BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFED Eylül'de herkesi yanıltabilir----

FED Eylül'de herkesi yanıltabilir

FED Eylül'de herkesi yanıltabilir
15 Ağustos 2022 - 11:27 www.finansgundem.com

FED tutanakları ekonomiye yeni bir darbe anlamına geliyor olabilir. FED Başkanı Powell, bir sonraki faiz artırımının ‘olağandışı derecede büyük’ olabileceğini söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

FED’in Temmuz ayındaki politika toplantı tutanakları, Wall Street’i iki hafta boyunca kamçıladıktan sonra açıklanacak. Tutanakların Eylül ayındaki olası sıkılaştırmanın ne kadar büyük olacağıyla ilgili ipuçları barındırması bekleniyor.

Yakında düşecek olan FED tutanakları, ekonomiye bir darbe daha indirebilir. FED Başkanı Powell’a göre bir sonraki faiz artırımı beklentilerin çok üzerinde gelebilir.

FED yetkililerinin 26-27 Temmuz tarihlerindeki toplantısında gösterge faiz oranını art arda ikinci kez 0,75 puan oranında artırma kararı, 1980 yılından bu yana uygulanan en hızlı ve sert sıkılaştırma politikası olarak tarihe geçti. Fortune’un haberine göre, o zamandan beri, finans piyasalarında Eylül ayında gerçekleşecek olan bir sonraki hamlenin boyutuna ilişkin öngörüler 50 ila 75 baz puan arasında dalgalanıyor. Bunda, beklenenin üzerinde bir performans gösteren iş gücü piyasası verileri ve tahminlerin altında gelen enflasyon verilerinin etkisi bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in Faiz artırımını hangi oranda gerçekleştireceği muhtemelen tutanaklar sonrası da netleşmeyecek ancak tutanaklar, FED’in bir başka ‘olağandışı büyük’ faiz artırımına gitmesi için ne tür verilere ihtiyaç duyacağı noktasında aydınlatıcı olacağı kesin. FED Başkanı Powell, Temmuz toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında 20-21 Eylül için yüksek oranlı bir faiz artırımı seçeneğinin masada olduğunu belirtmişti.

İstikrarlı ve düşük mü istikrarsız ve yüksek mi?

Bank of America ABD ekonomisinden sorumlu Başkanı Michael Gapen ise, “Tutanaklarda yeni bir bilgi yer alıyorsa, şu çerçevede olacaktır: Faiz artırımı kademeli olarak daha küçük ölçekli mi olacak yoksa daha yüksek oranlı bir faiz artırımı ihtimaline açık kapı bırakılıyor mu?” diyor.

Gapen, “Maliyet fayda analizi daha küçük ve kademeli artışlar olacağı yönünde ve enflasyon verileri de bunun bu şekilde olmasını destekliyor ancak olası güçlü iş gücü piyasası verileri dikkate alınırsa, FED’in yeniden 75 baz puanlık bir faiz artırımına gitmemesi de oldukça zor görünüyor” şeklinde konuşuyor.

FED yetkilileri, Temmuz toplantısından bu yana yaptıkları açıklamalarda, sıkılaştırmadan uzaklaşacaklarına dair oluşan ön kabullere karşı çıkmayı sürdürüyor ve son 40 yılın en sıcak enflasyon oranlarını dizginlemenin en büyük öncelikleri olduğunu açıkça belirtiyor.

Veriler, tahminlerin güncellenmesine neden olabilir

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından 5 Ağustos tarihinde yayınlanan Temmuz ayı iş piyasası verileri, şirketlerin geçen ay beklentilerin üzerinde bir performansla 528 bin yeni istihdam yarattıklarını ve işsizlik oranının yüzde 3,5 ile pandemi öncesi seviyelerine yakınsadığını gösterdi. Bu veriler, yatırımcıları üst üste üçüncü kez 75 baz puanlık bir faiz artırımı beklentisine itti.

Ancak, Haziran ayına kadar olan ve 1981 yılından bu yana görülen en yüksek enflasyon oranını gösteren yüzde 9,1’lik artışın yıllık bazda yüzde 8,5’e gerilediğini gösteren ve 10 Ağustos’ta yayınlanan tüketici fiyatları endeksi verileri, öngörülerin revize edilmesine yol açtı. Buna göre, FED’in gösterge oranına bağlı olan vadeli işlem piyasası fiyatlarının da desteklediği üzere yatırımcılar şimdi ağırlıklı olarak yarım puan ya da 75 baz puanlık bir artış için piyasayı fiyatlamaya başladı.

Tarafsızlık ve rehberlik

FED, Mart ayından bu yana faizleri artırıyor. FED yetkililerinin, bu süreçte bunu yapmak için geç kaldıklarını ve yavaş hareket ettiklerini çokça kez itiraf etmeleri, faiz artırım oranlarını önce çeyrek puan, sonra yarım puan ve son olarak da 75 baz puana yükselteceklerini ortaya koyuyordu. Temmuz ayındaki artışın ardından gösterge faiz oranlarındaki nihai hedefin, birçok yetkilinin ülke ekonomisi için ‘nötr’ olarak nitelendirdiği yüzde 2,25-2,5 hedef aralığında olması öngörülüyor.

FED Başkanı Powell, 27 Temmuz’da düzenlediği basın toplantısında, “Sadece toplantı bazında gitmenin ve tarafsız olma yolunda şu ana kadar izlediğimiz türde net ve açık bir rehberlik yapmanın zamanının geldiğini düşünüyoruz” şeklinde konuşmuştu.

Tutanaklar geleceğe dair ipuçları verebilir

Ağustos ayı istihdam ve tüketici fiyatları endeksi verileri Eylül toplantısından önce açıklanacak ve muhtemelen faiz artırımı kararı öncesinde piyasa beklentilerini şekillendirmede kritik bir role sahip olacak. Temmuz toplanışından bu yana kamuoyuna açıklama yapan FED yetkilileri, enflasyona karşı bir zafer ilan edildiğini söylemek için çok erken olduğunu vurguluyor. FED yetkilileri, faiz artırımlarının muhtemelen 2023 yılına kadar devam edeceği ve ardından oranların bir süre daha yüksek kalacağı konusunda uyarıyor.

Yatırımcılar ise FED’in 2023 ortasına kadar faiz indirimleriyle rotayı tersine çevireceğini öngörüyor. New York merkezli RBC Capital Markets Baş Ekonomisti Tom Porcelli, “FED’in enflasyon noktasında kendini rahat hissedeceği seviye hakkında bilgi edinmek için bir ipucu aramaya çalışıyoruz” diyor. Porcelli, tutanaklardan, enflasyon oranlarında gerçekleşecek ne kadarlık bir düşüşün rahatlatıcı olacağı ve bunun ne kadar süreceğine yönelik tahminlerin, tutanaklarda odaklanılacak asıl noktalar olduğunu belirtiyor.

FED’in enflasyonla savaşı henüz bitmedi

 

Charles Evans: Fed gelecek yıl faiz oranını %4'e yükseltebilir

 

Fed'den faiz artırım beklentisi değişti

 

Fed sıkılaşma sürecini 2023'te sona erdirecek

 

FED'in şahin tavrı artarak sürecek

 

Fed üyesinden kritik faiz açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)