BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiMüzik sektöründe ‘deepfake’ tartışması----

Müzik sektöründe ‘deepfake’ tartışması

Müzik sektöründe ‘deepfake’ tartışması
09 Ağustos 2023 - 15:56 www.finansgundem.com

Ünlü sanatçıların seslerinin değiştirilmesi ve hiç bilmedikleri bir dilde şarkıyı söylemesi yapay zeka teknolojileriyle artık çok kolay. Sektör liderleriyse bu teknolojinin sanatçıların telif haklarına zarar verdiğini düşünüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Google ve Universal Music müzik sektörünün en büyük tehditlerinden birine karşı bir araya geldi. Şirketler para kazanma amacıyla sanatçıların melodilerini ve seslerini yapay zekâ (AI) kullanarak değiştiren şarkıları lisanslamak için görüşmelerde bulunuyor.

Financial Times’ın haberine göre görüşmelere dair bilgi sahibi olan dört kaynak, ortaklığın amacının yeni AI teknolojilerinin etkileriyle mücadele etmek olduğunu söyledi.

Üretken AI teknolojilerinin yükselişiyle birlikte “deepfake” olarak adlandırılan şarkılar da ortaya çıkmaya başladı. Bu kayıtlarda sanatçıların müzikleri, sözleri ve hatta seslerini sanatçıların rızası olmadan ikna edici bir şekilde taklit edilebiliyor.

Frank Sinatra’ın sesine hip-hop şarkısı “Gangsta’s Paradise”ın kayıtlarında, Johnny Cash’in sesine ise dünyaca ünlü pop şarkısı “Barbie Girl”ün kayıtlarında rastlanılabiliyor. Hatta finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İbrahim Tatlıses gibi Türk sanatçıların kusursuz İngilizce ile konuştuğu deepfake kayıtlara da rastlamak mümkün. Benzeri bir şekilde rock müzik efsanesi ve Queen’in solisti olan Freddie Mercury gibi isimlerin kusursuz bir Türkçe’yle şarkı söylediği deepfake kayıtlara internet üzerinden rastlanabiliyor.

FT haberine göre, Universal Music Genel Danışmanı Jeffrey Harleston geçen ay ABD Kongresi’ne verdiği demeçte “Bir sanatçının sesi genellikle geçim kaynaklarının ve kamusal kişiliğinin en değerli parçasıdır. Araçlar her ne olursa olsun bunu çalmak yanlıştır” ifadelerine yer verdi.

Google ve Universal Music arasındaki tartışmalar erken bir aşamada ve hiçbir ürün için lansman henüz yakın değil. Ancak şirketlerin asıl amacı bu parçaların meşru bir şekilde yaratılmasına imkan sağlayacak bir araç geliştirmek ve bunun için telif hakkı sahiplerine ödeme yapabilmek. Bu süreçte sanatçılar da seslerinin kullanılması fikrine karşı çıkma seçeneğine de sahip olacak.

Dünyanın en büyük üçüncü müzik şirketi olan Warner Music de Google’le bu ürün üzerine iletişimde bulunuyor.

Müzik sektörü yöneticileri AI tarafından üretilen şarkıların yükselişini kullanıcıları filmlerden kestikleri videolarla popüler şarkıları birleştirdikleri YouTube’un ilk günlerine benzetiyor. Müzik sektörü telif hakkı ihlali nedeniyle YouTube ile yıllarca mücadele etti. Ancak her iki taraf da kullanıcı tarafından oluşturulan bu videolar için müzik endüstrisine yılda yaklaşık 2 milyar dolar ödenen yeni bir sistem kurulmasıyla anlaşmaya vardı.

AI teknolojileri güç kazandıkça bazı büyük yıldızlar çalışmalarının şarkılarının ve seslerinin sahte versiyonları yüzünde etkisini kaybedebileceği endişesini duyuyor.

Söz konusu tartışma bu yılın başlarında hip-hop yıldızları Drake ve The Weeknd’in seslerini taklit eden ve AI tarafından üretilen bir şarkının viral hale gelmesiyle gündeme geldi. Drake, Taylor Swift ve diğer popüler müzisyenlere ev sahipliği yapan Universal Music şarkıyı telif hakkı ihlali nedeniyle dijital platformlardan kaldırttı.

Teknolojiyi benimseyen sanatçılar da söz konusu. Elektronik müzik sanatçısı Grimes AI tarafından üretilen şarkılarda sesinin kullanılması ve telif haklarının bölünmesine izin vermeyi teklif ediyor.

Sanatçı Wired dergisinde bu hafta verdiği bir röportajda AI şarkılarına atıfta bulunarak “Bazı iyi şeyler çıkıyor” dedi. Grimes, “Yeni albümümün nasıl olabileceğine dair o kadar uyumlu şeyler var ki dinlemesi biraz rahatsız ediciydi… Öte yandan bu şuna da benziyor: ‘Bu çılgınca, sonsuza dek yaşayabilirim.’ Kendi kendini kopyalama konusuna sıcak bakıyorum” dedi.

Warner Music CEO’su Robert Kyncl salı günü yatırımcılara yaptığı açıklamasında doğru bir çerçevede kullanılmasıyla AI sayesinde hayranların kahramanlarına yeni bir boyut üzerinden beğenilerini iletebileceklerini söyledi. CEO bunun şarkıların yeni cover versiyonları veya iki şarkının birleştirilmesi biçiminde olabileceğini belirtti.

Kyncl bu gelişmelerin uzağında kalmak isteyen sanatçıların da hakkının korunması gerektiğine de dikkat çekti.

Google içinse bu tür bir müzik ürünü oluşturmak, GPT-4 olarak bilinen pazar lideri AI uygulamasının sahibi olan OpenAI’a 10 milyar dolar yatırım yaparak rakiplerinin bir adım ötesine geçen Microsoft’la rekabet etme şansı yaratabilir.

Google, Universal Music ve Warner Music konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Yapay zeka ürünü eserler telifi davaları bekliyor

 

Yapay zekanın hamile kadına zulmü: ABD polisi davalık oldu

 

Yapay zeka nimet mi yoksa bir lanet mi? Büyük bir rol ayrımındayız!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)