BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFintek savaşları bankaları da aşıyor----

Fintek savaşları bankaları da aşıyor

Fintek savaşları bankaları da aşıyor
03 Mart 2021 - 17:15 www.finansgundem.com

Fintek olarak bilinen finans teknolojisi alanına start-up şirketleri yön veriyor ve bankacılığa erişimi demokratikleştirmeyi hedefliyor. Fintek şirketleri ile bankalar arasındaki rekabetin geleceği nasıl olacak?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fintek sektörüne finansın devleriyle rekabet etmeyi ve kredilere erişimi demokratikleştirmeyi hedefleyen start-up şirketleri önderlik ediyor. Ancak şimdi bu devlerden oldukça fazla sayıda bulunuyor. JPMorgan Chase & Co. oldukça köklü kurumlardan biri ve bankanın teknoloji alanında çalışan 50,000 personeli var.

Fintek savaşlarına yalnızca bankacılık devleri de dahil olmadı. Yakın zamanda dünyanın en büyük perakendecisi Walmart da Wall Street’i dehşete düşürerek bir fintek birimi kurma yolunda adımlar attı. Fintek alanının olgunlaştığına yönelik bir başka işaret de, düzenleyicilerin alana yönelen yoğun ilgisi oldu.

Kasım ayında halka arzını gerçekleştirmeyi planlayan Ant Group’un planları, Çin hükümetinin devreye girmesiyle bozuldu.

1960’lardan bu yana bilgisayar sistemleri kullanan bankalar, 1990’lardan itibaren Wells Fargo başta olmak üzere, müşterilerine online hizmetler sunmaya başladı. Alan akıllı telefonların yaygınlaşması ve küresel finansal krizin yeni fırsatlar yaratmasıyla birlikte 2008’de sert yükseliş gösterdi. Zira bu dönemde bankalar müşterilerinin güvenini kaybetmiş ve küçük ölçekli işletmelere kredi vermemeye başlamıştı. Bunun sonucunda bu hizmetleri yeni kurulan fintek şirketleri sağlamaya başladı.

Bunun ardından Çin’de Tencent Holdigs’in Alipay ve WeChat Pay isimli ödeme şirketleri, mobil ödeme işlemlerinin %80’ine hakim oldu. Ant aynı zamanda sigorta ve diğer finans hizmetlerini de sağlıyor. Avrupa ve İngiltere’de ise yeni yasalar bankaları müşterilerin üçüncü uygulamalar ve hizmetlerin erişimi için paylaşmasına izin vermek mecburiyetinde bırakıyor. Bu hamleyle müşterilerin paralarını müşterisi bulundukları bankadan çıkarmadan diğer şirketlerin de mobil hizmetlerini kullanabilmesine imkan tanındı.

Bloomberg’in haberine göre, ABD’de halen fintek alanında geleneksel bankaların ve büyük teknoloji şirketlerinin hakimiyeti sürüyor. Popüler kişiden kişiye ödeme uygulaması Venmo, PayPay’ın yan kuruluşu. Ödeme devi ise 20 yıl önce kuruldu. Dev yatırım bankası Goldman Sachs ise Marcus ismiyle yeni bir online banka kurdu. Afrika ve diğer gelişen ülkelerde de büyük telekomünikasyon şirketleri alanı domine ediyor.

Yeni yaklaşımlar yeni tehlikeleri de ortaya çıkarıyor. Online kişiler arası kredi, Çin’de dolandırıcılık skandalları ve iflasların ardından 2018 yılında çöktü ve yatırımcılar 121 milyar dolarlık borçla geride kaldı. Birçok fintek şirketi kredi kartı vermek için geleneksel değerlendirme yöntemlerini geride bırakıyor ve algoritmaların sonucu belirlediği bir karar sürecine geçiyor. Tüketiciler yeni teknolojilerden fayda sağlarken, finans sektöründeki istihdamın %30’luk bir kısmı da yok olabilir.

Aynı zamanda fintek şirketleri geleneksel düzenleyici gereklilikleriyle uyum sağlayabilmek için tahmin ettiklerinden daha fazla para harcamak zorunda kaldıklarını fark etti. Bu gereklilikler arasında sistemlerinin dolandırıcılığa karşı korunması ve kara para aklama önleme uygulamaları da yer alıyor.

Çin hükümeti ise Ant ve Tencent’in büyümesine yardımcı olan sıra dışı özgürlüğün sona erdiğinin sinyallerini veren yeni yükümlülükler ve kısıtlamalar getiriyor. ABD de Ant ve Tencent’in potansiyel büyümesini bir ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor. ABD yetkilileri veri paylaşımının savunmasızlık yaratıp yaratmayacağını sorguluyor.

Altın öldü, Bitcoin güçleniyor

 

Bitcoin’e yatırım yapacak sıradaki dev: Netflix

 

Finans sektöründe boğa piyasası geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)