BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomide ılımlı toparlanma bekleniyor----

Ekonomide ılımlı toparlanma bekleniyor

Ekonomide ılımlı toparlanma bekleniyor
28 Temmuz 2022 - 11:31 www.finansgundem.com

Resesyon endişesiyle temkinli davranan yatırımcılar bir nebze olsun nefes alabilir: ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte ılımlı bir toparlanma yaşayacağı öngörülüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonun ekonomi üzerindeki olumsuz etkisi, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte ılımlı bir toparlanma yaşamasına neden oluyor. Şirketlerin ihracatta yaşadığı artışlar ve ekipman yatırımlarında güçlü bir tempo yakalamaları, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte bir toparlanma yaşayacağı öngörülerini kuvvetlendiriyor. Enflasyon baskısının ise toparlanmanın hafif olmasındaki en büyük etken olduğu kabul ediliyor. Yine de ılımlı toparlanma, finans piyasalarının ekonominin halihazırda resesyonda olduğuna yönelik korkularını yatıştırma potansiyeline sahip.

Enflasyon etkisi

Reuters’tan Lucia Mutikani’nin haberine göre, yine de, ABD Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı ikinci çeyrek GSYİH raporu, FED’i agresif sıkılaştırma politikası uygulamaya mecbur bırakan enflasyon nedeniyle ekonominin ivme kaybettiğini gösterecek.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Boston College Ekonomi Profesörü Brian Bethune da “Ekonomi hala iyi gidiyor” diyor. Bethune, ekonominin 2021 yılındaki kadar güçlü olmasa da iyi gittiğini söylerken resesyonda olmadığımızın da altını çiziyor.

Büyüme tahminleri yukarı yönlü revize ediliyor

Ekonomistlerle yapılan ankete göre GSYİH’da yaşanacak büyüme geçen çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,5 oranında toparlanmayı öngörüyordu. Tahminler yüzde 2,1 gibi düşük bir daralma oranından yüzde 2 kadar yüksek bir büyüme hızına kadar değişiklik gösteriyordu.

Ancak Reuters’ın yaptığı bu anket, Haziran ayında mal ticaret açığının son yedi ayın en düşük seviyesinde olduğu ve uçak hariç savunma dışı sermaye mallarının sevkiyatlarının güçlü bir şekilde arttığını gösteren raporlardan önce yapılmıştı. Raporlar, JPMorgan’ın ikinci çeyrek GSYİH büyüme tahminini yüzde 0,7’den yüzde 1,4’e yükseltmesini sağladı. Goldman Sachs da tahminini 0,6 puan artırarak yüzde 1’e yükseltti. Diğer bazı Wall Street bankaları da öngörülerinde yukarı yönlü revizeye gitti. Atlanta FED, tahminini 0,4 puan artırarak, hala negatif olan, yüzde 1,2’ye yükseltti.

Konut piyasasında yönün değiştiğini işaret eden verilerin yanı sıra zayıf iş ve tüketici duyarlılığı anketleri de ABD ekonomisinin ikinci çeyrek GSYİH büyüme beklentilerinin artmasına neden olmuştu. ABD ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 1,6 oranında daralmıştı. İkinci çeyrekte GSYİH’da yaşanacak bir başka düşüş, ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girdiğini resmileştirecek.

İkinci çeyrekte GSYİH’da yaşanacak bir başka düşüş, ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girdiğini resmileştirecek.

Talep azalıyor

Yılın ilk yarısında istihdamda yaşanan artış aylık ortalama 456.700 kişi olurken, sanayi üretimi de ikinci çeyrekte yüzde 6,1 oranında yükseldi. Konut piyasasında ise yumuşama belirtileri hakimdi. Yeni konut yapımındaki yavaşlama tedirgin edici boyutlarda gerçekleşti.

Rekor ihracat sayesinde ticaret açığında yaşanacak daralmanın ikinci çeyrekte GSYİH büyümesine 1,5 puanlık bir katkı yapması bekleniyor.

İşletmelerin stoklarını yeniden oluşturma hızı, 2021 yılının son çeyreğinde ve bu yılın ilk üç ayında görülenden yavaş seyretti. Bunun bir kısmının motorlu taşıtların üretimini engelleyen yarı iletken malzemelerde yaşanan düşük arzdan kaynaklandığı kabul ediliyor. Öte yandan, enflasyon nedeniyle yavaşlayan tüketici harcamaları da perakendecileri fazla stok biriktirme noktasında isteksiz bıraktı.

ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamalarındaki büyümenin, ilk çeyrekte yaşanan yüzde 1,8’lik orandan önemli ölçüde soğuduğu ve azalacağı tahmin ediliyor.

FED’in rekor faiz artışları

Walmart bu hafta, ilk çeyreğin sonunda 60 milyar doların üzerinde olduğunu tahmin ettiği stoklarını eritmek için daha fazla indirime gitmesi gerektiğini duyurdu. Stokların son çeyrekte GSYİH büyümesinden en az yüzde 0,7 puan kesmesi bekleniyor. ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamalarındaki büyümenin, ilk çeyrekte yaşanan yüzde 1,8’lik orandan önemli ölçüde soğuduğu ve azalacağı tahmin ediliyor. Bunda FED’in faiz oranlarında artışa gitmesi sonucu talepte yaşanan azalmanın büyük etkisi bulunuyor.

Moody's Analytics Kıdemli Ekonomisti Ryan Sweet, tüketicilerin artan benzin fiyatlarından bıktığını söylüyor. Sweet, tüketici harcamalarında bir artış yaşanacağını ancak bunun son çeyrekte, birkaç çeyrektir olduğu kadar güçlü olmayacağının altını çiziyor.

Piyasalar Fed'in ardından ABD'nin büyüme verisine odaklandı

 

FED kaynaklı bir resesyon, enflasyon hastalığından daha kötü bir ilaç olabilir

 

İnişli çıkışlı bir resesyona hazır olun

 

Goldman Sachs ve JPMorgan, Euro Bölgesi'nde resesyon bekliyor

 

Enflasyonu yenmek için yapmanız gerekenler

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)