milyonerleri faiz oranlarının ve enflasyonun yükselmesiyle birlikte büyük meblağlardaki alım satım işlemlerini bir süreliğine ertelemeye karar verdi.

CNBC’nin Milyonerler Anketi’ne göre Y Kuşağı milyonerlerinin neredeyse yarısı yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle araba satın almayı ertelediğini %44’ü yüksek faiz oranları nedeniyle konut alımlarından vazgeçtiğini söyledi. Katılımcıların üçte birinden fazlası ise enflasyon sebebiyle tatillerini veya seyahatlerini ertelediğini belirtiyor.

1 milyon dolar ve üzeri yatırıma dönüştürülebilir serveti olanla gerçekleştirilen anket enflasyon ve yüksek borçlanma maliyetlerinin servetlerin yükselmesinde de etki ettiğini gösteriyor. Enflasyon en fazla orta sınıf ve alt gelir gruplarını vursa da yüksek Faiz oranları özellikle masraflı tüketici ürünleri konusunda daha zengin, genç tüketicileri de sıkıştırmaya başlıyor.

Y Kuşağı’na dahil olan bireyler büyük meblağlardaki satın alma taleplerini düşürme konusunda baby boomer olarak anılan II. Dünya Savaşı ile Soğuk Savaş arası doğan bireylere göre üçte bir oranında daha istekli.

Anketin düzenleyicileri arasında bulunan Spectrem Group’un Başkanı George Walper konuyla ilgili açıklamasında, “Y Kuşağı milyonerleri açık bir şekilde daha önce şahit olmadığı bir şeyle karşılaşıyor. Sonuç olarak davranışlarını ve harcama planlarını değiştiriyor” ifadelerine yer verdi.

Ankette 1982 yılında ve sonrasında doğan, şu anda 40 yaşında veya daha genç olan bireyler Y Kuşağı olarak adlandırıldı. 1948 ve 1965 arasında doğan 57 ve 75 yaş aralığında olan kesimse baby boomer olarak tanımlandı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre enflasyon ve yükselen faizler varlıklı tüketiciler için birbirinden farklı ancak birbiriyle ilişkili iki ayrı harcama kısıtlamasına sebep oluyor.

Enflasyon, dışarıda yemek yeme, uçak biletleri, oteller ve hatta bazı aylık abonelikler gibi lükslerin fiyatlarını artırdı. CNBC anketine göre, Y Kuşağı milyonerlerinin %39'u daha yüksek enflasyon nedeniyle dışarıda yemek yemeyi kesti, yüzde otuz altısı tatillerini azalttı ve %22'si otomotiv harcamalarını düşürdü.

Aynı zamanda, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımları, özellikle gayrimenkul ve otomotiv için borçlanma maliyetini artırdı. FED Çarşamba günü 75 baz puanlık faiz artırımıyla gösterge faiz oranını %1,5 ile 1,75 aralığına yükseltti. FED Temmuz ayında yeni bir faiz artırımının da gelebileceğini açıkladı.

Y Kuşağı milyonerleri üçte ikisi yüksek faiz oranları nedeniyle bir yıl öncesine göre kredi alma ihtimallerinin çok daha düşük olduğunu belirtiyor. Bu oran baby boomer’larda ise %40 seviyesinde.

Y Kuşağı milyonerlerinin yüzde 44’ü yüksek faizlerin yeni ev alma ihtimallerini düşürdüğünü açıklıyor. Baby boomer’lar arasında bu oran sadece yüzde 6. Y Kuşağı milyonerlerinin yaklaşık yarısı yüksek faizler nedeniyle otomobil almayı da ertelediklerini belirtiyor. Bu oran baby boomer’lara göre yaklaşık iki kat fazla.

Hem emlak piyasasında hem de otomobil piyasasında Y Kuşağı tüketici tercihleri büyümenin en tipik katalizörlerinden biri olarak öne çıkıyor. Walper konuyla ilgili açıklamasında, “Y Kuşağı diğer herkes gibi Ocak ayına göre değerlendirerek mortgage faizlerinin şu anda iki katından fazla yükseldiğini görüyor” dedi.

CNBC’nin Milyonerler Anketi Mayıs ayında henüz FED en son faiz artışını gerçekleştirmeden önce yapıldı. Ankete yaklaşık 750 kişi katıldı. Katılımcılar finansal kararlarını tek başlarına veya aile bireyleriyle ortaklaşa aldıklarını açıkladı.

Y Kuşağı bireylerin bir diğer özelliği ise yatırımları konusunda kendilerinden daha yaşlı milyonerlere göre daha iyimser olmaları. Y Kuşağı milyonerlerinin %55'i, enflasyonun bir yıldan az süreceğini belirtirken baby boomer’ları üçte ikisi enflasyonun en az bir veya iki yıl süreceğini öngörüyor. Ankete katılan Y Kuşağı milyonerlerinin yüzde kırkı, enflasyon hızlandıkça daha fazla hisse senedi satın almayı planlıyor. Baby boomer'ların sadece %11'i bu stratejiyi tercih ediyor.

Y kuşağı ayrıca enflasyonun hisse senedi getirileri üzerindeki etkisi konusunda daha kendinden emin yorumlarda bulunuyor. Y Kuşağı katılımcılarının yaklaşık %90'ı, FED’in enflasyonu yönetme kabiliyetine "kendinden emin" veya "biraz kendinden emin" olduğunu düşünüyor. Baby boomerların %38’i ise FED’in enflasyon yönetiminden hiç emin değil.

Y kuşağı milyonerlerinin %70'inden fazlası, ekonominin 2022'nin sonunda daha güçlü veya hatta "çok daha güçlü" olacağına inanıyor. Buna karşılık baby boomer'ların üçte ikisi daha zayıf veya "çok daha zayıf" bir ekonomi bekliyor. Y Kuşağı ayrıca, hisse senetleri piyasalarının yılı 2021 seviyelerinden daha yüksek bir seviyede bitireceğine de güveniyor.

Y kuşağı milyonerlerinin yüzde elli sekizi, varlık piyasalarının yılı en az %5 artışla bitireceğini, %39'u ise çift haneli kazançlar beklediğini söyledi. Buna karşılık, milyoner baby boomer'ların %44'ü borsaların bu yıl çift haneli rakamlara düşmesini bekliyor.

Yeni kuşak milyonerlere göre ekonomide her şey yolunda

 

FED’in faiz artırımı felaket habercisi mi?

 

Ayı piyasasının ömrü kısa

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)