BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiECB'nin faiz artışının enflasyon üzerindeki etkisi ----

ECB'nin faiz artışının enflasyon üzerindeki etkisi

ECB'nin faiz artışının enflasyon üzerindeki etkisi
15 Mayıs 2023 - 11:30 www.finansgundem.com

ECB'nin yayınladığı bültende, para politikasının sıkılaştırılmasının 2022'de enflasyonu yaklaşık 50 baz puan düşürdüğü tahmin edilirken, "enflasyon üzerindeki aşağı yönlü etkisinin 2023-25 döneminde ortalama 2 puan civarında olması bekleniyor" denildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nin bugün yayınlanan Ekonomi Bülteni'nde, ECB hızlı faiz artırımlarının geçen yıl enflasyonu ılımlı bir şekilde düşürdüğü, ancak en büyük etkinin yalnızca 2024'te beklendiği ifade edilerek, politikanın büyük gecikmelerle çalıştığına dair uzun süredir devam eden görüşü yeniden teyit edldi.

ECB, geçen sonbaharda çift hanelere ulaşan enflasyonu azaltmak için temmuz ayından bu yana faiz oranlarını toplam 375 baz puan artırdı ve bankanın %2 hedefine geri dönmesi 2025 yılına kadar sürecek.

ECB, "Enflasyon üzerindeki etkinin çoğunun 2023'ten sonraki dönemde görülmesi ve bu etkinin 2024'te zirve yapması bekleniyor. Para politikasının sıkılaştırılmasının 2022'de enflasyonu yaklaşık 50 baz puan düşürdüğü tahmin edilirken, enflasyon üzerindeki aşağı yönlü etkisinin 2023-25 döneminde ortalama 2 puan civarında olması bekleniyor" dedi.

Enflasyon, euroyu paylaşan 20 ülkede hali hazırda %7 ve temel fiyat artışı giderek daha inatçı hale geliyor, bu da enerji ve emtia fiyatları düşerken bile yavaşlamanın uzayacağını gösteriyor.

ECB, Faiz artırımlarının büyüme üzerindeki etkisinin daha hızlı olduğunu ve bankanın halihazırda faaliyeti frenlediğini ve bunun da talebi soğutup fiyat artışlarını engellediğini sözlerine ekledi.

ECB'nin banka kredi riski yönetimindeki sıkıntılar belirlendi

 

ECB Başkanı Lagarde'dan 'faiz artışına devam' mesajı

 

ECB Başekonomisti Lane: Enflasyon yıl sonunda yavaşlayacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)