BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEmeklilik yatırımları enflasyon kıskacında----

Emeklilik yatırımları enflasyon kıskacında

Emeklilik yatırımları enflasyon kıskacında
19 Temmuz 2022 - 17:24 www.finansgundem.com

Yükselen yaşam maliyetleri ve küresel merkez bankalarının faiz artırımları emeklilik yatırımlarına da zarar veriyor. Dünya çapında birçok emekli daha önce hiç tanışmadıkları enflasyon canavarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel çapta enflasyonun yükselmesiyle birlikte emekliler ve yakın zamanda emekli olmayı hedefleyenler giderek daha fazla mevcut hayat standartlarını devam ettiremeyeceklerinden endişe ediyor.

Bununla birlikte ABD’de %9,1 olarak açıklanan yıllık enflasyon gibi manşet enflasyon rakamları tüketici fiyatlarındaki ortalama artışı temsil ediyor. Diğer bir deyişle emeklilerin tecrübe ettikleri enflasyon ortalama fiyat artışlarından daha farklı olabilir.

Forbes’un haberine göre ABD merkezli finans şirketi SoFi’nin Kıdemli Finansal Planlama Yöneticisi Brian Walsh konuyla ilgili açıklamasında, “Enflasyon tek bir rakamı temsil eder. Ancak gerçeğe bakıldığında paranın nasıl harcandığına göre herkese daha farklı etki eder. Genellikle insanlar yaşlandıkça gıdaya, ulaşıma, giyime ve eğlenceye daha az para harcanır. Buna karşın sağlık, hayırseverlik ve sosyal hizmetler alanında daha fazla harcama olur. Gıda, enerji ve ulaşım enflasyonun yükselmesindeki önemli katalizörler arasında. Bu sebeple bazı emekliler çalışan insanlara göre enflasyondan daha az etkileniyor olabilir” ifadelerine yer verdi.

Ancak tüm bunlar enflasyon bireyleri etkilemiyor anlamı taşımıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bireylerin yaşadıkları yere göre enflasyon ortalamanın daha üzerinde etkiye de neden olabilir. Ayrıca, emekliler genellikle kendilerini çeşitli faktörlere dayanan enflasyon konusunda güvencesiz bir konumda bulurlar.

Walsh, “Emeklilerin harcamalarının enflasyondan işçilerden daha fazla veya daha az etkilenip etkilenmediğine bakılmaksızın, daha yüksek harcamalar emeklilik planlarına ek riskler getirir. Öncelikle giderler sabit gelirlerden daha hızlı bir oranda artabilir. Bu durum ayı piyasası sırasında harcamaları azaltma veya yatırımlardan daha fazla para çekme ihtiyacını yaratır. İkincisi, ABD Merkez Bankası’nın (FED) yüksek enflasyona tepkisi faiz oranlarını yükseltmek yönünde olmuştu. Bu emeklilerin çalışan kesime göre daha fazla sıklıkla sahip olduğu sabit gelir yatırımların değerini olumsuz yönde etkileyecektir. Üçüncüsü, yüksek enflasyonun ve yükselen faiz oranlarının borsada oluşturduğu ek volatilite emeklilerin aktif olarak para çektiği yatırım hesaplarını daha fazla etkileyebilir" uyarısında bulundu.

Enflasyon emekliler için ne anlama geliyor?

Enflasyon herkesi etkiliyor. Ancak emekliler özellikle savunmasız bir konumda kalıyor. Kendilerinden önceki neslin popüler gelir kaynaklarına güvenenlerse, daha büyük bir risk altında olabilirler.

ABD merkezli servet danışmanlığı firması Round Table’ın Genel Müdürü ve Servet Danışmanı Michael Fischer, “Enflasyon, genel itibariyle sosyal güvenlik, emekli maaşları ve emeklilik portföylerindeki sabit gelir yatırımlarıyla yaşayan emeklilere zarar verecektir. Birkaç yıl boyunca devam eden kalıcı bir enflasyon, satın alma gücünüzü önemli ölçüde azaltabilir. Özellikle emeklilik ödemelerinde yaşam maliyeti ayarlamaları yapmayan veya emeklilik hesaplarını devam ettirmek için güçlü yatırım katkıları olmayan emekliler savunmasız konumda” ifadelerine yer verdi.

Enflasyon emeklilik planlamalarını nasıl etkiler?

Enflasyonun sahip olabileceği potansiyel etki göz önüne alındığında, emeklilik planlamaları düzenlemek ciddi derecede önemli hale geliyor. Enflasyon gelişmiş ekonomilerde uzun bir süredir düşük olduğundan artan küresel enflasyon birçok ülke için yeni bir durumu temsil ediyor. Küresel yatırım uzmanları da bu ekonomik ortamda emeklilik planlamalarının nasıl yapılması gerektiğini yeniden öğreniyorlar.

TIAA Emeklilik Gelir Uzmanı Rob Stevens, “Enflasyon satın alma gücünüzü zamanla düşürür. Son 30 yılda enflasyon (ABD’de) yıllık ortalama %2,5 seviyesindeydi. Söz konusu oran 65 yaşında bugünün parasıyla 50 bin dolara ihtiyaç duyan bir emeklinin satın alma gücünü koruyabilmesi için 20 yıl içinde yaklaşık 80 bin dolar harcaması gerektiği anlamına geliyor. Ancak eğer enflasyon daha erken yükselirse aynı yaşam tarzını sürdürmek isteyen emeklilerin de daha erken para harcaması gerekecektir” dedi.

Gayrimenkul piyasasının büyük sınavı

 

Lagarde'ın tahvil ısrarı

 

Euro Bölgesi'nde rekor enflasyon

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)