BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyonda yıl sonu tahmini tutar mı?----

Enflasyonda yıl sonu tahmini tutar mı?

Enflasyonda yıl sonu tahmini tutar mı?
03 Kasım 2020 - 12:39 www.finansgundem.com

İnfo ve İş Yatırım tarafından hazırlanan enflasyon verisi değerlendirmesinde Merkez Bankası hamlelerine dikkat çekiliyor

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde, "Ekim'de üretici fiyatlarında yüksek kur geçişkenliği dolayısıyla hızlı bir artış yaşandı. Ekim ayında ÜFE ise %3,55 artış gösterirken, ÜFE'deki yıllık artış oranı Eylül ayındaki %14,33 seviyesinden %18,20 seviyesine yükselmiş oldu.

TÜFE tarafında, giyim ve ayakkabı %6,81, gıda ve alkolsüz içecekler %3,03,ulaştırma %2,04 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar ise %0,09 ile eğlence ve kültür, %0,01 ile alkollü içecekler ve tütün grupları oldu.

Dolar / TL tarafında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta sonu hafta sonu yaptığı konuşmada Fransa ve AB'yi izledikleri politikalardan dolayı, ABD'yi ise Türkiye'ye yaptırım açıklamaları sonrasında geçtiğimiz haftaya 8 TL bandından başlayan Dolar / TL, TCMB Başkanı Uysal'ın Enflasyon Raporu konuşmasındaki açıklamalarıyla 8,30'lu seviyelere yükseldi.

TCMB'nin TCMB Bünyesinde Faaliyette Bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda Bankaların Borç Alabilme Limitlerinin sıfırlanması ve Açık Piyasa İşlemleri kapsamında Türk Lirası Cinsi Kira Sertifikaları Karşılığında Kotasyon Yöntemiyle Gerçekleştirilen Gecelik Vadeli Repo İşlemlerinin durdurulması kararı ile hafif geri çekilmeler görülse de hem jeopolitik riskler hem de korona virüsteki belirsizlik ile Dolar / TL 8,45 seviyesinde işlem görüyor. Ayrıca bugün gerçekleşecek ABD seçimleri öncesinde dolar küresel piyasalarda gelişen ülke para birimlerine karşı yükseliş kaydederken, son bir ayda ise Dolar/TL'deki yükseliş %8'i aştı.

ABD seçimlerine saatler kala belirsizliğin güvenli liman varlıklarına talebi artırmasıyla birlikte, kazançlarını koruyan ons altın 1.870 dolar desteğinden başladığı yükselişinde 1.900 dolar direncinin hemen altında işlem görmeye devam ediyor.

2020 yılında enflasyonun jeopolitik risklerin artması, korona virüs pandemisinin belirsizliği, yüksek kur ve yeni YEP'e bağlı olarak çift hanelerde tamamlanmasını beklerken, Yılın son enflasyon raporunda TCMB Başkanı Murat Uysal enflasyon görünümü dolayısıyla sıkı para politikası mesajları vermiş, takip eden sıkılaşma adımlarıyla ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde yükselme kaydedilmişti. Uysal
2020 yıl sonu enflasyon tahmini %8,9'dan %12,1'e, 2021 yıl sonu enflasyon tahmini ise %6,2'den %9,4'e revize edildiğini bildirdi.

TCMB son Haziran - Temmuz - Ağustos toplantılarında enflasyondaki görünümün bozulması dolayısıyla faizleri sabit tutmuştu. Ancak küresel ekonomide üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber korona virüs pandemisindeki belirsizlik ve Avrupa'da tekrar başlayan karantina uygulamaları toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin yüksek bir seyir izlediğini gösterişe de Ekim ayında politika faizinde değişiklik yapılmadı. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte, likidite yönetimindeki esnekliğin artırılmasına ve enflasyon görünümündeki belirgin iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar verdi.

TCMB politika faizinde yaptığı artışın ardından fonlama kompozisyonundaki değişiklikler ile sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. Yıl içinde 7,35'lere kadar geri çekilmiş olan fonlama maliyeti geçtiğimiz haftanın ilk günlerinde %13,45 olarak gerçekleşti.

Enflasyonun politika faizinin üzerinde olmasını da göz önünde bulundurarak TCMB'nin 19 Kasım'da Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi jeopolitik risklerle birlikte korona virüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. 19 Kasım'da gerçekleşecek PPK toplantısında sıkılaştırma adımlarının devamını bekliyoruz. "

ENFLASYON YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

İş Yatırım tarafından hazırlanan analizde ise "Enflasyon yükselmeye devam ediyor" deniliyor ve şu şekilde devam ediliyor:

Ekim ayı manşet enflasyonu %2,1 ile piyasanın (%2,2) ve İş Yatırım'ın (%2,2) tahminine paralel geldi. Tarihsel ortalamaların üzerinde gelen aylık veri nedeniyle yıllık enflasyon %11,9 seviyesine ulaştı. Eylül ayına göre %3,6 artan yurtiçi üretici fiyatları yıllık üretici enflasyonunu %18,2'ye çıkarak yükselişini sürdürdü.

Harcama sepetinde ağırlığı yüksek gıda (%3,0, +0,7yp), konut (%2,0, +0,28yp), ulaştırma (%2,0, +0,3yp), mobilya (%2,5, +0,2yp) gruplarında fiyat artışlarının tarihsel ortalamaların üzerinde seyretmesi enflasyonu yükseltmeye devam ediyor. Aylık giyim (%6,8, +0,4yp) enflasyonunun mevsimsel trendin (%11,5) oldukça altında kalması manşet rakamdaki artışı sınırlıyor.

Çekirdek enflasyon verileri enflasyondaki yükseliş eğilimini teyit ediyor. Ağustos-Ekim döneminde görülen kur artışıyla birlikte yükselen B (%12,0) ve C (%11,5) göstergeleri %12,0-%12,5 bandında bir sene sonu enflasyon aralığına işaret ediyor.

Ancak özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin mal ve hizmet kalemlerinden çelişkili sinyallerin gelmeye devam ettiğini belirtelim.

Enerji ve gıda dışı mal fiyatları aylık %2,8 artış ile yükseliş trendini sürdürüyor. Dayanıklı mal fiyatları aylık %2,8, yıllık %19,8 artış ile enflasyonu yukarı çekmeye devam ediyor.

Buna karşın hizmet fiyat artışı (%0,7) düşük seyretmeye devam ediyor. Salgın dolayısıyla eğitimin uzaktan verilmesi, seyahat ve dışarda yemek yeme alışkanlığının azalması kira, lokanta ve oteller, eğitim, ulaştırma gibi alanlarda hizmet fiyatlarını baskılıyor.

Kurdaki artış nedeniyle mal fiyatlarındaki artışa karşın hizmet fiyatlarının baskı altında kalması %12-%12,5 bandında dengelenecek bir enflasyon görünümüne işaret ediyor. Uygulanan sıkı para politikasına rağmen Türk lirasının değer kaybı sonucu yaşanan maliyet enflasyonu nedeniyle 2020 yıl sonu enflasyon tahminimizi %12,3 seviyesinde tutuyoruz. Son Enflasyon Raporunda %12,1 olarak güncellenen Merkez Bankası tahmini de benzer bir resme işaret ediyor. "

Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı

Dövizde yükseliş devam ediyor

Dolar, sıkılaştırma hamlelerini görmezden geliyor

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Talip IŞIK03 Kasım 2020 13:05

    Enflasyon hızla yükselmeye devam ediyor. Halk olarak fakirleşiyoruz. Hükümet de seyrediyor. Yazıklar olsun.