BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDevlet garanti vermezse...----

Devlet garanti vermezse...

Devlet garanti vermezse...
10 Nisan 2013 - 07:57 www.finansgundem.com

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı isyan etti

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Yabancı bankanın olmadığı yerde yatırımıcının işi zor. Devlet garanti vermezse, Türk bankaları para vermiyor” dedi.
Akfen Holding ve TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türk bankalarının finansman konusunda hâlâ cimri olduğunu belirterek, “Yabancı bankalara mutlaka ihtiyaç var. Devlet garanti vermezse Türk bankaları fonlamıyor” dedi. Deloitte Sohbetleri kapsamında düzenlenen ‘Türkiye’de Global Oyuncu Olmak için Stratejik veya Finansal Ortaklık Gerekli mi?’ konulu toplantıda konuşan Hamdi Akın, yabancılarla yaptıkları iş birlikleriyle güzel işlere imza attıklarını ifade etti. Akın, şöyle devam etti: “Bankalar artık bizden daha iyi fizibilite yapar hale geldi. Türkiye’de yabancı banka ve yabancı oyuncu sayısında azalış, hatta yok olma var. Artık bütün finansmanlarımızı Türk bankalarıyla yapıyoruz. Lehman krizinden önce bütün finansmanlarımı yabancılarla yaptım. 2003, 2004’te Türk bankaları proje finansmanını bilmiyordu. Türkiye’de o zaman işler kötüydü ama dünyada işler iyiydi. Şimdi Türkiye iyi, dünya kötü oldu. Türk bankaları, hâlâ bugün finansman konusunda yabancı bankaların 2008 öncesi kadar cömert değil. Yabancı bankalara ihtiyaç var. Yabancı bankanın olmadığı yerde yatırımcının işi kolay değil.”
İzmir Otoyolu’nu zor fonladılar
“İzmir Otoyolu projesini bile zor fonladılar” diyen Akın, şunları söyledi: “Devlet projeler için büyük garantiler vermek zorunda kalıyor. Halbuki yabancı bankalar proje finansmanı yaparken bu işlerde garantiyi çok da önemsemiyor. Üçücü köprüde yıllık 600 milyon dolar garanti var. Havaalanı çıktı, 7-8 milyar euro garanti var.” Akın, büyük garantiler verilmediğinde projelerin Türk bankaları tarafından fonlanmadığını ifade ederek, bunun için rekabetin gerektiğini ve yabancı ilgisinin artırılması gerektiğini söyledi.
Para lazım, ondan alıp satıyoruz
Grup olarak bildikleri işi yaptıklarını söyleyen Hamdi Akın, “Sermaye birikimi, miras, devlet kollaması ya da alıp satarak olabilir. Bana ’neden satıyorsunuz?’ diyorlar, para lazım da ondan alıp satıyoruz” dedi. Akın, merhum işadamı Üzeyir Garih’in, “Bir ortaklıkta azınlıksan ya da çoğunluksan sorun yok, yüzde 50 yüzde 50 ise o ortaklıkta birinden birinin fedakarlık etmesi gerekir” sözünü hatırlatarak, şunları söyledi: “Kendimden büyük firmalarla ortaklık yaparak işi çözüyorum. Onlara karşı alttan almayıp da ne yapacaksınız?”
 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • maya10 Nisan 2013 10:02

    Sayın Hamdi Akın isyan ediyorsun da bankalarda tabi ki garanti isteyecek sonucunda parayı verip batmak var.