BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇocuk sahibi çalışan kadınlara ‘annelik cezası’----

Çocuk sahibi çalışan kadınlara ‘annelik cezası’

Çocuk sahibi çalışan kadınlara ‘annelik cezası’
27 Mart 2024 - 18:05 www.finansgundem.com

Son yapılan araştırmalar kadınların anne olduktan sonra işyerlerindeki maaşlarının düştüğünü ve işlerini kaybetme riskiyle karşılaştıklarını gösterdi. Erkeklerse aksine çocuk sahibi olduklarında daha fazla kazanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çocuk sahibi olmanın getirileri her iki ebeveyn arasında paylaşılır. Ancak Birleşik Devletler Ulusal Bilimler Akademisi’nde yayınlanan son bir araştırmaya göre anneler çocuk sahibi olmanın dezavantajlarını daha çok hissediyor.

Rapora göre kadınların eğitim düzeyleri yükseliyor ve işyerinde üst düzey liderlik pozisyonlarında daha fazla temsil ediliyor. Ancak kadınların işgücünden ayırılma veya bakım sorumlulukları nedeniyle çalışma saatlerini azaltma olasılığı erkeklerden daha yüksek. Araştırmalar, bazı kadınların daha az ödeyen ancak aile sorumluluklarını yerine getirmek için daha fazla esneklik sağlayan meslekleri de seçtiğini gösteriyor.

Bu bakım talepleri, genellikle "annelik cezası" olarak adlandırılan kalıcı bir cinsiyete dayalı ücret farkına büyük ölçüde katkıda bulunuyor. CNBC’nin haberine göre, akademinin PNAS dergisinde yer alan araştırmanın yazarları, “Anneler için, istihdam rakamları ve istihdam edilme şartına bağlı getiriler doğum sırasında keskin bir şekilde düşüyor ve daha da kötüsü, doğumdan sonra kalıcı olarak daha düşük kalabiliyor" ifadelerine yer verildi.

ABD Ulusal Kadın Hukuku Merkezi'nde araştırma başkan yardımcısı olan Jasmine Tucker'a göre, kendini tekrar eden dinamikler de söz konusu.

Tucker, “Bir çocuk hastaysa ve birinin iş gününden zaman ayırması gerekiyorsa, daha az maaş aldıkları için bu zamanı ayıran kadın olacaktır. Bu ekonomik açıdan da daha anlamlı. Dolayısıyla bu kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet haline geliyor" açıklamasında bulundu.

Erkeklerse ebeveyn olarak hiçbir şekilde “ceza” ile karşı karşıya kalmıyorlar. Üstelik İngiliz sendika derneği TUC tarafından hazırlanan farklı bir rapora göre çocuk sahibi olan babalar ücretlerinde “ikramiye” görmenin tadını çıkarıyorlar.

Araştırmada babalarınsa çocuk sahibi olmayan erkeklerden %20 daha fazla kazandığı görülüyor.

Çalışan annelerin evde yine ağır bir sorumluluk bekliyor

Çalışan annelerin karşı karşıya kaldıkları sorunlar sadece işyerleriyle alakalı değil. Pew Araştırma Merkezi anketlerine ve analizlerine göre kadınlar eşlerinden daha fazla kazansalar bile çocuk bakımı sorumluluklarını daha fazla yükleniyorlar.

Pew Kıdemli Araştırmacısı Richard Fry, “Daha eşitlikçi evlilikler mevcut olsa da evdeki görevleri eşitlenmedi. Bakım için harcanan zamandaki cinsiyet dengesizliği, kadınların geçimi sağladığı evliliklerde bile devam ediyor” ifadelerine yer veriyor.

Üstelik annelerin karşı karşıya kaldığı “ceza” kadınların daha çok kazandığı ailelerde daha büyük. PNAS araştırması doğum öncesi erkek partnerlerinden daha fazla kazanan kadınların getirilerinde %60’lık düşüş yaşadığını ortaya koydu.

Daha fazla hibrit meslek çalışan annelere yardımcı olabilir

Bank of America'nın Baş Yatırım Ofisi'nde kıdemli yatırım stratejisti olan Lauren Sanfilippo, ABD'de çocuk bakımının yüksek maliyetinin kadınların işgücüne katılımı üzerinde ağır bir yük oluşturmaya devam ettiğini ve değişen işyeri dinamiklerinin kadın çalışanlara yardımcı olabileceğini söyledi.

Kovid-19 pandemisinden sonra birçok çalışan, ofise dönüş planlarına karşı geri adım attı. Sonuç olaraksa haftada üç gün yüz yüze çalışmayı belirten hibrit çalışma modelleri iş dünyasında yeni bir norm haline geldi.

McKinsey Global tarafından hazırlanan bir rapora göre, ofis katılımı pandemi öncesi seviyenin %30 altında sabitlendi.

Konuyla ilgili diğer raporlarsa, hibrit çalışmanın kadınların çocuk sahibi olduktan sonra da işgücünde kalmalarına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Sanfilippo açıklamasında "Sonunda annelik cezasının bu hibrit çalışma ortamı tarafından biraz yumuşatıldığını göreceğiz. Pandemiden bu yana çalışma uygulamalarında biraz daha fazla esneklik var ve bu iyi bir şey” açıklamasında bulundu.

Akbank VikiMaraton’da “iş hayatında kadın” içerikleri mercek altına alınacak

 

Finans sektöründe kadının rolü hızla artıyor

 

Ünlü fintek CEO’sundan 8 Mart mesajı: Kadınları değil sistemi düzeltin

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)