BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in önünde gidilecek uzun bir yol var----

FED’in önünde gidilecek uzun bir yol var

FED’in önünde gidilecek uzun bir yol var
16 Ağustos 2022 - 13:28 www.finansgundem.com

FED’in resesyonu derinleştirmeden enflasyonu dizginlemesi kısa vadede mümkün görünmüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyonu dizginlemeye çalışmanın ekonomiyi durgunlaştırmak gibi bir riski bulunuyor. FED, rekor faiz artırımlarıyla bu ikilemin içinden çıkmaya çalışıyor. Yumuşak iniş hedefiyle yola çıkan FED için işler şu ana kadar yolunda gidiyor görünse de ekonomideki yavaşlamanın boyutu, gidilecek mesafeyi daha da uzatabilir.

Forbes’tan Sergei Klebnikov’un haberine göre, bir resesyona neden olmadan enflasyonu yavaşlatmayı hedefleyen FED’in bu süreçte daha gidecek uzun bir yolu olduğunu düşünenlerin sayısı epey fazla. Goldman Sachs analistlerine göre FED’in ekonomiyi soğutmak için yaptığı hamleler anlamlı bir ilerleme kaydetmesini sağladı ancak FED, ücret artışını ve yüksek enflasyonu düşürmede hala ikna edici bir konuma ulaşabilmiş değil. Analistler, FED’in ekonomiyi resesyona sokmadan fiyatları kontrol altında tutmasının çok zor olduğu görüşünde.

Her şey toz pembe değil

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyonun Haziran ayında zirve yapmış olabileceğine dair iyimserlik ve ABD ekonomisinin resesyondan kaçınabileceğine dair artan olumlu hava piyasaların son haftalarda toparlanmasına yardımcı oldu. Ancak tüm uzmanlar bulutların pembe olduğu konusunda hemfikir değil.

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius liderliğindeki analistler, FED’in ‘yumuşak iniş’e giden dar yolda, resesyona neden olmadan enflasyonu normal seviyelere çekmesi için önünde zorlu ve uzun bir yol olduğunu savunuyor. Banka, GSYİH’da yaşanan artışın, azalan mali destek ve finansal koşullarda ihtiyaç duyulan sıkılaştırma sayesinde arzın talebi yakalayacağı bir hıza düştüğünü belirtiyor.

Ana trendin devam etmesi, enflasyonu geniş tabanlı hale getirme tehlikesini de beraberinde getiriyor.

Enflasyon geniş tabana yayılıyor

Bunu olumlu bulan analistler, yine de gidilecek epey bir yol olduğunu düşünüyor. İyi başlangıcın devamının gelmesi gerektiğini belirten Goldman Sachs analistleri, iş gücü piyasası verilerini şimdilik olumlu bulsa da yetersiz görüyor.

Ayrıca, yüksek ücret artışını önleme ve tüketici fiyatlarını aşağı çekme konusunda şimdiye kadar çok az ikna edici olunabildiğini belirten Goldman Sachs analistleri, ana trendin devam etmesinin enflasyonu geniş tabanlı hale getirme tehlikesini de beraberinde getirdiğinin altını çiziyor.

Resesyondan kaçınmak zor olacak

Analistler, ABD ekonomisinin, yüksek enflasyon normalleşmeden arz ve talebi kademeli olarak yeniden dengelemeyi göze alıp alamayacağından da şüphe duyuyor. Bu paralelde Goldman Sachs analistleri, şiddetli bir resesyondan kaçınmanın oldukça zor olacağını belirtiyor.

FED Eylül'de herkesi yanıltabilir

 

FED’in enflasyonla savaşı henüz bitmedi

 

Boockvar: Resesyon ekonomiye hızla yayılıyor

 

Resesyon yıkıcı olmayacak

 

Klasik yatırım stratejisi enflasyonu yenecek mi?

 

Küresel enflasyon geçici mi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)