BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon nihayet zirve yapmış olabilir----

Enflasyon nihayet zirve yapmış olabilir

Enflasyon nihayet zirve yapmış olabilir
09 Ocak 2023 - 11:23 www.finansgundem.com

Yeni bir yıl yeni senaryolar demek olsa da yatırımcılar, tüketiciler ve Fed için enflasyon, en önemli ekonomik endişe olmaya devam ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yılın en önemli ekonomik endişesinin yine enflasyon olması bekleniyor. Wall Street’in gözünün de bu nedenle, Perşembe günü açıklanacak Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nde olması bekleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, başta yatırımcılar olmak üzere herkesin umudu, fiyat artışlarının yavaşlaması yönünde. Bunda, enflasyonun faiz oranları, resesyon endişeleri ve geçim sıkıntısı da dahil olmak üzere birçok alanda belirleyici bir role sahip olmasının etkisi ise büyük.

Piyasaların neşesi yerine gelebilir

CNN Business’tan Paul R. La Monica’nın haberine göre, Kasım ayına kadar tüketici fiyatları yıldan yıla yüzde 7,1 oranında arttı. Bu hala tarihsel olarak yüksek bir artış oranı ancak Haziran ayındaki yüzde 9,1'lik tarihi zirveden de kayda değer bir düşüş anlamına geliyor. Ayrıca, Kasım ayı enflasyon artış oranı, Aralık 2021'de fiyatlardaki yıllık yüzde 7'lik artıştan bu yana görülen en küçük artış anlamına da geliyor.

Genel beklenti ve umut ise enflasyon baskılarının yıl ilerledikçe daha da belirgin şekilde soğuması yönünde. Fiyat artışlarının yakın zamanda Fed'in kendini en rahat hissedeceği yıllık yüzde 2 ila yüzde 3 seviyelerine düşmesini beklemek şimdilik boş bir hayal olsa da, TÜFE’nin düşmeye devam etmesinin piyasaların neşesini yerine getireceği de açık.

Nitekim, Laffer Tengler Investments CEO'su ve baş yatırım yetkilisi Nancy Tengler, yayınladığı bir raporda, “Enflasyon aşağı yuvarlanmaya devam edecek. Enflasyonun Haziran ayında zirve yaptığına inanıyoruz” diyor. Tengler, “Enflasyonun yükselişi ve düşüşü çoğunlukla simetriktir. Zirveye ulaşması 16 ay sürdü ve şimdi tolere edilebilir bir seviyeye gelmesinin de benzer bir süre alacağını düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Enflasyonun hızında daha fazla bir yavaşlama, ortalama Amerikalılar için olduğu kadar ‘Kurumsal Amerika’ için de iyi haber anlamına geliyor. Bunun nedeni ise, emtia giderleri hafifledikçe karların artması gerektiği. First Franklin'in baş piyasa stratejisti Brett Ewing bir raporda, “Bir yıllık yüksek enflasyonla birlikte, şirketler girdi maliyetlerinde deflasyon görmeye başladıkça, enflasyonist baskıların ters rüzgarlarının destek rüzgarlarına dönüşmesini bekliyoruz. Kar marjlarının genel piyasanın beklediğinden daha iyi durumda olması da muhtemel gözüküyor” diyor.

Fiyat artışlarının yakın zamanda Fed'in kendini en rahat hissedeceği yıllık yüzde 2 ila yüzde 3 seviyelerine düşmesini beklemek şimdilik boş bir hayal olsa da, TÜFE’nin düşmeye devam etmesinin piyasaların neşesini yerine getireceği de açık.

Yumuşak iniş mümkün olabilir

Dahası, daha düşük enflasyon seviyeleri, Fed'in faiz artırım hızını yavaşlatmaya devam etmesine izin vermesi anlamına da geliyor. Yatırımcılar, önümüzdeki ay Fed'den yalnızca çeyrek puanlık bir artış bekliyor ve Fed'in bu yıl sonunda Faiz artırımlarını durduracağına dair öngörüler de giderek kuvvetleniyor.

Fed'in faiz artırımlarına ara vermesine yönelik artan beklentiler, ABD ekonomisinin derin ve uzun süreli bir durgunluktan kaçınma şansını da artırıyor. Birçok uzman hâlâ kısa ve yüzeysel bir gerilemenin muhtemel olduğunu düşünüyor. Ancak bu, Fed'in faiz artırımları konusunda ne kadar agresif olmaya karar vereceğine bağlı olacak.

