BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİnişli çıkışlı bir resesyona hazır olun----

İnişli çıkışlı bir resesyona hazır olun

İnişli çıkışlı bir resesyona hazır olun
26 Temmuz 2022 - 16:20 www.finansgundem.com

Resesyon öngörüsü yarışına ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers da katıldı. Summers, 2022 yılında ABD ekonomisinin resesyona girme ihtimalini çok yüksek olarak değerlendirdi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonun nasıl bir felaket olduğunu görev yaptığı yıllarda oldukça iyi tecrübe eden ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, inişli çıkışlı bir resesyon yolculuğuna hazır olunmasını tavsiye ediyor. Summers’a göre yumuşak inişlerin bir başarı olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Summers, FED’in faiz artırımlarıyla enflasyonla mücadele etmeye devam etmesi nedeniyle ABD’nin bu yıl bir resesyon yaşama ihtimali oldukça yüksek. 2020 yılında enflasyonun bir sorun haline geleceği öngörüsünde bulunan Summers, FED’in ekonomik büyümenin yavaşladığı ve enflasyonun bir resesyona yol açmadan düştüğü yumuşak iniş senaryosunu savunuyor ancak bunun pek olası olmadığı notunu da düşüyor.

Resesyon olasılığı çok yüksek

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Summers, “Bence çok yüksek bir resesyon olasılığı var. Resesyon sürecinde yumuşak inişler umut ediliyor ancak bu inişler yumuşak olsa da sayısı tahmin edilenden fazla olabilir” diyor. Summers, yumuşak ya da sert fark etmeksizin bir resesyona girilmesi halinde, FED’in enflasyonu kontrol edip edemeyeceğinden emin olmadığını da belirtiyor.

Borsalarda stagflasyon riski

“Resesyonla birlikte enflasyonu da şişeye koyup koymadığımızı bu noktada tespit etmek çok zor” diyen Summers, FED’in bunu başarma taahhüdünün kendisini cesaretlendirdiğini söylüyor. Summers yine de bunun merkez bankaları tarafından tarihte çok kez denendiğini ancak ekonomide yaşanan bir gerilemenin, merkez bankalarının enflasyonu düşürmeye yönelik taahhütlerinden geri adım atmalarına sebep olduğunun çok kez görüldüğünün altını çiziyor.

Çok yüksek bir resesyon olasılığı var. Resesyon sürecinde yumuşak inişler umut ediliyor ancak bu inişler yumuşak olsa da sayısı tahmin edilenden fazla olabilir.

Başkan Clinton döneminde Hazine Sekreteri ve Başkan Obama’nın en üst düzey ekonomi danışmanı görevlerini üstenmiş olan Summers, enflasyonun kalıcı gücü nedeniyle borsalarda daha çok bir stagflasyon riski gördüğünü söylüyor.

İkinci çeyrek rakamları belirleyici olacak

Resesyonun teknik tanımı art arda iki çeyrekte GSYİH’nın daralması anlamına geliyor ve ABD GSYİH’sı beklenmedik şekilde ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 1,6 küçüldü. Bazı ekonomistlerin öngördüğü gibi ikinci çeyrekte de yaşanacak bir daralma ABD ekonomisinin teknik anlamda resmen resesyona girdiğini göstermiş olacak.

Ancak resesyonu tanımlamak her zaman teknik tanıma bağlı kalmak anlamına gelmeyebiliyor. Bazı ekonomistler Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (NBER) ilan edene kadar gerçek bir resesyona girildiğini kabul etmemekten yana. NBER, resesyonu daha genel bir şekilde, “Ekonomiye yayılan ve ekonomik aktivitelerde birkaç aydan fazla süren belirgin düşüş” şeklinde tanımlıyor.

ABD Başkanı Biden: Resesyona girmeyeceğiz

 

ABD için resesyon beklentisi yüzde 75

 

ABD ekonomisi yavaşlıyor fakat resesyon kaçınılmaz değil

 

Wall Street devlerinden resesyona ilişkin 2 zıt yorum

 

Piyasalarda resesyon korkusu artmaya başladı

 

Goldman CEO’sundan resesyon uyarısı

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)