BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnflasyonu yenmek için yapmanız gerekenler----

Enflasyonu yenmek için yapmanız gerekenler

Enflasyonu yenmek için yapmanız gerekenler
27 Temmuz 2022 - 17:22 www.finansgundem.com

Yeterli gelir ve birikiminiz yoksa enflasyon sizin için büyük bir sorun haline gelebilir. Yine de enflasyonu yenmenin hatta ondan faydalanmanın yollarını bulmak mümkün…

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon son 40 yılın zirvesinde. Yine de artan tüketici fiyatları hakkında bazı iyi haberler bulmak mümkün. O yüzden enseyi karartmadan, enflasyonla nasıl mücadele edileceğinin yollarını aramak şu aşamada en doğrusu gibi duruyor.

The Washington Post’tan Michelle Singletary’nin haberine göre, zamanlamayı şaşıran bir misafir gibi enflasyon da gitmek bilmiyor ve sinirlerimizi bozuyor. Yeterli gelir ve birikime sahip insanlar için artan fiyatlar belki sadece bir sıkıntı olabilir ancak maaştan maaşa yaşıyorsanız, yiyecek, benzin ve diğer ürünler için ödeme yapmak çok daha zor bir hal alabilir. Buna geç kira ödemeleri ve atlanan öğünler de dahil.

İstenmeyen misafir

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD İşçi İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan son enflasyon verileri, fiyatların bir önceki yıla göre yüzde 9,1 oranında arttığını gösteriyor. Konut, enerji, yakıt, elektrik ve gıda fiyatlarındaki artışlar, enflasyonun bu seviyeye yükselmesinde büyük katkısı olan kalemler olarak öne çıkıyor.

Bankrate kıdemli Ekonomi Analisti Mark Hamrick, “Enflasyon, hepimizin pandeminin yıkıcı ekonomik etkilerini geride bırakmayı umduğumuz bir zamanda yükselen, şaşırtıcı ve istenmeyen bir konuk gibi” diyor. Enflasyonun salgın kaynaklı gerileme gibi, servet ve gelir eşitsizliğini şiddetlendirdiğini söyleyen Hamrick enflasyonun etkilerini “Zenginler buna uyum sağlayabilir ancak düşük gelirlilerin bunu başarması oldukça zor. Sanki bazı insanlar çok ihtiyaç duydukları bir molayı alamıyor gibi” şeklinde tarif ediyor.

Geçen yıl yükselen fiyatların geçici olduğu yönündeki tahminler yanlış çıktı ve enflasyon aldı başını gitti. Bu nedenle, her şey istikrara kavuşana kadar tüketici fiyatlarındaki artışla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek, şu aşamada en doğru karar gibi duruyor.

Enflasyon, hepimizin pandeminin yıkıcı ekonomik etkilerini geride bırakmayı umduğumuz bir zamanda yükselen, şaşırtıcı ve istenmeyen bir konuk gibi.

Bütçemde ne gibi değişiklikler yapmalıyım?

Enflasyonla başa çıkmak paranızı nasıl harcadığınızı gözden geçirmekten geçer. Birçok kalemde canını sıkacak kadar kesintiye gitmiş olsanız bile, ilave düzeltmeler ve kesintiler yapmanız gerekebilir. Örneğin konut maliyetlerinizi azaltmak için yanınıza bir ev arkadaşı alabilir ya da birinin yanına taşınabilirsiniz.

Kesinti yapılması tartışma götürmez alanlar ise dışarıda yemek yemek, sinema ve müzik gibi eğlence merkezli platformlara olan üyeliklerinizi sonlandırmak ve gereksiz araba yolculuklarından kaçınmak olarak öne çıkıyor. Bunların yanında, benzin de dahil olmak üzere ihtiyaç duyduğunuz ürünlerin daha düşük fiyatlı olanlarını bulmak için interneti ve uygulamaları kullanmaktan çekinmemelisiniz.