Crossmark Global Investments Baş Yatırım Yetkilisi Bob Doll, “Fed 'şimdilik' yüzde 3 ila yüzde 4'lük bir enflasyon oranına razı olabilir. Bu durumda yumuşak bir iniş mümkün olabilir” diyor.

Fed, enflasyon ve konut piyasası

Bu, hala bir ev satın almak isteyenler için de hoş bir haber anlamına geliyor. Yükselen ipotek oranlarıyla ilgili endişeler, birçok pazarda çok yüksek olan konut fiyatlarıyla birlikte, 2000'lerin sonundaki gibi başka bir konut piyasası kazası korkusunu da artırdı. Ancak enflasyon baskıları azalmaya devam ederse ve Fed faiz artışlarını geri çekerek bunu kabul ederse, o zaman konut piyasasının da toparlanması mümkün gözüküyor.

Bir varlık yönetim firması olan Rayliant Genel Müdürü ve Yatırım Çözümleri Başkanı Phillip Wool, “İpotek piyasası, enflasyon yavaşladıkça iki ya da daha fazla faiz artırımını şimdiden fiyatlıyor” diyor. Wool, “Belirsizlik mevcut yüksek seviyelerden düştükçe, buna karşılık gelen riskin de ipotek oranlarını aşağı çekerek ve karşılanabilirliği marjinal olarak iyileştirerek dağılması gerekiyor” diyor ve ekliyor: “Kısacası konut piyasasında bir çöküş beklemiyoruz.”

Büyük banka kazançlarına hazır olun

Konutta en kötü durum senaryosundan kaçınmak, özellikle bankalar için iyi haber anlamına geliyor. Ülkenin en iyi borç verenlerinden birkaçının dördüncü çeyrek kazançlarını Cuma günü bildirmesi bekleniyor. Yatırımcılar, JPMorgan, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo ve BNY Mellon gibi bankalardaki ipotek işletmelerinin, geçen yıl oranlarda yaşanan devasa artış ışığında nasıl durduğunu görmek için can atıyor. Piyasa ayrıca banka CEO'larının konut ve daha geniş ekonomi hakkında herhangi bir iyimserlik belirtisi göstermesini de bekliyor. JPMorgan CEO'su Jamie Dimon ve Goldman Sachs CEO'su David Solomon'un karamsar yorumlarının geçen ay yatırımcıları epey ürküttüğü biliniyor.

Banka hisseleri, piyasanın geri kalanı gibi, 2022'de oldukça kötü bir performans gösterdi. Daha yüksek oranlar, kredi talebini düşürdü. Ancak büyük bankalar, birleşme faaliyetlerindeki ve ilk halka arzlardaki yavaşlamadan da zarar gördü. Anlaşmaların kıtlığı, kazançlı yatırım bankacılığı ücretlerinde düşüşe yol açtı.

Wall Street'teki oynaklık, en büyük finans şirketlerinin varlık yönetimi birimleri için de önemli bir sorun oldu. Son rakamlarını Cuma günü bildirecek olan BlackRock, bu süreçte sert bir darbe aldı. BlackRock, 2021'in dördüncü çeyreğinin sonunda rekor bir seviye olan 10 trilyon doların üzerinde yönetilen varlığa sahipti. Geçen yılki piyasa kargaşası nedeniyle bu rakam 2022'nin üçüncü çeyreğinde 8 trilyon doların altına kadar düştü. Wall Street’in, daha fazla yatırımcının 2022 yılının sonunda BlackRock'un pasif endeks fonlarına para aktarıp aktarmadığını görmek istemesi oldukça doğal gözüküyor.

2022 yılının dördüncü çeyreğinde S&P 500 Endeksi, hisse senetleri için sıcak geçen Ekim ve Kasım aylarının da sayesinde yılın son üç ayında yüzde 7 oranında değer kazandı.

Enflasyon ve yüksek faiz ortamında para nerede tutulur?

 

Küresel enflasyonda kademeli düşüş bekleniyor

 

Enflasyonda düşüş ne kadar sürer?

 

2008 krizi kahininden enflasyon yorumu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)