BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEnflasyon ve yüksek faiz ortamında para nerede tutulur?----

Enflasyon ve yüksek faiz ortamında para nerede tutulur?

Enflasyon ve yüksek faiz ortamında para nerede tutulur?
05 Ocak 2023 - 14:35 www.finansgundem.com

Yüksek faizler ve enflasyon kısa vadeli küresel yatırımcılar için karışık bir piyasa atmosferi oluşturdu. Uzmanlar nakit varlıklarını park etmek isteyenler için fintek mevduatlarından enflasyon tahvillerine kadar farklı seçenekleri değerlendirdi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların kısa vadeli hedefler için tasarruf ederken birçok seçeneği vardır ve bu seçimler yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranları arasında daha da karmaşık hale geldi.

Enflasyonun yavaşladığına dair işaretler olsa da ABD Merkez Bankası (FED) daha yüksek faiz oranlarının devam etmesini bekliyor.

CNBC’nin haberine göre en rekabetçi tasarruf seçeneklerini izleyen internet sitesi DepositAccounts’ın Kurucusu ve Editörü Ken Tumin bu yılın “biraz daha zorlayıcı” olabileceğini belirtiyor.

Tumin, FED’in Faiz oranlarında son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına rağmen, mevduat faiz oranlarının bu artışlarla eşleşmediğini açıkladı. 4 Ocak itibariyle, internet bankacılığı yüksek getirili tasarruf hesapları, DepositAccounts'a göre ortalama %3,48 getiri ödüyordu ve bazı küçük bankalarda bu getiriler %4'e kadar ulaşıyor. Ancak Tumin yine de mevduat hesabında para tutanların köklü bankalara bağlı kalmasının daha güvenli olduğunu söyledi.

Tasarruf sahiplerini, hesapları ve diğer nakit ürünlerini kontrol etmek ve tasarruf etmek için bankalarla ortaklık kuran finansal teknoloji şirketlerine karşı "gerçekten dikkatli" olmaları gerektiği konusunda uyardı. Tumin tüketicilerin fintekler yerine bankacılık düzenleme kuruluşu tarafından sigortalanmış borç verenlere gitmesini tavsiye ediyor.

Mevduat sertifikaları için 'garip bir ortam' oluştu

Tumin, kısa vadeli tasarruflar için mevduat sertifikaları seçeneğinin de fırsatlar sunabileceğini söyledi. Finans uzmanı, "Kısa vadeli mevduat sertifikalarının uzun vadeli mevduat sertifikalarından daha yüksek bir oran verdiği garip bir ortamdayız" dedi.

Tumin, tasarruf hesabı faizlerinin artmasını beklese de bu oranlar bir yıllık mevduat sertifikası getirileriyle eşleşmeyebilir. FED kararlarını daha yakından takip eden mevduat sertifikaları 4 Ocak itibariyle ABD’de ortalama %4,81 getiri sağlıyor.

Finans uzmanı, “Bu açıdan bakıldığında, bir yıllık bir mevduat sertifikası ile gelecek yıl boyunca internetteki bir tasarruf hesabından sağladığınızdan daha iyi bir getiri elde edebilirsiniz” dedi.

Enflasyon tahvilleri kısa vadeli yatırımcılar için hâlâ iyi bir seçenek

Enflasyon arttıkça, enflasyon korumalı ve neredeyse risksiz bir varlık olan Seri I tahvilleri de kısa vadeli tasarruflar için popüler bir seçenek haline geldi. Seri I tahvilleri şu anda Nisan ayına kadar olan alımlarda yıllık %6,89 faiz ödüyor. Söz konusu oranlar ABD enflasyonundaki düşüş öncesinde Mayıs 2022 ve Ekim 2022 arasında yıllık %9,62 getiri sağlıyordu.

ABD’de Boston merkezli Beyond Your Hammock finans firmasının Kurucusu Yeminli Mali Müşavir Eric Roberge, Seri I tahvilleri için “Oranlar fırladıkça müşterilerimiz arasında çok popüler hale geldi” diyor. Roberge, yüksek oranları işaret ederek, “Kısa vadeli yatırımcıların için iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor” dedi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Seri I tahvilleri iki aşamalı olarak aylık getiri sağlar. Yeni alımlar sırasında her altı ayda bir değişebilen ancak satın alındıktan sonra değişmeyen sabit oranları ve enflasyona bağlı olarak her altı ayda bir değişen değişken faiz oranları bu getiri kaynaklarını oluşturur.

Mevcut yıllık %6,89 getiri oranı cazip olsa da altı aylık enflasyon verilerine dayanarak getiriler mayıs ayında farklı bir tablo oluşturabilir. Satın alındıktan sonra koyduğunuz nakde erişemediğiniz için ilk altı aydan sonra daha düşük bir oranda paranızı kilitleme potansiyeliniz de vardır.

Roberge yine de bir ila beş yıl içerisinde paraya ihtiyacı olan yatırımcılar için Seri I tahvillerin dikkate alınması gereken bir seçenek olduğunu belirtiyor.

Dev varlık yöneticilerinden 2023’te ‘çoklu kriz’ uyarısı

 

Geleceğin bankaları bugünün borsasına yenildi

 

Morgan Stanley: FED başladığı işi bitirecek

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mercek05 Ocak 2023 17:38

    Borsada tutulmasında nerede tutulursa tutulsun borsa bir kumarhane içine giren kumarbaz borsa insanların ocağını söndürür uzak durun geri kalmış ekonomisi bozuk ülkelerde borsaya yatırım falan yapılmaz