BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDikkat! Dolandırıcılar ‘deepfake’ kullanıyor----

Dikkat! Dolandırıcılar ‘deepfake’ kullanıyor

Dikkat! Dolandırıcılar ‘deepfake’ kullanıyor
23 Ağustos 2023 - 15:50 www.finansgundem.com

Çocuğunuzdan veya bir yakınızdan geldiğini düşündüğünüz bir sesli mesaj dolandırıcılara ait olabilir. Zira dolandırıcılar yapay zekâ alanındaki yeni teknolojileri kötü emelleri için kullanmaya başladı bile

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bilgisayar tarafından üretilen çocuk sesleri o kadar gerçekçi ki bu sahte sesler ebeveynleri bile kandırmaya yetebiliyor. Sosyal medyadaki fotoğraflarla oluşturulan maskeler ‘face ID’ ile korunan sistemlere nüfuz edebiliyor. Tüm bunlar kulağa bilim kurgu gibi gelse de söz konusu teknikler tüketicileri avlamanın yeni yollarını arayan dolandırıcılar için artık halihazırda kullanılan yöntemler arasında.

CNBC’nin haberine göre teknolojinin dolandırıcılık alanında da gelişmesi, düzenleyici kurumları, polisi ve finans sektörünün en tepesindeki herkesi alarma geçirdi. ABD Federal Ticaret Komisyonu Başkanı Lira Khan haziran ayında yaptığı bir açıklamada özellikle yapay zeka teknolojisinin dolandırıcılıklar için yeni bir doping oluşturduğunu ve kolluk kuvvetlerinin daha ihtiyatlı olması gerektiği çağrısında bulundu.

Yapay zeka yükselişe geçmeden ve internet bağlantısı olan herkes tarafından kullanılabilir hale gelmeden önce bile dünya finansal dolandırıcılıkları kontrol altına almakta zorlanıyordu. Sadece ABD’de tüketiciler geçen yıl dolandırıcılara 8,8 milyar dolar kaybetti. Tespit ve önlemlere harcanan rekor yatırımlara rağmen bu rakam 2021’de kaybedilen miktardan %44 daha fazla.

Wells Fargo ve Deutshce Bank gibi büyük bankalardaki finansal suç uzmanları yakın zamanda dolandırıcılık suçlarında yaklaşacak patlamanın sektör için en büyük tehditlerden biri olduğunu söylüyor. Finans şirketleri dolandırıcılıkla mücadele bedelini ödemenin yanı sıra kayıp veren müşterilerin sektöre yönelik inancını kaybetmesi riskiyle de karşı karşıya. Avustralya’nın en büyük bankası olan Commonwealth Bank of Australia’nın dolandırıcılıkla mücadele biriminin başında bulunan James Roberts, “Bu bir silah yarışı. Kazanmakta olduğumuzu söylemekse zor” ifadelerine yer verdi.

Yapay zekânın (AI) yükselişi sadece dolandırıcılara yeni araçlar sağlamıyor, aynı zamanda dönüm noktası olabilecek finansal kayıp potansiyellerini de sunuyor. Teknolojinin artan karmaşıklığı ve henüz yeni olması sadece dolandırıcılık tezgahlarına inanların değil herkesin kurban olabileceği anlamına geliyor. Kovid-19 kısıtlamaları bankaların yüz yüze etkileşim yerine internet ve telefon bankacılığı yöntemlerine güvenmesine sebep oldu. Finans firmaları ve müşteriler için daha düşük maliyetler ve hız gibi avantajlar sunan bu yenilikler aynı zamanda dolandırıcılar için de yeni imkanlar sağladı.

Bazı yeni teknikler şu anda kullanılan teknolojilerin de ötesine geçiyor. Aynı zamanda sıradan bir dolandırıcıyla mı yoksa bir ulus devlet aktörüyle mi mücadele ettiğiniz bilmek de her zaman kolay olmuyor. Microsoft’un Siber Güvenlik Politikaları ve Savunmaları Genel Müdürü Amy Hogan-Burney, “Siber suçlarda çok daha sofistike bir gelişim görmeye başlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Küresel çapta dolandırıcılıklar dahil olmak üzere siber suçların maliyetleri bu yıl 8 trilyon dolara ulaşacak. Bu rakam dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya’nın ekonomik çıktısından daha fazla. Cybersecurity Ventures araştırmasına göre 2025 yılına kadar dolandırıcılıklar için harcanan paranın 10,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Şeytani 'deepfake' tezgahı

Sidney’in Redfern banliyösünde Roberts’in 500’den fazla kişiden oluşan ekibinin bazıları AI’ın dolandırıcılık yöntemlerini ilk elden duyabilme yeteneğine sahip:

Hesap sahibinin yakınlarından gelen sahte bir para talebi yeni bir yöntem değil. Ancak artık ebeveynler yapay zeka ile çocuklarının sesini klonlayan dolandırıcıların telefon aramalarına cevap veriyor. Üstelik bu sesler gerçeklerinden ayırt edilemez bir nitelikte. Sosyal mühendislik dolandırıcılığı olarak bilinen bu suçlar en yüksek zaiyat potansiyeline sahip. Dolandırıcılar bu tür yöntemlerle en hızlı geri dönüşleri elde edebiliyor.

Üstelik bir insanın sesini klonlamak her geçen gün daha kolay hale geliyor. Dolandırıcı kurbanın sosyal medya hesabından videolarını veya sesli mesajlarını kaydettiğinde ses klibi için örnekler oluşturabiliyor. Yapay zeka ise yaklaşık 30 saniye gibi kısa bir sürede sesi istenen mesajı verecek şekilde değiştirebiliyor.

Kamuya açık sosyal medya hesapları kurbanın arkadaşlarının veya akrabalarının kim olduğunu, nerede yaşadığını, nerede çalıştığını ve bu gibi hayati bilgileri anlamayı kolaylaştırabiliyor. Banka patronları bu gibi dolandırıcıların operasyonlarını bir işletme yürütür gibi gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Üsteli bu dolandırıcılar sabır göstermek ve saldırılarını gerekirse aylarca planlamak gibi yeteneklere de sahip.

Dolandırıcıların şu ana kadar sahip olduğu yetenekler Yeni Zelanda’nın devlet siber güvenlik ajansı CERT NZ’nin Direktörü Rob Pope’a göre AI’ın mümkün kılacağı yeni dolandırıcılık yöntemleri için sadece bir başlangıç. Pope yapay zekanın gelişiminin suçluların da saldırı hacmini ve çeşitliliğini artırdığına dikkat çekti. Pope, “Önümüzdeki iki veya üç yıl içerisinde AI tarafından oluşturulan daha fazla suç göreceğimizi beklemek sürpriz değil. AI’ın yaptığı şey suçların karmaşıklık seviyelerini ve bu kötü insanların çok hızlı bir şekilde hareket edebilme yeteneklerini hızlandırmaktadır. AI onlar için işleri kolaylaştırıyor” açıklamasında bulundu.

Roberts durumun zorluğu hakkında fikir vermek için Commonwealth Bank of Australia’nın gözetim ağı aracıyla yaklaşık 85 milyon dolandırıcılık faaliyetini izlediğini söyledi. Ülkedeki toplam nüfusun 26 milyon olduğu göz önünde bulundurulduğunda rakamın ne kadar yüksek olduğu bir kez daha gözler önüne serilebilir.

Müzik sektöründe ‘deepfake’ tartışması

 

İnternette 'deepfake' dolandırıcılık: Kendilerini kadın olarak tanıtıyorlar!

 

İşe alımları durduran CEO: Yapay zeka yaşam kalitesini yükseltiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)