Hamrick, fiyatlarda belirgin düşüşler yaşanmadığı sürece alışverişten uzak durmak gerektiğinin altını çiziyor. Gerçekten de küresel anlamda devam eden tedarik zinciri sıkıntılarının tüketici fiyatlarını yükseltmeye devam ettiği bu süreçte gereksiz satın almaları erteleyebilirsiniz. İster güncel bir iPhone ister çoğunlukla gardırobunuza asacağınız bir kıyafet olsun, çoğu kişinin ihtiyaç duyduğundan fazlasını tükettiğini aklınızdan çıkarmayın.

Yemek masraflarımı nasıl kısabilirim?

Enflasyonist ortamda ikameler, finansal anlamda dostunuz olabilir. Gıda fiyatları büyük ölçüde hava koşullarına bağlı kıtlıklar, ulaşım sorunları ve personel eksikliği kaynaklı olarak yükselir. Et ve balık fiyatları bu nedenle sebze fiyatlarından daha hızlı artar. Evde yemek yaparken planlamanızı buna göre yapmanız faydalı olabilir.

Hamrick, yengeç keki yapmak için alışverişe gittiğini ancak yengeç etinin fiyatının yüzde 50 oranında arttığını görünce tavuk buldu aldığını söylüyor. Hamrick, “Tavuk budu aldım ve fiyatının çok altında pişirdim. Şimdi mümkün olduğunca evde yemek hazırlayarak ve mümkün olduğunca düşük maliyetli ürünler kullanarak vakit geçirmeye çalışma zamanı” diyor.

Emeklilik yatırımlarımı gözden geçirmeli miyim?

Enflasyonun, uzun zamandır yapmanız gereken şeyde, yani ‘çeşitlendirme’de bir etkisinin olmadığını belirten ABD merkezli Life Planning Partners Finansal Planlama Uzmanı Carolyn McClanahan, “Herhangi bir ekonomik ortama hazırlanmanın en iyi yolu çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olmaktır” diyor.

Borsadan korktuğunuz için hisse senetlerinden kaçınan aşırı muhafazakar bir tasarruf sahibiyseniz enflasyonun da bir risk olduğunu düşünebilirsiniz. En azından enflasyona ayak uydurmazsanız paranızın satın alma gücünü yitirdiğini göz önünde bulundurmalısınız.

Herhangi bir ekonomik ortama hazırlanmanın en iyi yolu çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olmaktır.

ABD merkezli dijital danışmanlık firması Betterment Yatırım Ortağı Ben Bakkum, mevcut faiz oranlarının enflasyondan kaynaklı kayıpları kompanse etmek için yeterli olmadığını, bu nedenle yatırımcıların biraz daha fazla risk almalarını gerekebileceğini söylüyor.

Enflasyondan nasıl yararlanırım?

Enflasyondan fayda sağlamak için, anlamlı bir süre ihtiyaç duymayacağınızdan emin olduğunuz bir miktar paranız varsa, tahvil satın almayı düşünebilirsiniz. Altı ayda bir ayarlanan sabit faiz oranı ile enflasyon oranının bir kombinasyonu şeklinde kurgulanan tahviller, yatırımcıların enflasyondan korunmasına hatta enflasyonun üzerinde kazanç sağlamasına imkan veriyor. Örneğin, Mayıs ayından Ekim ayı sonuna kadar ihraç edilen tahvillerin bileşik Faiz oranı 9,62 olup, sizi enflasyondan korumanın yanı sıra enflasyonun üzerinde bir getiri elde etmenizi bile sağlayabilir.

FED kaynaklı bir resesyon, enflasyon hastalığından daha kötü bir ilaç olabilir

 

'Merkez bankaları enflasyonla mücadeleden vazgeçmemeli'

 

Yılın üçüncü enflasyon raporu perşembe günü açıklanacak

 

Enflasyon aşkı öldürüyor

 

Amerikalılar tasarruf edemiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)