BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in büyük hatası resesyon getirecek----

FED’in büyük hatası resesyon getirecek

FED’in büyük hatası resesyon getirecek
23 Ocak 2024 - 15:36 www.finansgundem.com

FED’in para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırması ünlü ekonomist Jason Cummin’e göre 2024’te ABD’nin resesyona girmesine sebep olacak.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street hedge fonu Brevan Howard’ın en üst düzey ekonomisti ABD’nin geçen yıl bir resesyon yaşamadığını ancak 2024’te bu kadar şanslı olamayabileceğini söyledi. Bunun sebebi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını olası bir yumuşak iniş senaryosu için aşırı derecede sıkı tutması.

Insider’ın haberine göre ünlü ekonomist Jason Cummins bir podcast yayınında yaptığı açıklamada, 1984’ün bir istisna olduğunu belirterek, “Para politikası hiç olmadığı kadar sıkı, bir resesyonun eşiğinde” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası politika faizlerini son kırk yılın en hızlı ivmesiyle artırdı. Mart 2022’de sıfıra yakın olan federal fon oranları Temmuz 2023’te %5,25-%5,50 aralığına yükseldi.

Cummins, faizlerin bu denli yükselmesinin ekonomiyi aşağı çektiği konusunda uyardı. Ünlü ekonomist işgücüne yeni katılım sayısının rekor miktarda düştüğünü gösteren hane halkı anket verilerine dikkat çekti.

Baş ekonomist, “İşgücü piyasasına çok dikkatli bir bakış, işe alımların durma noktasına geldiğini gösterecektir. Dolayısıyla, son raporda işgücüne katılım oranında onda üç gibi büyük bir oranda düşüş olmasaydı, işsizlik oranı onda üç oranında artarak %4'e çıkacaktı” uyarısında bulundu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre istihdam rakamlarında bireylerin işsiz olarak sayılabilmesi için aktif olarak iş arıyor olması gerekiyor. Diğer bir deyişle iş aramayan veya işgücüne katılmayan kimseler işsizlik rakamlarında da görülmüyor.

Cummin’e göre FED’in en büyük hatası ise enflasyonun ne kadar süreceğini yanlış okumasıyla başladı. Baş ekonomist Amerikan merkez bankasının faizleri gereğinden çok daha agresif bir şekilde artırmak zorunda kaldığını belirtiyor.

Cummin, Haziran 2023'te FED’in, çekirdek bireysel tüketici harcamaları (PCE) enflasyonunda medyan tahminini %3,9 olarak tuttuğunu hatırlattı. Cummins, ocak ayı sonuna kadar %2,9 çekirdek PCE projeksiyonlarına atıfta bulunarak, tahminlerin tam 100 baz puan düşmesinin beklendiğini söyledi. Aralık ayında çekirdek enflasyon verisi ise yıllık %3,2 artış kaydetmişti.

Baş ekonomist FED için, “Tahminlerinde hiç bu denli ıskalamamışlardır. Daha 2019’da tahminlerini sadece 30 baz puanla kaçırmaları bile 75 baz puanlık bir para politikası düzenlemesi yapmaları için yeterliydi” ifadelerine yer verdi.

ABD'de beklenen resesyon neden hala gerçekleşmedi?

 

Yellen: ABD ekonomisinde resesyon işaretleri yok

 

Küresel merkez bankalarına uyarı: Resesyon!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)