Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TCMB’nin birbiri ardına açıkladığı parasal sıkılaştırma önlemlerine rağmen, dövizdeki artış durdurulamıyor.
Merkez Bankası bugünden geçerli olmak üzere bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası'ndan bankaların borç alabilme limitlerini (BAL) sıfırladı ve Açık Piyasa İşlemleri kapsamında TL cinsi kira sertifikaları karşılığında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo işlemlerini durdurdu.
TL fonlama kanallarını daraltan ve fonlamayı, yüzde 14,75 faizle geç likidite penceresine yönlendirmeyi amaçlayan bu karar da kurdaki tırmanışın hızını kesmeye yetmedi. Dolar/TL dün de 8,40’ın üzerine çıkarak yeni rekor seviyesini gördü.
Analistler Merkez Bankası’nın bu adımlarının proaktif görülmediğini politika faizinde artışa odaklanıldığını vurguluyor. Analistlerin olağanüstü toplantı dahil politika faizinde beklediği faiz artışı oranı ise en az 500 baz puan seviyesinde şekilleniyor.
Bu sabah Merkez Bankası swap faizlerini yükselterek yeni sıkılaştırma hamlesini de yaptı. TCMB, FX kotasyon swap işlemlerinde TL cinsi faiz oranını yüzde 11,75'ten yüzde 13,25'e yükseltti.
Buna karşılık 8,4596 ile en yüksek seviyesini gören dolar/TL 11.30 itibarıyla 8,45 üzerinde seyrediyor.
Dün attığı adımlarla Merkez Bankası, APİ kapsamında gecelik borç verme Faiz oranı olan yüzde 11,75 seviyesinden fonlama yapmayacak. Ve bu kanaldan yapılan 25-30 milyar lira seviyesindeki borçlanma da geç likidite penceresi (GLP) faizi yüzde 14,75’e ve faiz oranı piyasada oluşan daha yüksek faizli geleneksel ihalelere kaydırılacak. Bu şekilde Yüzde 13,4 seviyesindeki AOFM’nin de hızlı şekilde yüzde 14 seviyesine gelmesi bekleniyor. Dün de geleneksel yöntemle açılan ihalede Merkez Bankası 10 milyar TL fonlama yaptı. İhaleye 45.2 milyar lira teklif gelirken ortalama basit faiz yüzde 14,95, ortalama bileşik faiz de yüzde 16,03 oldu.
Geçen hafta da Borsa İstanbul'daki repo pazarında gecelik fonlamayı durdurarak Merkez Bankası, piyasa faizi olarak işaret ettiği ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yükselmesini hızlandırıyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin cuma günü geldiği yüzde 13,4 seviyesi aynı zamanda bu yılın da en yüksek seviyesi
Politika faizinde artış bekleniyor
Analistler ise Merkez Bankası’nın ne sözlü yönlendirmesinin ne de politika faizi dışında attığı adımların piyasada karşılığının bulunmadığı görüşünde. Özellikle Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın geçen hafta Enflasyon Raporu toplantısında verdiği Asya piyasasından bir swap anlaşmasına yakın olunması bilgisinin bile piyasada iyimserlik sağlamadığını belirten analistler piyasanın politika faizinde artış beklediğini ve onun dışında yapılanların TL’nin değer kaybında bir fark yaratmayacağını kaydediyor. Öte yandan hisse senedi piyasaları yeni haftaya güçlü alımlarla başladı. Dün sabah açıklanan PMI verisinden aldığı destekle yükselişe geçen endekslerde yükseliş sürdü.
Merkez Bankası'dan kritik swap hamlesi
Merkez'den sıkılaştırmaya devam!
TCMB'nin sıkılaştırmasına rağmen dolar neden yükseliyor?
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.